Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αξιοσημείωτη αντίδραση έως +26,2% στα μη τραπεζικά blue chips μετά την καταιγίδα της "μαύρης Δευτέρας"

Αξιοσημείωτη αντίδραση έως +26,2% στα μη τραπεζικά blue chips μετά την καταιγίδα της
Εντυπωσιακή διαφοροποίηση από τα μη τραπεζικά blue chips που έβγαλαν άμυνες και αναχώματα μετά την "καταιγίδα" της μαύρης Δευτέρας...
Σε μια εβδομάδα που οι τραπεζικές μετοχές εξαϋλώθηκαν με απώλειες έως 65% σε τρεις μόνο συνεδριάσεις και με διαρκή ιστορικά χαμηλά, έχει ενδιαφέρον και μάλιστα αξίζει μνείας το γεγονός ότι αρκετά μη τραπεζικά blue chips διαφοροποιήθηκαν.
Μπορεί στην καταστροφική – πρώτη μετά τη διακοπή συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Αυγούστου να μην έμεινε τίποτα όρθιο, οδηγώντας σε συστημική ανατροφοδοτούμενη πτώση όλη την αγορά, όμως οι επόμενες συνεδριάσεις που ακολούθησαν, έδειξαν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα.
Αρκετές μετοχές της ευρύτερης – πραγματικής – οικονομίας έδειξαν καλά αντανακλαστικά και με ένα 4ήμερο ανοδικό σερί διόρθωσαν σημαντικά, ή εξάλειψαν εντελώς τη στρεβλή και παρά φύση ζημιά της Δευτέρας!
Μπορεί λοιπόν οι τραπεζικές μετοχές – έστω και σ’ αυτή την κατάσταση – να αποτελούν το κερδοσκοπικό… φετίχ των διεθνών χαρτοφυλακίων, οι μετοχές που κάνουν όγκους και κατά καιρούς δίνουν… ράλι, όμως τα μη τραπεζικά blue chips δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικά καταφύγια ή ακόμη και μετοχές που μπορεί να «ποντάρει» κάποιος, ειδικά μετά τη νέα βουτιά.
Από εκεί και πέρα, «στοίχημα» του Χ.Α. είναι να μπορέσει να κάνει πιο ουσιαστική απεξάρτηση ή αποστασιοποίηση από τις «επιταγές» του τραπεζικού κλάδου και να κινηθεί υψηλότερα, ακόμη και εν πλήρη απουσία των τραπεζών...

Αποδόσεις – Εμφατική διαφοροποίηση των μη τραπεζικών μετοχών

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, που έγινε πραγματικό μακελειό στις τράπεζες, στα… άλλα blue chips βγήκαν σημαντικές άμυνες και αναχώματα.
Ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση σε εβδομαδιαίο επίπεδο και παρά την αντίδραση της Πέμπτης σε ποσοστό 58,09% (ιστορικά κορυφαία πτώση για ένα 5ήμερο)!
Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 64% (!!), η Alpha Bank κατά 62%, Eurobank κατά 61,11%, Εθνική -51,08% και Attica Bank κατά 50%! Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 15,20%!
Στον αντίποδα, αρκετά μη τραπεζικά blue chips, διαφοροποιήθηκαν με έμφαση και διόρθωσαν σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες της «μαύρης Δευτέρας» 3 Αυγούστου!
Μετοχές εταιρειών με συμμετοχή του δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ) ξεχώρισαν, όπως ξεχώρισαν και μετοχές του ευρύτερου χώρου των κατασκευών, της ενέργειας και των υποδομών.
Η ΔΕΗ, μετά το -22% της Δευτέρας έχει 4ήμερο σερί ανόδου σε ποσοστό 20,22%, απόδοση που σε τέτοια εβδομάδα είναι αξιοσημείωτη, έστω και ως… διόρθωση!
Η EXAE μετά τις πιέσεις της Δευτέρας έχει 4ήμερο σερί ανόδου σε ποσοστό 26,76%, η ΕΥΔΑΠ το ίδιο καθώς κερδίζει 23,71% το 4ήμερο, ο ΟΛΠ ενισχύεται κατά 19,68%, η Ελλάκτωρ +16%, η Lamda Development +19,88%, η Coca Cola HBC +15,80%, ΟΠΑΠ +12,48%, ΓΕΚ Τέρνα +26,19%, Aegean Airlines +12,68%, Μέτκα +10,50%, ΕΥΑΘ +10,50%, ΟΛΘ +10,53%, Μυτιληναίος +8,65% κ.λπ.
Και επαναλαμβάνουμε, έστω και αν σε επίπεδο 5ημέρου έκλεισαν με απώλειες ορισμένες, το ντεμαράζ αυτών των μετοχών, έστω και ως διόρθωση στη στρέβλωση, είναι αξιοσημείωτο…

Πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 10 Αυγούστου, 08:11 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης