Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Λαυρεντιάδης αγόρασε το 31,315% της Proton bank;

tags :
Γιατί ο Λαυρεντιάδης αγόρασε το 31,315% της Proton bank;
Ο Λ. Λαυρεντιάδης αγόρασε σε ρεαλιστική τιμή παρ΄ ότι πλήρωσε  3,6 ευρώ ή 70,665 εκατ ευρώ , θεωρητικά υψηλό premium  83,6% σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή και  236% σε σχέση με την τιμή που είχε πληρώσει η Πειραιώς για την Proton bank.
H κίνηση του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη αποδεικνύεται ορθή καθώς αγοράζει το 31,315% της Proton bank με καλούς χρηματοοικονομικούς όρους με χαμηλό p/e και με επίσης χαμηλότερο p/bv.
Το p/e με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 διαμορφώνεται στο 7,5 και το p/bv στο 0,44
Τα 70,66 εκατ ευρώ που κατέβαλλε ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης αναδεικνύουν μια άλλη παράμετρο ότι η Πειραιώς είχε αγοράσει πάμφθηνα την Proton bank , ωστόσο λόγω της συγκυρίας εκείνης της περιόδου δεν μπορούσε να προσδιοριστεί η δίκαιη τιμή της τράπεζας.
Γιατί αγόρασε όμως ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης την Proton bank;
Οι βασικοί λόγοι θα πρέπει να συνδεθούν με τα γενικότερα επιχειρηματικά σχέδια του επιχειρηματία.
Πολυσχιδής δραστηριότητες , συμμετοχές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους είναι καταφανές ότι έλειπε από τα πλάνα του κ Λαρευντιάδη ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
Με την κίνηση αυτή θωρακίζεται πολύπλευρα καθώς αποκτά μια τράπεζα που είναι γεγονός ότι η Πειραιώς την εξυγίανε και την στήριξε οικονομικά.
Τι αγόρασε όμως ο κ Λαυρεντιάδης στην Proton bank;
Αγόρασε μια τράπεζα πολύ καθαρή , με ενεργητικό 2,8 δις ευρώ , κέρδη περίπου 16 εκατ ευρώ και κεφάλαια 360 εκατ ή καθαρά εκτός των προνομιούχων μετοχών 280 εκατ ευρώ.
Η Proton bank διαθέτει ένα καθαρό ισολογισμό.
Τι κέρδισε η τράπεζα Πειραιώς;
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εξαγοράσει το  31,3147% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με σχέση ανταλλαγής 8,25 μετοχές της Proton Bank για κάθε μία μετοχή της τράπεζας Πειραιώς δηλαδή , ανταλλάγησαν  19.629.247 μετοχές της Proton Bank με 2.379.303 μετοχές τράπεζας Πειραιώς από το απόθεμα ιδίων μετοχών της (treasury stock.
Απλά η Πειραιώς αποτίμησε στα  1,2 ευρώ ανά μετοχή την Proton bank.
Η Πειραιώς αγόρασε την Proton bank πάμφθηνα και την πούλησε με τεράστιο κέρδος ενισχύοντας έτσι κερδοφορία και κεφάλαια.  
Γιατί η Πειραιώς δεν απορρόφησε την Proton bank;
Η Πειραιώς είχε αγοράσει το 31,315% της Proton bank για ειδικούς λόγους και υπό ειδικές συνθήκες.
Τα 2,8 δις ευρώ ενεργητικό δεν θα πρόσθεταν ουσιαστική διαφορά στον ισολογισμό της Πειραιώς.
Τα 70,66 εκατ ευρώ που κέρδισε από την συμφωνία δίνουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην Πειραιώς.
Ποια είναι τα σχέδια του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη;
Είναι ξεκάθαρο ότι η Proton bank θα αποδειχθεί ο χρηματοοικονομικός βραχίονας του και προφανώς αποκτά άλλη δύναμη πυρός στην αγορά έχοντας αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Proton bank.
Ποιο θα είναι το νέο management;
Με βάση ενδείξεις το επιτυχημένο διοικητικό σχήμα του Αντώνη Αθανάσογλου και του Αθανάσιου Παπασπηλίου θα παραμείνει, ενδεχομένως και να εμπλουτιστεί  και προφανώς αποχωρεί ο Σταύρος Λεκκάκος από την θέση του προέδρου ως ο εκπρόσωπος της Πειραιώς.  



Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης