Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φόρο υπεραξίας σε αγορές μετοχών παρελθόντων ετών ζητά με εγκύκλιο η Γενική Γραμματεία Εσόδων - Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ - Οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το φόρο υπεραξίας κατατέθηκαν στον υφυπουργό Οικονομικών από τον Απ. Ρεφενέ

tags :
Φόρο υπεραξίας σε αγορές μετοχών παρελθόντων ετών ζητά με εγκύκλιο η Γενική Γραμματεία Εσόδων - Αντιδρά ο ΣΜΕΧΑ - Οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το φόρο υπεραξίας κατατέθηκαν στον υφυπουργό Οικονομικών από τον Απ. Ρεφενέ
Νέες αντιδράσεις προκαλεί στη χρηματιστηριακή κοινότητα η πρόσφατη εγκύκλιος της γενικής γραμματεία δημοσίων εσόδσων να επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας και για τις αγορές μετοχών παρελθόντων ετών χωρίς να προσδιορίζεται το τελευταίο έτος απόκτησης μετοχικών τίτλων.
Την ίδια χρονική στιγμή που έχει καθυστερήσει για μια ακόμη φορά στα υπουργικά γραφεία -από το 2007 που άγεται και φέρεται το συγκεκριμένο ν/σ- για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας που έχει προσδιορισθεί να ισχύσει από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2014, οι χρηματιστές έχουν ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βελτιώσεις επί του νόμου που έχει ψηφισθεί αλλά λαμβάνει συνεχώς παρατάσεις έχουν γίνει από τον καθηγητή Απ. Ρεφενέ πρόεδρο της επιτροπής λογιστικής τυποποίησης τις οποίες έχει καταθέσει στον υφυπουργό οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Τα βασικά σημεία διαφωνιας της χρηματιστηριακής κοινότητας με το υπουργείο ειναι ότι οι χρηματιστές αλλά και οι εποπτικοί φορείς ζητούν να υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φόρου υπεραξίας για τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, ενω η εισήγηση του κ. Ρεφενέ είναι να υπάρξει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού για κάθε είδος επένδυσης.
Ειδικότερα ο ΣΜΕΧΑ προτείνει ο συμψηφισμός κερδών- ζημιών να μη γίνεται ανά κατηγορία τίτλων, αλλά ο φόρος να επιβάλλεται επί του αλγεβρικού αθροίσματος κερδών-ζημιών σε ετήσια βάση από την μεταβίβαση του συνόλου των τίτλων συνολικά, αφού πρώτα αφαιρεθούν έξοδα ή δαπάνες που αφορούν την κάθε μία συναλλαγή. Όπως τονίζει ο ΣΜΕΧΑ και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ακολουθείται η προτεινόμενη διαδικασία για τον συμψηφισμό κερδών- ζημιών. Ο ΣΜΕΧΑ ζητεί, επίσης, την πλήρη εξαίρεση των συναλλαγών από κάθε πράξη που θεωρείται βάσει του νόμου ως «επιχειρηματική συναλλαγή», με αποτέλεσμα οι επενδυτές που διενεργούν συναλλαγές στο χρηματιστήριο να αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες, να πρέπει να διατηρούν βιβλίο εσόδων - εξόδων και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης