Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΧΑ: Δίχως marketing από ΕΧΑΕ ύστερα από πολλά χρόνια, αλλά υπάρχουν καταλύτες

ΧΑ: Δίχως marketing από ΕΧΑΕ ύστερα από πολλά χρόνια, αλλά υπάρχουν καταλύτες

Οι 12 κρίσιμες εβδομάδες έως το τέλος του έτους για τους ξένους επενδυτές

Σχετικά Άρθρα

Όσο δεν υποχωρεί σοβαρά το ελληνικό Χρηματιστήριο και οι επενδυτές έχουν άγχη για τις μετοχές παρά βεβαιότητες, τότε υπάρχουν προοπτικές και πιθανότητες κερδών σε μια οικονομία που αναζητά την επενδυτική βαθμίδα.
Ποια είναι, όμως, η σημερινή κατάσταση;
Δώδεκα κρίσιμες εβδομάδες μετρούν ως τον Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα ωστόσο, εντός του 2021, δεν έχουν προχωρήσει σε μια σοβαρή προεξόφληση του αυξημένου ΑΕΠ για τα επόμενα έτη- αν και αρκετές από τις θετικές προοπτικές έχουν ενσωματωθεί ήδη στις αποτιμήσεις εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι αγορές των ξένων

Την ίδια περίοδο στις αγορές ομολόγων οι ξένοι σπεύδουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους ( διαμορφώνοντας ιστορικά ρεκόρ στα επιτόκια ) γνωρίζοντας ότι, όσες περισσότερες εκδόσεις κυκλοφορήσουν, τόσο περισσότερα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ έως τον Μάρτιο του 2022.
Αντίθετα, στο χρηματιστήριο, η βασική επιδίωξη τους ή καλύτερα επιθυμία, είναι να μην προκληθεί σοβαρή διόρθωση στις διεθνείς αγορές, πριν τα Χριστούγεννα, με αφορμές είτε τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ( Fed, ΕΚΤ) για πρόωρη απόσυρση των προγραμμάτων αγορών ομολόγων, είτε λόγω μιας αιφνίδιας επαναφοράς νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Η βασική απροθυμία των ξένων επενδυτών να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια στην ελληνική αγορά σχετίζεται κυρίως με την μόνιμη ελληνική παθογένεια της αγοράς.
Ότι δηλαδή, η ρηχή ελληνική αγορά δεν παρέχει εκείνο το “δίχτυ” προστασίας ( θεσμικοί, λιανική ) καθώς, κατά κανόνα, διορθώνει άτσαλα σε περιόδους κρίσης των διεθνών αγορών.
Με άλλα, λόγια, δεν υφίσταται από τους ξένους ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρηματιστήριο.

Χαμηλοί τζίροι

Ως εκ τούτου, οι αγορές τους είναι λελογισμένες – αν και η ελληνική αγορά παρά τις συνθήκες χαμηλότερων τζίρων της περιόδου διατήρησε τις δυνάμεις της και προσέγγισε πρώτα τα υψηλά 19 μηνών για να υποχωρήσει αργότερα προς τις 915 μονάδες.
Άλλωστε, η διατήρηση των δυνάμεων, αλλά και η διόρθωση σε επιμέρους μετοχές αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι και δείγμα υγείας.
Οι δε αποδόσεις στην μεσαία κεφαλαιοποίηση παραμένουν υψηλές ( έως 189% στον ftse40 ) και διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πέραν των ξένων επενδυτών, όμως, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες τοποθετήσεις στα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια εξαιτίας των μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων που προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.

Οι καταλύτες για το ΧΑ – ΑΕΠ και προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΠΑ Υποδομών

Η αυριανή ανακοίνωση του ελληνικού ΑΕΠ για το β τρίμηνο του έτους, ύστερα από τα αυξημένα στοιχεία της Τουριστικής κίνησης, αλλά και οι προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΠΑ υποδομών αποτελούν τους πιθανούς καταλύτες για το ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και αφορμές για επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων της ελληνικής αγοράς.
Η τελευταία θα προκύψει επίσης από τις προσδοκίες για την άνοδο του ΑΕΠ καθώς κινούνται πάνω από το 3% ενώ υψηλές προσδοκίες έχουν διαμορφωθεί στην αγορά για τέσσερις υψηλές και ανταγωνιστικές προσφορές για τον ΔΕΔΔΗΕ. ( άνω του 1,5 δισ. ευρώ)
Υψηλό αναμένεται και το τίμημα για την ΔΕΠΑ Υποδομών ύστερα βελτιωμένες προσφορές που ζητήθηκαν.
Οι ιδιωτικοποιήσεις τροφοδοτούν το ενδιαφέρον για την δεικτοβαρή μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και τις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρείες.
Τις επόμενες ημέρες εξάλλου ξεκινούν οι παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών προς ξένους επενδυτές ( 8-9 Σεπτεμβρίου Goldman sachs ) ενώ προς τα τέλη του μήνα διεξάγεται το συνέδριο της Bank of America. (22-23 Σεπτεμβρίου )
Παράλληλα, και οι τράπεζες συνεχίζουν τις κατ ίδιαν παρουσιάσεις στους μετόχους τους όπως αυτή θα πραγματοποιήσει την τρέχουσα εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες από πλευράς τιμής προς λογιστική αξία, οι ξένοι επενδυτές θεωρούν εύλογα ότι το επόμενο διάστημα θα είναι η περίοδος τους λόγω της επαναφοράς των οικονομιών μετά τον Covid και ως εκ τούτου παρακολουθούν από κοντά τις επενδύσεις τους.

Έμεινε δίχως marketing η ελληνική αγορά - Αναβολή της ελληνικής ημέρας στο Λονδίνο

To φετινό φθινόπωρο ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν διεξάγεται η ελληνική ημέρα των 29 εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο, θεσμός ο οποίος έδινε την ευκαιρία σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την ελληνική αγορά.
Αν και η ΕΧΑΕ, υποβάθμισε τον θεσμό μετατρέποντας τον τελικά σε μια κλειστή παρουσίαση μεταξύ των εταιρειών και ξένων επενδυτών, φέτος η απουσία του διήμερου συνεδρίου θα γίνει αισθητή και σε επίπεδο τζίρων.
Για την εκδήλωση των παρουσιάσεων των ελληνικών εταιρειών αναζητείται νέα ημερομηνία, αν και είναι σαφές ότι, όσο πιο αργά διοργανωθεί τόσο χειρότερα διαμορφώνεται η κατάσταση για την αγορά, δεδομένου ότι, οι ξένες επενδυτικές εταιρείες έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις τους για τις αγορές και την επόμενη χρονιά και δεν περιμένουν να αποφασίσουν, δυο μήνες πριν εκπνεύσει ο χρόνος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης