Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η νέα Attica bank, θα απομείνει με 560 εκατ κεφάλαια, λόγω ζημιών, μετά την ΑΜΚ 670 εκατ – Oριακά για επιθετική ανάπτυξη

Η νέα Attica bank, θα απομείνει με 560 εκατ κεφάλαια, λόγω ζημιών, μετά την ΑΜΚ 670 εκατ – Oριακά για επιθετική ανάπτυξη
Όταν κατέστρεφαν το κουφάρι της Attica bank η Ellington με την Aldridge... πήραν τα πιο εκμεταλλεύσιμα NPEs και άφησαν την σαπίλα - Η ζημιά 400 εκατ μόνο στην Attica bank είναι επαρκής;
Μετά από χρόνια συγκάλυψης και απάτης… ναι απάτης με ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ήρθε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS για να αποκαλύψει πόσες ζημιές έκρυβε η Attica bank και πόσο προβληματικό ήταν το χαρτοφυλάκιο δανείων της Παγκρήτιας.
Η DBRS δεν μας είπε τίποτε καινούργιο, όλα ήταν γνωστά για όσους παρακολουθούν τις τραπεζικές εξελίξεις...

Η Τράπεζα της Ελλάδος που εννοείται ότι εποπτεύει τις μικρές μη συστημικές τράπεζες τόσα χρόνια δεν ήξερε το πρόβλημα;
Προφανώς και το ήξερε και συγκάλυπτε το πρόβλημα αυτό για την αποκατάσταση της ωμής αλήθειας.

Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank και της Παγκρήτιας

Με βάση λοιπόν τις ζημίες που θα προκύψουν από την ένταξη στον Ηρακλή 3

1)Η Attica bank από υπάρχοντα κεφάλαια 445 εκατ ευρώ… θα εγγράψει ζημία 400 εκατ ευρώ οπότε τα πραγματικά της κεφάλαια είναι μόλις 45 εκατ ευρώ, προφανώς η τράπεζα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής.

2)Η Παγκρήτια με 252 εκατ ευρώ κεφάλαια και με αναγνωρισμένη ζημία 420 εκατ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια -168 εκατ ευρώ.

Άρα αθροιστικά τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank και Παγκρήτιας είναι -110 εκατ ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Τι θα αλλάξει με την νέα αύξηση κεφαλαίου των 670 με 700 εκατ ευρώ

Προσθέτοντας 670 με 700 εκατ νέα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου και αφαιρώντας την αρνητική καθαρή θέση -110 εκατ ευρώ προκύπτει 560 με 590 εκατ τελικά κεφάλαια σε μια νέα Attica bank – που θα αλλάξει όνομα ευτυχώς – αλλά λόγω των τιτλοποιήσεων θα διαθέτει μικρότερο σταθμισμένο ενεργητικό άρα επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα 550 εκατ ενώ επαρκούν για ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εντούτοις δεν επαρκούν για επιθετική ανάπτυξη.
Το αθροιστικό ενεργητικό των Attica bank και Παγκρήτιας ανέρχεται σε 7 δισεκ. ευρώ αλλά το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό σχεδόν 5 δισεκ. που θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της τιλοποίησης NPEs σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ
Ως γνωστό οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζονται από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ή RWA.
Μια μικρή τράπεζα για να μπορέσει να δημιουργήσει πολλαπλασιαστική ισχύ πρέπει να διαθέτει ισχυρό πλεόνασμα κεφαλαίου, π.χ. η Eurobank διαθέτει πλεονασματικό κεφάλαιο 3,2 δισεκ. και η Εθνική 3,6 δισεκ.
Ως προς την πολιτική νέων δανείων και ελέγχων είναι προφανές ότι η διοίκηση Ελένης Βρεττού ξέρει καλά την δουλειά και η νέα Attica bank δεν θα έχει καμία σχέση με την σαπισμένη παλαιά Attica bank.

Ορισμένες επισημάνσεις

Α)Όταν κατέστρεφαν το κουφάρι της Attica bank η Ellington με την Aldridge... πήραν τα πιο εκμεταλλεύσιμα NPEs και άφησαν την σαπίλα.
Οπότε για χαρτοφυλάκιο NPEs 2,23 δισεκ. ευρώ μόνο 400 εκατ ζημία... παρά τις προβλέψεις... μας φαίνονται υποτιμημένες πιστεύουμε ότι απαιτείται αναγνώριση άλλων 150 εκατ ευρώ ζημίας.

Β)Ως προς την Παγκρήτια με το ίδιο άθλιο χαρτοφυλάκιο NPEs προκύπτει ζημία 420 εκατ ευρώ. 

Γ)Το αρνητικό goodwill 100 εκατ της HSBC που πήγε;

Δ)Τα senior bond από τις τιτλοποιήσεις θα είναι 700 ή 500 εκατ ευρώ;

Ε)Οι δύο τράπεζες μαζί θα έχουν 1,5 δισεκ. καθαρά δάνεια και με ερωτηματικό εάν είναι 1,5 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί αφορούν το παρελθόν, ατιμασμένο, βρώμικο και σκανδαλώδες της Attica bank... το μέλλον της τράπεζας με την νέα διοίκηση Βρεττού είναι σίγουρα πιο αισιόδοξο αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές και το πάρτι με τα NII δηλαδή εντόκων εσόδων λόγω των επιτοκίων της ΕΚΤ... τελειώνει...
Εδώ θα αποδείξει η Βρεττού τις δεξιότητες της στην τραπεζική... και πως σε ένα περιβάλλον μεγάλου ανταγωνισμού μπορεί να κάνει την διαφορά...

Αυτά περί 5ου πυλώνα εμείς δεν τα σχολιάζουμε, πρώτα εξυγίανση και μετά όλα τα άλλα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης