Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο 2 στους 10 «κόκκινους» δανειολήπτες έχουν κάνει ρυθμίσεις με τα funds - Σε κίνδυνο 4 στα 5 σπίτια

Μόνο 2 στους 10 «κόκκινους» δανειολήπτες έχουν κάνει ρυθμίσεις με τα funds - Σε κίνδυνο 4 στα 5 σπίτια
 Σκληρός και άκαμπτος ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών... απλά απέτυχε
Σχετικά Άρθρα
Στον «Καιάδα» ρίχνει η κυβέρνηση περισσότερους από 400.000 δανειολήπτες, αφού αρνείται να αντιμετωπίσει άμεσα τα  κρίσιμα θέματα που έθεσαν στο δημόσιο διάλογο οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγιο για πολιτική απρέπεια από τον φίλο του Κωστή Χατζηδάκη, που μας  παρέπεμπε σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια Γενική Γραμματέας του υπουργού Οικονομικών.
Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω.
Πρόσθεσε  ότι αυτή είναι η πραγματικότητα».
Είναι αλήθεια αυτό που αναφέρεται στην απάντηση πως μειώθηκε το ιδιωτικό χρέος στην πενταετία από τα 90 δισ. του ΣΥΡΙΖΑ στα 74. Είναι αλήθεια αυτό.
Αλλά είναι επίσης αλήθεια πως και με αυτή τη ρύθμιση, σήμερα τα 4 από τα 5 σπίτια βρίσκονται εν κινδύνω
Επίσης είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να βρεις καν τους κυρίους των funds», είπε ο κ. Κακλαμάνης.
 
Το επόμενο βήμα των Βουλευτών....


Οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,
σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews δεν θα εγκαταλείψουν την υπόθεση τουναντίον θα δώσουν απαντήσεις στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους διότι η πίεση που νιώθουν από τους πολίτες και ψηφοφόρους ξεπερνά κάθε προηγούμενο αφού στα «μάτια» των ψηφοφόρων η κυβέρνηση τα έχει κάνει «πλακάκια» με τους servicers.  
 
 Σκληρός και άκαμπτος ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών   
 
Η απόδειξη είναι η ίδια απάντηση γενικής γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα  κας  Θεώνη Αλαμπάση, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι επί του συνόλου των 22.214 επιτευχθεισών ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό που αντιστοιχούν σε ποσό αρχικών οφειλών 7,52 δις, οι 10.000 είναι πολυμερείς διαπραγματεύσεις (δηλ. έχουν πιστωτές χρηματοδοτικούς φορείς) και οι υπόλοιπες είναι διμερείς, δηλ. αφορούν σε πιστωτές δημοσίου.
Η δε κατανομή των ρυθμίσεων ανά πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα έχει ως εξής:. Ο πίνακας με τους  33  χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες και servicers) έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους 1.908.654.434,73 ευρώ. 

Μόνο οι 2 στους 10 τα βρήκαν με τα Funds

Τι μας λένε τα στοιχεία της  κας Αλαμπάση ότι από τα 7,52 δις μόνο  το 1,9 δις  ευρώ αφορά  τις τράπεζες και τους servicers  Μόλις το 26%  ή οι 2 στους 10  κατάφεραν να κάνουν  ρύθμιση με τα Funds.
Τo υπόλοιπο 80% ή οι 8 στους 10 έκαναν ρύθμιση  ΜΌΝΟ με το Δημόσιο.  Η εξέλιξη  αυτή είναι άκρως αρνητική για τους δανειολήπτες διότι  οι servicers θα τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια σε βαθμό που δεν θα είναι σε  θέση  να αποπληρώσουν το Δημόσιο διότι θα χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.    

Η τύχη των ρυθμίσεων  

Το επόμενο κρίσιμο  θέμα  για τη  διευκόλυνση  των δανειοληπτών  είναι να νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρόταση και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών;
 Η ρητή  διάταξη  που επικαλείται  η Γενική Γραμματέας του άρθρου 6.7 της ΚΥΑ 77697 (ΦΕΚ 2896 Β/5-7- 2021), οι λύσεις ρύθμισης που προκύπτουν από τα άρθρα 5 και 6, και ειδικότερα η λύση ρύθμισης που δύναται να προκύπτει από το, κατά το άρθρο 5.2 της ΚΥΑ, υπολογιστικό εργαλείο (“η πρόταση») και η Αυτοματοποιημένη Αντιπρόταση
Συμμετεχόντων Πιστωτών του άρθρου 6 της ΚΥΑ, αφορά του ευάλωτους δανειολήπτες. Να σημειωθεί  η πλειοψηφία  των  δανειοληπτών  που  καταφεύγουν στον Εξωδικαστικό  Μηχανισμό  δεν έχουν την ιδιότητα  του ευάλωτου με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τη πρόταση των servicers. 

Ο λόγος που δεν δίνεται η πρόταση

 Η αιτία που δεν δίνεται η πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη να λαμβάνει γνώση  της πρότασης του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού, είναι , ότι θα μπορούσε ο δανειολήπτης, εάν γνώριζε, να προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά των funds με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ερώτηση του ΒΝ ανέφερε μεταξύ άλλων «Προφανώς, κάποια τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί, τα έχουμε υλοποιήσει. Και το κυριότερο που οφείλει να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο και το κάνει, πιστέψτε με, με πολύ ενθαρρυντικά, για να μην πω κάτι περισσότερο, αποτελέσματα, είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών που έχουν ψηφιστεί. Γιατί ζούμε σε μια χώρα που για πάρα πολλά χρόνια οι νόμοι ψηφίζονταν, αλλά δεν εφαρμόζονταν».

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης