Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με έκτακτη αξιολόγηση η ΔΕΗ στον MSCI Standard - Πιθανότητα ένταξης και της Εθνικής υπό όρους, εκτός ο Μυτιληναίος

Με έκτακτη αξιολόγηση η ΔΕΗ στον MSCI Standard - Πιθανότητα ένταξης και της Εθνικής υπό όρους, εκτός ο Μυτιληναίος

Η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI Standard... ευνοεί και την Εθνική

Σχετικά Άρθρα
Στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η τελευταία αξιολόγηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) για το τρέχον έτος.

Η νέα αξιολόγηση λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν από τους επενδυτές διότι θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις στους δείκτες του MSCI, διαμορφώνοντας βραχυπρόθεσμα κλίμα στο χρηματιστήριο.

Τι πρόκειται να συμβεί

Εάν δεν υπήρχε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ καμία μετοχή δεν θα εντασσόταν στο δείκτη MSCI Standard, οπότε θα αποτελούσε απλά η αξιολόγηση της 11ης Νοεμβρίου μια αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Όμως η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα, καθώς η κεφαλαιοποίηση της μετά την αύξηση κεφαλαίου θα διαμορφωθεί στα 3,1 με 3,3 δισ. και το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει στο 34%.
Λόγω αυτής της εξέλιξης στη ΔΕΗ η Morgan Stanley Capital International αλλάζει τα κριτήρια εισόδου στον δείκτη Standard οπότε η ΔΕΗ θα ενταχθεί στον βασικό δείκτη του MSCI, αλλά μετά την 11η Νοεμβρίου του 2021.
Θα επαναληφθεί δηλαδή το φαινόμενο της Alpha bank όπου εντάχθηκε εκτάκτως στον δείκτη MSCI Standard εκτός της προκαθορισμένης ημερομηνίας αξιολόγησης.

Η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI Standard... ευνοεί και την Εθνική

Η Εθνική Τράπεζα δεν ήταν να αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Standard στις 11 Νοεμβρίου υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Όμως η ένταξη της ΔΕΗ και οι αλλαγές των κριτηρίων, ειδικά όσον αφορά τη διασπορά μετοχών (free float) αλλάζει τα δεδομένα και επιτρέπει και στην Εθνική να ενταχθεί στον δείκτη MSCI Standard.
Πέραν της κεφαλαιοποίησης που πρέπει να είναι πάνω από τα 2 δισ., το οποίο είναι ένα από τα 24 κριτήρια του MSCI, αξιολογείται και το free float.
Θυμίζουμε ότι στην Εθνική το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% των μετοχών.
Με δεδομένη την αλλαγή κριτηρίων η Εθνική θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI Standard, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί στις 11 Νοεμβρίου (δεν είναι απίθανο αυτό το σενάριο) ή θα μετατεθεί η αναβάθμιση της για την αξιολόγηση του Μαΐου του 2022 (όχι του Μαρτίου του 2022).
Το ζήτημα με την Εθνική στις 11 Νοεμβρίου είναι ότι δεν θα έχει αναβαθμιστεί η ΔΕΗ τότε, οπότε δεν μπορεί να αναβαθμιστεί νωρίτερα η Εθνική από τη ΔΕΗ.
Επίσης η πιθανότητα να υπάρξει έκτακτη αξιολόγηση για την Εθνική δεν φαντάζει πιθανό, άπαξ και δεν υπάρχει έκτακτο γεγονός, όπως με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Τι θα συμβεί με τον Μυτιληναίο

Σε κανένα από τα σενάρια, που τουλάχιστον παρακολουθεί το bankingnews.gr, ο Μυτιληναίος δεν εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard.
Ενώ υπάρχει μεγάλη προσδοκία εισόδου για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω κεφαλαιοποίησης στα 2,2 δισ. στο χρηματιστήριο, εντούτοις δεν φαίνεται ούτε στις 11 Νοεμβρίου να υπάρχει προοπτική ένταξης.

Συμπέρασμα

Η ΔΕΗ είναι δεδομένο ότι θα ενταχθεί εκτάκτως στον δείκτη MSCI Standard, η Εθνική λόγω αλλαγής των κριτηρίων πληροί τις προϋποθέσεις να αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Standard, ενώ ο Μυτιληναίος δεν υπάρχει σχέδιο να ενταχθεί στην παρούσα φάση.
Όλα αυτά εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν σημαίνουν εισροές πάνω από 220 εκατ. στις μετοχές αυτές και στο χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης