TV or not TV

Γουέιν Ρούνει: Ο νεότερος Άγγλος σκόρερ σε EURO θα είναι και σήμερα στο Wembley!

Γουέιν Ρούνει: Ο νεότερος Άγγλος σκόρερ σε EURO θα είναι και σήμερα στο Wembley!

Στις κερκίδες του Wembley θα βρεθεί ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Αγγλία, Γούεϊν Ρούνεϊ, αφού ταξίδεψε στο Λονδίνο με σύσσωμη την οικογένειά του.

Έχοντας αποσυρθεί από τους αγωνιστικούς πέντε μήνες πριν, η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Γουέιν Ρούνεϊ δεν του επιτρέπει να απέχει από την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Είναι, άλλωστε, ο δεύτερος παίκτης σε συμμετοχές με το εθνόσημο (120), αφού μόνο ο Πίτερ Σίλτον τον ξεπερνά με πέντε περισσότερες, αλλά και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «λιονταριών» με 53 γκολ!

Η πορεία του στην εθνική Αγγλίας ξεκινά δεκαοκτώ χρόνια πριν, όταν ο Σβεν Γκόραν Έρικσον του δίνει το «βάπτισμα του πυρός» στις 12 Φεβρουαρίου του 2003, σε ένα φιλικό απέναντι στην Αυστραλία. Με τη συμμετοχή αυτή, σε ηλικία 17 ετών και 111 ημερών χρίζεται ως ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ για τα «λιοντάρια», μέχρι να «σπάσει» το ρεκόρ ο νυν κάτοχός του, Θίο Γουόλκοτ, τον Μάιο του 2006!

Τέσσερις μήνες μετά, στη φάση των προκριματικών για τα γήπεδα της Πορτογαλίας, θα πετύχει και το παρθενικό του γκολ απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, που τον φέρνει στην κορυφή, ως το νεότερο σκόρερ της Αγγλίας. Δεν σταματά, όμως, εκεί.

Το καλοκαίρι του 2004, ο νεαρός Γουέιν Ρούνεϊ παίρνει μέρος στο πρώτο του EURO, αλλά η συμμετοχή δεν του μοιάζει αρκετή.

Στις 17 Ιουνίου, στο δεύτερο ματς της φάσης των ομίλων απέναντι στην Ελβετία (3-0), βρίσκει δύο φορές δίχτυα και γίνεται ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης!

Το συγκεκριμένο ρεκόρ, ωστόσο, διαρκεί μόλις τέσσερις μέρες, αφού ο Ελβετός, Γιόχαν Βονλάντεν, βρίσκει δίχτυα στις 21 Ιουνίου απέναντι στη Γαλλία, όντας κατά τρεις μήνες νεότερος.

Ο Ρούνεϊ αποχωρεί στα προημιτελικά του τουρνουά με σοβαρότατο τραυματισμό, ωστόσο, κερδίζει τις εντυπώσεις και με τέσσερα συνολικά γκολ, βρίσκει θέση στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης.

Έκτοτε, παίρνει μέρος σε άλλα δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2012,2016) και άλλα τρία Παγκόσμια Κύπελλα (2006, 2010, 2014), έως ότου τον Αύγουστο του 2017 δείχνει πως το κεφάλαιο της Εθνικής «κλείνει» για τον ίδιο. Μπορεί ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να τον θέλει μαζί του στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, αλλά ο Ρούνεϊ μοιάζει να έχει πάρει την απόφασή του.

Την τελευταία του συμμετοχή με το εθνόσημο την καταγράφει, εν τέλει, σε φιλικό αγώνα στις 15 Νοεμβρίου, στο ίδιο γήπεδο που θα βρεθεί σήμερα (13/06) για να υποστηρίξει την Αγγλία.

Άλλωστε, μετά από τόσα «ταξίδια» και τόσα ρεκόρ δίπλα της, ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η παρουσία ενός θρύλου στις κερκίδες, για την προσπάθεια της νέας γενιάς, να φέρει ό,τι δεν κατόρθωσε η δική του.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης