Αναλυτικά το πακέτο μέτρων που συστήνονται - Η μαγιά για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ολοκληρώθηκε το έργο της σύνταξης του πακέτου μέτρων για την Ανάπτυξη της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από την άτυπη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό.
Στην Επιτροπή εκπροσωπήθηκαν οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ., ΕΧΑΕ, ΕΘΕ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΠΕΥ, ΣΕΒ) οι οποίοι συνέταξαν ενιαίο πακέτο (μοναδική παραφωνία ίσως η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών που διαφοροποιήθηκε σε ζητήματα ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά) που προτείνουν να ληφθούν και αφορούν όλο το πλέγμα λειτουργίας και ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου και των αγορών ομολόγων και εναλλακτικών επενδύσεων. Πολλές μάλιστα εκ των προτάσεων βρίσκονται σε στάδιο ωριμότητας γεγονός που σημαίνει πως μπορούν πιθανόν να ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε μία συγκυρία που η κρίση της πανδημίας ασκεί ιδιαίτερες πιέσεις στην οικονομία της χώρας.
Οι προτάσεις που συντάχθηκαν σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσουν τη βάση εργασίας για περαιτέρω ευνοϊκές για την αγορά ρυθμίσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας.
Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές.
Ο δεύτερος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά.
Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη».
Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και δεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή.
Οι άξονες αυτοί εντάσσονται στην προοπτική των δυναμικών εξελίξεων που διαγράφει η επιταχυνόμενη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Αναλυτικά οι προτάσεις της επιτροπής Ζαββού
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Φορολογικών κινήτρων φυσικών προσώπων προς μακροπρόθεσμη επένδυση/αποταμίευση.
Προτείνεται η θέσπιση ενός ειδικού ατομικού λογαριασμού - Αποταμιευτικός Επενδυτικός Λογαριασμός (ΑΠ.Ε.Λ.) - με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία να συμπεριλαμβάνουν τις ΜμΕ, καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων που έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Εισαγωγή στο Χ.Α. των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, όπως ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, Αερολιμένας Ε. Βενιζέλος, λιμάνια, αεροδρόμια, επενδυτικά οχήματα ακινήτων της ΕΤΑΔ, καθώς και άλλων εταιρειών έμμεσης συμμετοχής του Δημοσίου.
Επιπροσθέτως, αξίζει να εξετασθεί η έκδοση προμετόχων ή ομολόγων εταιριών του δημοσίου και εισαγωγή τους στο Χ.Α. καθώς και η περαιτέρω διάθεση ποσοστού του Δημοσίου σε ήδη εισηγμένες εταιρίες.
Η ιδιωτικοποίηση μέσω Χ.Α. παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το δημόσιο διαγωνισμό για απευθείας πώληση, όπως: ταχύτερη και πιο διαφανή διαδικασία διάθεσης των μετοχών, άρτια πληροφόρηση του κοινού, διαμόρφωση τιμής διάθεσης των μετοχών πιο αντιπροσωπευτική των συνθηκών της αγοράς, ταχεία και εύκολη έξοδο από την επένδυση.
IPOs ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
-Παροχή κινήτρων προς μεγάλες ΑΕ, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και έχουν κρίσιμη σημασία για την ανάπτυξη, για την άντληση κεφαλαίων μέσω της εισαγωγής των μετοχών τους στο Χ.Α..
-Παροχή κινήτρων για την αύξηση της διασποράς των μετοχών εταιριών, τόσο κατά την αρχική εισαγωγή τους στο ΧΑ, όσο και σε ήδη εισηγμένων (Σημ.: διαφώνησε η ΕΝΕΙΣΕΤ)
-Κατάργηση/μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
-Απλοποίηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος προετοιμασίας των εταιρειών.
-Νομοθέτηση πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και για τις μη εισηγμένες εταιρίες, καταλλήλως προσαρμοσμένου με βάση το μέγεθος, τη δραστηριότητα & τη λειτουργία τους και παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσες μη εισηγμένες υιοθετούν το πλαίσιο αυτό.
(Σημ.: διαφώνησε η ΕΝΕΙΣΕΤ)
-Παροχή κινήτρων σε όσες εισηγμένες εταιρίες υιοθετούν τις αρχές του integrated reporting για τη δημοσίευση της χρηματοοικονομικής τους πληροφόρησης.
Γενικώς, η υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων όπως για παράδειγμα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός του Ελληνικού χρηματιστηρίου και την αύξηση της διασποράς των μετοχών τους.
IPOs ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ
Οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) αντιμετωπίζουν την άντληση κεφαλαίων.
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα – κατά τα πρότυπα αντίστοιχων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης – προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των ΜμΕ στο Χρηματιστήριο.
Προτείνεται:
-Μείωση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, κατά ένα ποσοστό 50% και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
‐για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
‐και τις θυγατρικές αυτών που υπάγονται σε ενοποίηση λογιστικών καταστάσεων
που έχουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές, ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα, ως ανταπόδοση για το αυξημένο κόστος κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης.
Το ανωτέρω φορολογικό κίνητρο προτείνεται να παρέχεται με στόχο την παρότρυνση των εταιριών να εισάγουν τις κινητές αξίες τους στην κεφαλαιαγορά, ώστε να χρηματοδοτούνται από αυτήν διαρκώς, μέσω π.χ. ΑΜΚ ή εκδόσεων ομολόγων.
-Μείωση φόρου μερισμάτων εισηγμένων ΜμΕ κατά 50%
-Παροχή φορολογικών κινήτρων για μερική πληρωμή των εργαζομένων τους μέσω μετοχών (stock options). Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε η αξία των μετοχών που διατίθενται στους εργαζόμενους ως αμοιβή με προγράμματα stock options, να εκπίπτει από τη φορολογητέα ύλη της επιχείρησης.
-Θεσμοθέτηση πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και για τις μη εισηγμένες ΜμΕ, καταλλήλως προσαρμοσμένου με βάση το μέγεθος, τη δραστηριότητα & τη λειτουργία τους, και παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσες μη εισηγμένες υιοθετούν το πλαίσιο αυτό. (Σημ.: διαφώνησε η ΕΝΕΙΣΕΤ)
-Παροχή κινήτρων σε όσες εισηγμένες εταιρίες υιοθετούν τις αρχές του integrated reporting για τη δημοσίευση της χρηματοοικονομικής τους πληροφόρησης.
-Επιδότηση/μείωση εξόδων εισαγωγής, τηρουμένων των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, είτε άμεσα στις εταιρίες είτε έμμεσα ενισχύοντας τις διαμεσολαβούσες εταιρίες (Συμβούλους) που αναλαμβάνουν τη διαδικασία εισαγωγής, ώστε να ενδυναμωθεί το εν λόγω οικοσύστημα και να έχει κίνητρο να κατευθύνει τις εταιρίες προς την κεφαλαιαγορά για άντληση χρηματοδότησης.
-Αξιοποίηση του πλήρους εύρους των ρυθμίσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/972 προς ενίσχυση των επιχειρήσεων που επιδιώκουν την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές (ΠΜΔ).
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΏΝ ΣΤΟ ΧΑ
Υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων στήριξης για:
-τις επιχειρήσεις και τους συμβούλους για την προετοιμασία για εισαγωγή στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χ.Α. (pre-IPO support).
-Επιδότηση/μείωση του κόστους προετοιμασίας του φακέλου εισαγωγής εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου (ΕΝ.Α), στο πλαίσιο των Κρατικών Ενισχύσεων ή κοινοτικών προγραμμάτων των Περιφερειακών Ταμείων της Ε.Ε.
-συντονισμένες ενημερωτικές δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων (Ε.Κ., ΧΑ, ΣΜΕΧΑ, τα κατά τόπους Επιμελητήρια κλπ.): Διοργάνωση συνεδρίων ανά την Ελλάδα, εξειδικευμένοι διαδικτυακοί τόποι, κλπ.
-Συνεργασίες και ημερίδες με Πανεπιστήμια. Αυτό θα βοηθούσε όχι μόνο στην τόνωση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για την κεφαλαιαγορά, αλλά και στην σωστή ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών πέραν των θεσμικών. (Σημ.: πρόταση ΣΕΠΕΥ)
LISTED FUNDS
Τα μικρά μεγέθη των ελληνικών εταιρειών καθιστούν δύσκολη την απευθείας άντληση κεφαλαίων από ξένους επενδυτές. Το κενό μπορεί να καλύψει η δημιουργία ενός ή περισσότερων Επενδυτικών Κεφαλαίων (Listed Funds) που θα δημιουργούνται με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, θα εισάγονται στο Χρηματιστήριο και θα επενδύουν σε επιλέξιμες εταιρίες με τρόπο συστηματικό και σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Δημιουργία Εισηγμένων Επενδυτικών Κεφαλαίων (Listed Funds) με συνεπένδυση ευρωπαϊκών κονδυλίων ή/και συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, Equifund κλπ. και ιδιωτών επενδυτών, τα οποία, μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο, θα αποκτούν διεθνή αναγνωρισιμότητα και θα δύνανται να αντλούν συνεχώς περαιτέρω κεφάλαια από τη χρηματιστηριακή αγορά μέσω διαφανούς, ταχείας, διαδικασίας – αυτοματοποιημένης και εποπτευόμενης - σε ένα κανονιστικό περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΡΑΤΙΚΏΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Προτείνεται να διερευνηθούν:
-Η δομή ενός board (πλατφόρμας) που θα κινητοποιούσε την ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς ΟΕΔ στο Χ.Α. με την συμμετοχή των τραπεζών
-Η ενοποίηση των συστημάτων εκκαθάρισης των κινητών αξιών που εκδίδονται στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διαχειριστές αυτών.
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Προτείνεται η κατάργηση του φόρου επί τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων.
Επιπρόσθετα, η επιδότηση /μείωση των εξόδων εισαγωγής, με αναφορά κυρίως στις ΜμΕ, είτε άμεσα προς τις ίδιες τις εταιρίες, είτε έμμεσα ενισχύοντας τις εταιρίες (Συμβούλους) που αναλαμβάνουν τη διαδικασία, θα βοηθούσε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω εργαλείου χρηματοδότησης.
ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
-Δραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή στα ETF ή και κατάργησή του (κατά τα πρότυπα του Λουξεμβούργου)
-Δημιουργία μικτών ΟΣΕΚΑ που επενδύουν σε ομόλογα & μετοχές «πράσινων» Α.Ε.
-Δημιουργία ΟΣΕΚΑ, ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, ΟΕΕ ως ΣΔΙΤ με συνεισφορά ευρωπαϊκών κονδυλίων ή/και συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, Equifund κλπ.
-Δημιουργία μερισματικού δείκτη με μεγαλύτερο χρονικό μέτρο 10-15 ετών (Σημ.: πρόταση ΣΕΠΕΥ)
ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Η υιοθέτηση ρυθμίσεων εμπορευσιμότητας της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στα πρότυπα των πρακτικών και κανόνων που ισχύουν στο εξωτερικό, θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση και ανάπτυξη της αγοράς
Εξέταση από ΕΘΕ, Ε.Κ., ΕΧΑΕ, όλων των παραμέτρων για την αξιοποίηση των υποδομών του Αποθετηρίου (ΚΑΤ) για την τήρηση του βιβλίου μεριδιούχων.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Περιθώρια βελτίωσης στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ)
Κρίνεται σκόπιμη η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση του ΟΕΕ εταιρικού τύπου με βάση και τα πρότυπα του εξωτερικού: με το παρόν καθεστώς, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ είναι ΟΕΕ με εταιρική μορφή, ενώ υπάρχουν και δύο ΟΕΕ με μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου – τα ΑΚΕΣ και οι ΟΕΕ του ν.4706/2020. Προτείνεται να δημιουργηθούν ΟΕΕ με τη μορφή ΑΕΕΜΚ (κατ’ αντιστοιχία των ΑΕΕΜΚ του ν. 4099/2012) και να μπορούν να εισάγονται στο ΧΑ.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Στην Επιτροπή εκπροσωπήθηκαν οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ., ΕΧΑΕ, ΕΘΕ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΠΕΥ, ΣΕΒ) οι οποίοι συνέταξαν ενιαίο πακέτο (μοναδική παραφωνία ίσως η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών που διαφοροποιήθηκε σε ζητήματα ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά) που προτείνουν να ληφθούν και αφορούν όλο το πλέγμα λειτουργίας και ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου και των αγορών ομολόγων και εναλλακτικών επενδύσεων. Πολλές μάλιστα εκ των προτάσεων βρίσκονται σε στάδιο ωριμότητας γεγονός που σημαίνει πως μπορούν πιθανόν να ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε μία συγκυρία που η κρίση της πανδημίας ασκεί ιδιαίτερες πιέσεις στην οικονομία της χώρας.
Οι προτάσεις που συντάχθηκαν σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσουν τη βάση εργασίας για περαιτέρω ευνοϊκές για την αγορά ρυθμίσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας.
Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές.
Ο δεύτερος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά.
Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη».
Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και δεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή.
Οι άξονες αυτοί εντάσσονται στην προοπτική των δυναμικών εξελίξεων που διαγράφει η επιταχυνόμενη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Αναλυτικά οι προτάσεις της επιτροπής Ζαββού
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Φορολογικών κινήτρων φυσικών προσώπων προς μακροπρόθεσμη επένδυση/αποταμίευση.
Προτείνεται η θέσπιση ενός ειδικού ατομικού λογαριασμού - Αποταμιευτικός Επενδυτικός Λογαριασμός (ΑΠ.Ε.Λ.) - με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία να συμπεριλαμβάνουν τις ΜμΕ, καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων που έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Εισαγωγή στο Χ.Α. των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, όπως ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, Αερολιμένας Ε. Βενιζέλος, λιμάνια, αεροδρόμια, επενδυτικά οχήματα ακινήτων της ΕΤΑΔ, καθώς και άλλων εταιρειών έμμεσης συμμετοχής του Δημοσίου.
Επιπροσθέτως, αξίζει να εξετασθεί η έκδοση προμετόχων ή ομολόγων εταιριών του δημοσίου και εισαγωγή τους στο Χ.Α. καθώς και η περαιτέρω διάθεση ποσοστού του Δημοσίου σε ήδη εισηγμένες εταιρίες.
Η ιδιωτικοποίηση μέσω Χ.Α. παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το δημόσιο διαγωνισμό για απευθείας πώληση, όπως: ταχύτερη και πιο διαφανή διαδικασία διάθεσης των μετοχών, άρτια πληροφόρηση του κοινού, διαμόρφωση τιμής διάθεσης των μετοχών πιο αντιπροσωπευτική των συνθηκών της αγοράς, ταχεία και εύκολη έξοδο από την επένδυση.
IPOs ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
-Παροχή κινήτρων προς μεγάλες ΑΕ, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και έχουν κρίσιμη σημασία για την ανάπτυξη, για την άντληση κεφαλαίων μέσω της εισαγωγής των μετοχών τους στο Χ.Α..
-Παροχή κινήτρων για την αύξηση της διασποράς των μετοχών εταιριών, τόσο κατά την αρχική εισαγωγή τους στο ΧΑ, όσο και σε ήδη εισηγμένων (Σημ.: διαφώνησε η ΕΝΕΙΣΕΤ)
-Κατάργηση/μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
-Απλοποίηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος προετοιμασίας των εταιρειών.
-Νομοθέτηση πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και για τις μη εισηγμένες εταιρίες, καταλλήλως προσαρμοσμένου με βάση το μέγεθος, τη δραστηριότητα & τη λειτουργία τους και παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσες μη εισηγμένες υιοθετούν το πλαίσιο αυτό.
(Σημ.: διαφώνησε η ΕΝΕΙΣΕΤ)
-Παροχή κινήτρων σε όσες εισηγμένες εταιρίες υιοθετούν τις αρχές του integrated reporting για τη δημοσίευση της χρηματοοικονομικής τους πληροφόρησης.
Γενικώς, η υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων όπως για παράδειγμα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός του Ελληνικού χρηματιστηρίου και την αύξηση της διασποράς των μετοχών τους.
IPOs ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ
Οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) αντιμετωπίζουν την άντληση κεφαλαίων.
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα – κατά τα πρότυπα αντίστοιχων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης – προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των ΜμΕ στο Χρηματιστήριο.
Προτείνεται:
-Μείωση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, κατά ένα ποσοστό 50% και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
‐για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
‐και τις θυγατρικές αυτών που υπάγονται σε ενοποίηση λογιστικών καταστάσεων
που έχουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές, ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα, ως ανταπόδοση για το αυξημένο κόστος κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης.
Το ανωτέρω φορολογικό κίνητρο προτείνεται να παρέχεται με στόχο την παρότρυνση των εταιριών να εισάγουν τις κινητές αξίες τους στην κεφαλαιαγορά, ώστε να χρηματοδοτούνται από αυτήν διαρκώς, μέσω π.χ. ΑΜΚ ή εκδόσεων ομολόγων.
-Μείωση φόρου μερισμάτων εισηγμένων ΜμΕ κατά 50%
-Παροχή φορολογικών κινήτρων για μερική πληρωμή των εργαζομένων τους μέσω μετοχών (stock options). Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε η αξία των μετοχών που διατίθενται στους εργαζόμενους ως αμοιβή με προγράμματα stock options, να εκπίπτει από τη φορολογητέα ύλη της επιχείρησης.
-Θεσμοθέτηση πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και για τις μη εισηγμένες ΜμΕ, καταλλήλως προσαρμοσμένου με βάση το μέγεθος, τη δραστηριότητα & τη λειτουργία τους, και παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσες μη εισηγμένες υιοθετούν το πλαίσιο αυτό. (Σημ.: διαφώνησε η ΕΝΕΙΣΕΤ)
-Παροχή κινήτρων σε όσες εισηγμένες εταιρίες υιοθετούν τις αρχές του integrated reporting για τη δημοσίευση της χρηματοοικονομικής τους πληροφόρησης.
-Επιδότηση/μείωση εξόδων εισαγωγής, τηρουμένων των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, είτε άμεσα στις εταιρίες είτε έμμεσα ενισχύοντας τις διαμεσολαβούσες εταιρίες (Συμβούλους) που αναλαμβάνουν τη διαδικασία εισαγωγής, ώστε να ενδυναμωθεί το εν λόγω οικοσύστημα και να έχει κίνητρο να κατευθύνει τις εταιρίες προς την κεφαλαιαγορά για άντληση χρηματοδότησης.
-Αξιοποίηση του πλήρους εύρους των ρυθμίσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/972 προς ενίσχυση των επιχειρήσεων που επιδιώκουν την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές (ΠΜΔ).
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΏΝ ΣΤΟ ΧΑ
Υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων στήριξης για:
-τις επιχειρήσεις και τους συμβούλους για την προετοιμασία για εισαγωγή στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χ.Α. (pre-IPO support).
-Επιδότηση/μείωση του κόστους προετοιμασίας του φακέλου εισαγωγής εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου (ΕΝ.Α), στο πλαίσιο των Κρατικών Ενισχύσεων ή κοινοτικών προγραμμάτων των Περιφερειακών Ταμείων της Ε.Ε.
-συντονισμένες ενημερωτικές δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων (Ε.Κ., ΧΑ, ΣΜΕΧΑ, τα κατά τόπους Επιμελητήρια κλπ.): Διοργάνωση συνεδρίων ανά την Ελλάδα, εξειδικευμένοι διαδικτυακοί τόποι, κλπ.
-Συνεργασίες και ημερίδες με Πανεπιστήμια. Αυτό θα βοηθούσε όχι μόνο στην τόνωση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για την κεφαλαιαγορά, αλλά και στην σωστή ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών πέραν των θεσμικών. (Σημ.: πρόταση ΣΕΠΕΥ)
LISTED FUNDS
Τα μικρά μεγέθη των ελληνικών εταιρειών καθιστούν δύσκολη την απευθείας άντληση κεφαλαίων από ξένους επενδυτές. Το κενό μπορεί να καλύψει η δημιουργία ενός ή περισσότερων Επενδυτικών Κεφαλαίων (Listed Funds) που θα δημιουργούνται με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, θα εισάγονται στο Χρηματιστήριο και θα επενδύουν σε επιλέξιμες εταιρίες με τρόπο συστηματικό και σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Δημιουργία Εισηγμένων Επενδυτικών Κεφαλαίων (Listed Funds) με συνεπένδυση ευρωπαϊκών κονδυλίων ή/και συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, Equifund κλπ. και ιδιωτών επενδυτών, τα οποία, μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο, θα αποκτούν διεθνή αναγνωρισιμότητα και θα δύνανται να αντλούν συνεχώς περαιτέρω κεφάλαια από τη χρηματιστηριακή αγορά μέσω διαφανούς, ταχείας, διαδικασίας – αυτοματοποιημένης και εποπτευόμενης - σε ένα κανονιστικό περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΡΑΤΙΚΏΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Προτείνεται να διερευνηθούν:
-Η δομή ενός board (πλατφόρμας) που θα κινητοποιούσε την ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς ΟΕΔ στο Χ.Α. με την συμμετοχή των τραπεζών
-Η ενοποίηση των συστημάτων εκκαθάρισης των κινητών αξιών που εκδίδονται στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διαχειριστές αυτών.
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Προτείνεται η κατάργηση του φόρου επί τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων.
Επιπρόσθετα, η επιδότηση /μείωση των εξόδων εισαγωγής, με αναφορά κυρίως στις ΜμΕ, είτε άμεσα προς τις ίδιες τις εταιρίες, είτε έμμεσα ενισχύοντας τις εταιρίες (Συμβούλους) που αναλαμβάνουν τη διαδικασία, θα βοηθούσε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω εργαλείου χρηματοδότησης.
ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
-Δραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή στα ETF ή και κατάργησή του (κατά τα πρότυπα του Λουξεμβούργου)
-Δημιουργία μικτών ΟΣΕΚΑ που επενδύουν σε ομόλογα & μετοχές «πράσινων» Α.Ε.
-Δημιουργία ΟΣΕΚΑ, ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, ΟΕΕ ως ΣΔΙΤ με συνεισφορά ευρωπαϊκών κονδυλίων ή/και συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ, Equifund κλπ.
-Δημιουργία μερισματικού δείκτη με μεγαλύτερο χρονικό μέτρο 10-15 ετών (Σημ.: πρόταση ΣΕΠΕΥ)
ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Η υιοθέτηση ρυθμίσεων εμπορευσιμότητας της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στα πρότυπα των πρακτικών και κανόνων που ισχύουν στο εξωτερικό, θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση και ανάπτυξη της αγοράς
Εξέταση από ΕΘΕ, Ε.Κ., ΕΧΑΕ, όλων των παραμέτρων για την αξιοποίηση των υποδομών του Αποθετηρίου (ΚΑΤ) για την τήρηση του βιβλίου μεριδιούχων.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Περιθώρια βελτίωσης στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ)
Κρίνεται σκόπιμη η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση του ΟΕΕ εταιρικού τύπου με βάση και τα πρότυπα του εξωτερικού: με το παρόν καθεστώς, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ είναι ΟΕΕ με εταιρική μορφή, ενώ υπάρχουν και δύο ΟΕΕ με μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου – τα ΑΚΕΣ και οι ΟΕΕ του ν.4706/2020. Προτείνεται να δημιουργηθούν ΟΕΕ με τη μορφή ΑΕΕΜΚ (κατ’ αντιστοιχία των ΑΕΕΜΚ του ν. 4099/2012) και να μπορούν να εισάγονται στο ΧΑ.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών