Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η… μητέρα των «μαχών» σήμερα στο XA – «Καυτή» συνεδρίαση, μπαίνουν οι νέες μετοχές και τα warrants της Alpha Bank – Ξεκινούν οι νέες μετοχές και το δικαίωμα στην αμκ των Πειραιώς και Attica Bank – Eν αναμονή της ετυμηγορίας του MSCI

tags :
Η… μητέρα των «μαχών» σήμερα στο XA  – «Καυτή» συνεδρίαση, μπαίνουν οι νέες μετοχές και τα warrants της Alpha Bank – Ξεκινούν οι νέες μετοχές και το δικαίωμα στην αμκ των Πειραιώς και Attica Bank – Eν αναμονή της ετυμηγορίας του MSCI
Συνεδρίαση εκ διαμέτρου αντίθετη με τις πρόσφατες σχετικά αδιάφορες και χωρίς τζίρο αναμένεται να είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εισάγονται προς διαπραγμάτευση νέες μετοχές τραπεζών από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δικαιώματα αλλά και… warrants, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α.!
Παράλληλα, ίσως σήμερα ανακοινωθεί από τον οίκο MSCI η ετυμηγορία για την κατάταξη της ελληνικής αγοράς, οπότε με ενδιαφέρον αναμένονται οι (τελευταίες) κινήσεις των ξένων επενδυτών.
Πιο αναλυτικά, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 10.388.636.364 νέων μετοχών της Alpha Bank που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, καθώς επίσης και η διαπραγμάτευση των 1.233.532.918 Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών, των λεγόμενων… Warrants! Πρόκειται για επενδυτικό προϊόν που θα διαπραγματευτεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα!
Θα εκδοθούν 17,6 δισ. warrants ξεκινώντας μια νέα – μεγάλη – αγορά, ένα καινούριο προϊόν που αναμένεται με ενδιαφέρον. Ασφαλώς σ’ αυτά τα παράγωγα προϊόντα, εύλογα ίσως εκδηλωθούν επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια, ισχυρό trading, αδειάσματα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των επενδυτών.

Κάθε warrants περικλείει 7,33 μετοχές της Alpha Bank, ενώ η τιμή εξάσκησης των warrants έχει ως βάση την τιμή της αμκ π.χ. στην Alpha Βank τα 0,44 ευρώ προσαυξανόμενο κάθε χρόνο με επιτόκιο 3% και 1% για το πρώτο χρόνο, 2% για τον δεύτερο χρόνο κ.ο.κ.
Τα warrants θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο και θα συνδέονται με την μετοχή της τράπεζας στην δευτερογενή αγορά μέσω του μηχανισμού του arbitrage.
Σε αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα και ειδικά από την αμερικανική εμπειρία, το πρώτο διάστημα έναρξης διαπραγμάτευσης των warrants ασκήθηκαν μεγάλες έως ασφυκτικές πιέσεις, πριν ισορροπήσουν αργότερα…

Πειραιώς και Attica Bank

Επίσης, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που δεσπόζει σε όγκους εδώ και μήνες στο Χ.Α. επανέρχεται στο ταμπλό από σήμερα μετά από 4ήμερη παύση λόγω των τεχνικών διαδικασιών του reverse split, με νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 1,71 ευρώ! Παράλληλα, εισάγεται και προς διαπραγμάτευση το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ίδιας τράπεζας με τιμή εκκίνησης τα 0,385 ευρώ και κωδικό ΠΕΙΡΔ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από σήμερα 11 Ιουνίου έως και τις 25 Ιουνίου ενώ το δικαίωμα θα διαπραγματεύεται από σήμερα έως και την επόμενη Τρίτη 18 Ιουνίου.
Το ίδιοι ισχύει και για την Attica Bank που επίσης επανέρχεται στο ταμπλό με νέα τιμή παράλληλα με τη διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου!
Ασφαλώς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται κυρίως η συμπεριφορά της Πειραιώς αλλά και του δικαιώματος. Άλλωστε, με κάτι περισσότερο από 100.000 μετοχές πλέον, η μετοχή της Πειραιώς θα είναι σαφώς πιο… συμπαγής και «ισχυρή»! Έχουν γίνει μνημειώδεις όγκοι εσχάτως, «πέρασε» από το ταμπλό πάνω από μια φορά το σύνολο των μετοχών της τράπεζας σε 40 συνεδριάσεις. Η μετοχή είναι μαζεμένη σε (νέα) ισχυρά χέρια εγχώριων και διεθνών funds, οπότε με ενδιαφέρον θα δούμε τη… στόχευση και τους σκοπούς τους…
Τέλος, σε ότι αφορά την Attica Bank μετά το reverse split εισέρχονται προς διαπραγμάτευση 34.983.653 μετοχές στην αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,3760 ευρώ. Επίσης, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα 34.983.653 δικαιώματα της ίδιας τράπεζες, με κωδικό ΑΤΤΔ και τιμή εκκίνησης δικαιώματος 1,44 ευρώ.
Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από σήμερα 11 Ιουνίου έως και τις 25 τρέχοντος, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη 18 Ιουνίου.
Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο ότι να υπάρξει σήμερα η ετυμηγορία για την κατάταξη της ελληνικής αγοράς από τον οίκο MSCI, κάτι που ίσως φέρει νέους κλυδωνισμούς αλλά και «φρεσκάρισμα» καινούριων επιλογών.

Απ. Σκ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης