Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

BNP Paribas: Iσχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος - Αναγκαίο ένα νέο haircut στο χρέος - Αν και πολιτικά κοστοβόρα επιλογή, θα ανταμείψει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης

BNP Paribas: Iσχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος - Αναγκαίο ένα νέο haircut στο χρέος - Αν και πολιτικά κοστοβόρα επιλογή, θα ανταμείψει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης
Ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015 δεν συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Ελλάδα.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε νέα 7σέλιδη έκθεσή της η BNP Paribas, υπό τον τίτλο "Greece: That Sisyphean feeling", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει στη νέα αυτή έκθεσή της η γαλλική επενδυτική τράπεζα, πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητική διαπραγματευτική θέση έναντι της τρόικας, λίγο πριν ξεκινήσει η 5η κατά σειρά αναθεώρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές της Ελλάδας. Και αυτό γιατί, κατά το τρέχον έτος, 2013, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός πως, υπό το βασικό σενάριο της τρόικας, το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια η BNP Paribas, μια πιθανή λύση για το ελληνικό χρέος είναι η επιβολή haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα. Πρόκειται, όπως υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα, για μια λύση που:
- θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ
- θα αποτελούσε ανταμοιβή για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά, όπως προειδοποιεί η γαλλική επενδυτική τράπεζα, ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως διευκρινίζει στη συνέχεια η BNP Paribas, μια χρονική επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων συνιστά βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ήτοι προς την κατεύθυνση μείωσης του ελληνικού χρέους. Αλλά το ΔΝΤ, ακόμη και μετά από μια τέτοια κίνηση, μπορεί να ζητήσει ακόμη περισσότερα...
"Χωρίς να υπάρχει εύκολη λύση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως για ακόμη μια φορά, οι δανειστές της χώρας θα αναβάλλουν κάθε κρίσιμη απόφαση για την Αθήνα, μέχρι τη δημοσιοποίηση της επόμενης έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα", προβλέπει η γαλλική τράπεζα.
Και προειδοποιεί πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το εξής: Μια λύση με διάρκεια (και όχι προσωρινή), ικανή να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη γρήγορη επιστροφή της χώρας στις αγορές.
"Κανείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες... Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση", σημειώνει επίσης η γαλλική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης