Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τους νόμους των ETFs καταλύουν οι PIIGS, εκτός … την Ελλάδα

tags :
Τους νόμους των ETFs καταλύουν οι PIIGS, εκτός … την Ελλάδα
Δύσκολες εποχές είναι τελικά και για τους επενδυτές των ETFs στην Ευρώπη, των προϊόντων που ήταν κατεξοχήν εργαλεία κέρδους σε περιόδους κρίσεως.
Τα ETF είναι αμοιβαία κεφάλαια τα οποία χωρίζονται σε μετοχές που διαπραγματεύονται καθημερινά στο χρηματιστήριο. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια η αγορά και η πώληση των οποίων γίνεται εκτός χρηματιστηρίου και συνήθως απαιτεί 3 ημέρες, τα ETFs λόγω της ελεύθερης διαπραγμάτευσής τους ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να αγοράσει και να πουλήσει μερίδια ανά πάσα στιγμή........
Σε περιόδους κρίσης όλα τα αμοιβαία κεφάλαια πλήττονται λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας και της μεγάλης διαφοράς από την τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης. Από την άλλη πλευρά τα EFTs βρίσκονται σε διαρκή διαπραγμάτευση στα ταμπλό των ξένων χρηματιστηρίων με αποτέλεσμα η πώληση τους να γίνεται αυθημερόν.
Στις χώρες PIIGS τα ETFs έχουν πληγεί από την αρχή του έτους ιδιαίτερα. Ο δείκτης iShares MSCI Spain Index Fund έχασε χτες 2,5% ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειες του fund έφτασαν το 19%, σύμφωνα με την Morningstar. Ο γειτονικός δείκτης iShares MSCI Italy Index Fund έκλεισε τις συναλλαγές της Τετάρτης στο -1,7% ενώ από την αρχή του έτους΄έχει υποχωρήσει κατά 13%.
Μέχρι το τέλος του Μαρτίου τη μεγαλύτερη έκθεση σ’ αυτήν την αγορά είχε η Μ. Βρετανία, η οποία κατείχε το 31,4% των επενδυμένων κεφαλαίων, διαθέτοντας το 6,6% στην Ισπανία, στην Ιταλία το 5,3% και λιγότερο από 1% στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ωστόσο στην «πλάτη» της Ελλάδας υπάρχουν ETFs που έχουν επιτύχει την αποστολή τους αποδίδοντας.
Το ProShares UltraShort MSCI Europe κερδίζει από την αρχή του έτους 9,5%, ενώ μετά την τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας το ETF κέρδισε 1,5%. Ο φόβος των επενδυτών φάνηκε και στο iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN το οποίο έχει κερδίσει 10% από την αρχή του έτους, και στο SPDR Barclays Capital International Treasury Bond ETF με κέρδη στη Ελλάδα και μόνο που φτάνουν το 3,4%.

Analyst

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης