Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Moody’s: Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα επιλύσει την κρίση – Ελάχιστα τα νέα στοιχεία - Θετικές οι προθέσεις αλλά απλώς κερδίζει χρόνο – Στα χέρια των κυβερνήσεων η λύση

tags :
Moody’s: Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα επιλύσει την κρίση – Ελάχιστα τα νέα στοιχεία - Θετικές οι προθέσεις αλλά απλώς κερδίζει χρόνο – Στα χέρια των κυβερνήσεων η λύση
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιλύσει την κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη, εκτιμά η Moody’s. Τα νέα στοιχεία είναι περιορισμένα, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης και οι αβεβαιότητες πολλές.
Τα θετικά στοιχεία για τις προβληματικές χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης είναι πολλά όπως σημειώνει ο οίκος στο εβδομαδιαίο Credit Outlook, προειδοποιεί ωστόσο ότι αυτά τα μέτρα απλώς θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να κερδίσουν χρόνο και δεν θα οδηγήσουν στην επίλυση της κρίσης.Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για δράση αφορούν πολλές ενδιαφερόμενες χώρες και ωφελούν τις χώρες της περιφέρειας. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από το OMT είναι πολύ λίγα, εκτιμά η Moody’s και παρά το γεγονός ότι αποτελούν μια διαφοροποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν.
Ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για πληθώρα αβεβαιοτήτων στο νέο πρόγραμμα, καθώς η ΕΚΤ δεν αποκάλυψε το μέγεθος των αγορών στις οποίες θα προχωρήσει , ούτε ποια επίπεδα επιτοκίων θεωρεί κατάλληλα για κάθε χώρα.
«Η ΕΚΤ μπορεί να εκτιμά ότι η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι αρκετή από μόνη της ως εγγύηση για τους επενδυτές και περιορίζει την ανάγκη για πραγματικές αγορές ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη της κρίσης καταδεικνύει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και ότι οι αγορές θα δοκιμάσουν την ΕΚΤ», προειδοποιεί  η Moody’s.
Σε κάθε περίπτωση το OMT, όπως κάθε εργαλείο νομισματικής πολιτικής δεν αποτελεί πανάκεια για την επίλυση της κρίσης. Ωστόσο η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τη θέληση τη ΕΚΤ να κάνει ότι είναι δυνατό, παρά το γεγονός ότι με αυτή την απόφαση απλώς κερδίζει χρόνο, εκτιμά ο οίκος. Τέλος, η Moody’s σημειώνει ότι η επίλυση της κρίσης επαφίεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης