Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H Επ. Κεφαλαιαγοράς από το 2010 είχε ελέγξει και επιβάλει πρόστιμο 450 χιλ. ευρώ στοv Γ. Δασκαλέα

H Επ. Κεφαλαιαγοράς από το 2010 είχε ελέγξει και επιβάλει πρόστιμο 450 χιλ. ευρώ στοv Γ. Δασκαλέα
Πρόστιμο 450.000 ευρώ είχε επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2011 στο Γ. Δασκαλέα που φέρεται μπλεγμένος σε επενδυτικό σκάνδαλο
Την αντίδραση τόσο της εποπτικής αρχής όσο και του συνδέσμου χρηματιστών προκαλούν τελευταία δημοσιεύματα που αναγράφουν ως «χρηματιστή» τον φερόμενο ως υπεύθυνο για το εν εξελίξει σκάνδαλο, το οποίο φέρεται να έστησε ο Έλληνας κ. Γιώργος Δασκαλέας.
Πρόκειται για σκάνδαλο που μοιάζει με επενδυτική… πυραμίδα, όπου ο εν λόγω κύριος κατάφερε να ελκύσει σημαντικά ποσά έως και 500 εκατ. δολαρίων υποσχόμενος «εγγυημένες αποδόσεις έως και 60%» τα οποία όμως φαίνεται πως δεν υπάρχουν πλέον!
Πρόκειται για υπόθεση που διερευνά επισταμένα εσχάτως η Εισαγγελία Πρωτοδικών και η υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Στο επίκεντρο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας βρίσκεται η εταιρεία του κ. Δασκαλέα, με έδρα το Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής, η οποία καταγγέλλεται ότι εξαπάτησε Έλληνες, Ευρωπαίους και Ουκρανούς επενδυτές, υπεξαιρώντας πάνω από 500 εκατ. δολάρια!
To εν λόγω hedge fund δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2013 με τον κ. Δασκαλέα να αναλαμβάνει τη διαχείριση των κεφαλαίων, με αιχμή πράξεις και κινήσεις στη μεγάλη αγορά συναλλάγματος.
Κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θυμίζουν ότι η εποπτική αρχή από το 2010 είχε ελέγξει και τιμωρήσει τον εν λόγω κύριο για τις… επενδυτικές υπηρεσίες που παρείχε παράνομα.
Η εποπτική αρχή είχε επιβάλλει το 2011 και μετά από επισταμένη έρευνα πρόστιμο 450.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Δασκαλέα διότι από το 2004 παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό επενδυτών στην Ελλάδα χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια!
Επί σειρά ετών, ο Γ. Δασκαλέας προέβαινε σε διαχείριση χαρτοφυλακίου επενδύοντας σε παράγωγα επί συναλλάγματος (FX) για λογαριασμό επενδυτών.
Για τον ίδιο λόγο τότε η Επ. Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ «PK CONSULTANTS USA Inc.» με έδρα το Delaware των ΗΠΑ την οποία ο κ. Δασκαλέας εμφάνιζε ότι παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Η αντίδραση του ΣΜΕΧΑ: «Προσοχή στον όρο… χρηματιστής»

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών, ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση της απάτης των 500 εκατ. δολαρίων δεν έχει σχέση με τις εταιρείες που είναι μέλη του Συνδέσμου, ενώ παροχή επενδυτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα διέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Και συνεχίζει ο ΣΜΕΧΑ:
«Tο συγκεκριμένο πρόσωπο που κατά τη δημοσιογραφική ορολογία αναφέρεται στα δημοσιεύματα αυτά ως "xρηματιστής", δεν έχει οιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με τις χρηματιστηριακές εταιρείες (Ανώνυμες Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, ΑΕΠΕΥ) μέλη του ΣΜΕΧΑ και δεν είναι νομίμως αδειοδοτημένο για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.
Η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα διέπεται από το σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει ενσωματωθεί και εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδό.
Σύμφωνα δε με το σχετικό πλαίσιο, απαιτείται άδεια της αρμόδιας εποπτικής αρχής (Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Ελλάδα) για την παροχή των ως άνω υπηρεσιών, μόνο δε αρμοδίως αδειοδοτημένες Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) επιτρέπεται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, ο όρος «χρηματιστής» είναι παρωχημένος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον.
Θεωρούμε ότι η ατυχής χρήση του όρου «χρηματιστής», ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, καθόσον δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες αναφορικά με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, όπως, μεταξύ άλλων, ότι τα πρόσωπα που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες έχουν λάβει πιστοποίηση από την αρμόδια εποπτική αρχή, και ως εκ τούτου να προβεί σε γενικεύσεις όσον αφορά τον κλάδο μας και την αξιοπιστία των προσώπων που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση.
Για το λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή στη χρήση της ορθής ορολογίας που σχετίζεται με τις επενδυτικές υπηρεσίες και τους παρόχους τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης