TV or not TV

Τα μουσικά σήματα των αθλητικών εκπομπών της δεκαετίας του ‘80

Τα μουσικά σήματα των αθλητικών εκπομπών της δεκαετίας του ‘80
Τα μουσικά σήματα των τηλεοπτικών εκπομπών δεν αποτελούν μονάχα μια απαραίτητη τεχνική διαδικασία για να προβληθούν αυτές με τον κατάλληλο τρόπο στη μικρή οθόνη. Είναι η ταυτότητα τους, το περιτύλιγμα και η δημιουργίας μια πρώτης και ίσως σημαντικότερης, διάδρασης με το τηλεοπτικό κοινό. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 των δύο καναλιών και τη μαζικής εισόδου της έγχρωμης τηλεόρασης, οι αθλητικές εκπομπές και η μουσική τους όχι μόνο στιγμάτισαν μια αθλητική εποχή αλλά πέρασαν και στη σφαίρα του μύθου!

Η Αθλητική Κυριακή και η μουσική που όρισε μια εποχή!

Δεν είναι λίγες οι φορές που με το άκουσμα της μουσικής του Χρήστου Λεοντή στους τίτλους της Αθλητικής Κυριακής, κάμποσες γενιές Ελλήνων, θυμούνται με νοσταλγία την προσμονή για ενημέρωση και παρακολούθηση των καλύτερων φάσεων από την εγχώρια και διεθνή αθλητική κίνηση. Πόσοι άλλοι ακόμη αναφέρονται στο κλείσιμο που οδηγούσε τους περισσοτέρους στο …κρεβάτι και σε σκέψεις για τη δύσκολη εβδομάδα που ξεκινούσε.

Αυτές οι εποχές μπορεί να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αφού με την παγκοσμιοποίηση, την πληθώρα των Μέσων και τις δυνατότητες που παρέχει το Internet και η συνδρομητική Τηλεόραση, έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε και να παρακολουθήσουμε όποιο αθλητικό γεγονός επιθυμούμε όποτε εμείς το θελήσουμε. Αυτή η υπερπροσφορά περιεχόμενου όμως, ατόνισε σταδιακά και την αμφίδρομη σχέση που είχαν καλλιεργήσει οι φίλαθλοι με τις αγαπημένες εκπομπές του παρελθόντος.

Το ρετρό είναι και αυθεντικό

Ο πιο σκληρός κριτής είναι ο χρόνος! Ότι καταφέρνει να περάσει το τέστ μέσα στο χρόνο, αποτελεί δικαίως, και την αφρόκρεμα του χθες. Το ρετρό, όπως το ονομάζουμε συχνά στις μέρες μας, είναι κατά βάση και αυθεντικό. Εκείνες οι εκπομπές και οι συντελεστές τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες, απορρόφησαν με κάθε τρόπο την ενέργεια και το σφυγμό της εποχής τους και κατόρθωσαν να αφήσουν ένα διαχρονικό αποτύπωμα και την αισθητική τους που συνεχίζει ακόμη να επηρεάζει και τις νέες παραγωγές.

Οι μουσικές και τα σήματα που αγαπήσαμε

Στο βίντεο των 11 περίπου λεπτών που ακολουθεί, παρελαύνει μια ολόκληρη αθλητική τηλεοπτική δεκαετία. Μέσα από τα μουσικά σήματα θα θυμηθούμε μεταξύ άλλων, τα μεσημέρια του Σαββάτου που είχαν γίνει συνώνυμα του Αγγλικού ποδοσφαίρου από τις εκπομπές της ΥΕΝΕΔ ( Αθλητικό Σάββατο) και της ΕΡΤ-2 (Αθλητικοί Παλμοί). Τις ζωντανές μεταδόσεις μπάσκετ και άλλων αθλημάτων από την εκπομπή «Αθλητικές συναντήσεις» του Φίλιππα Συρίγου.  

Την κάλυψη της αθλητικής κίνησης της εβδομάδας, μέσα από την εκπομπή « Η Ώρα του Αθλητισμού που προβαλλόταν κάθε Τετάρτη και παρουσίαζε ο Σταύρος Τσώχος με τον Χρήστο Ράπτη. Την αντίστοιχη εκπομπή της ΕΡΤ-2 «Κοντά στα Σπόρ» με παρουσιαστή τον Γιάννη Αργυρίου. το «Τρίτο Ημίχρονο» του Στράτου Σεφτελή, το «Σπόρ και Θέαμα» του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου που κάλυπτε τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, και φυσικά τις νυχτερινές κυριακάτικες εκπομπές και των δυο καναλιών, που άγγιζαν απλησίαστα νούμερα τηλεθέασης για την εποχή μας.

Μέσα από την μουσική και την εικόνα ας κρατήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις μια εποχής που κάθε αθλητικό γεγονός έδινε αφορμή για συνάντηση και γιορτή. Αν είστε πάνω από 35 ετών και θυμάστε το «σούπερ» με την ημερομηνία στην Αθλητική Κυριακή, τις κινήσεις του Γκάλη με τη φανέλα της Εθνικής και του Άρη, το Audi quattro της Μισέλ Μουτόν σε ανάβαση με φόντο τα Μετέωρα και την γκολάρα του Ντιαμαντίνο της Μπενφίκα στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου, τότε ναι, μια νοσταλγία θα σας κατακλύσει…



Πάνος Δημητρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης