Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Titan: Παραμένει αισιόδοξη μακροπρόθεσμα η διοίκηση - Νέες αυξήσεις τιμών λόγω ενέργειας

Titan: Παραμένει αισιόδοξη μακροπρόθεσμα η διοίκηση - Νέες αυξήσεις τιμών λόγω ενέργειας
Ο δείκτης net debt/ebitda είναι στις 2,6 φορές, ενώ για την τρέχουσα χρήση οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένονται στα 150 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Με αυξήσεις τιμών συνεχίζει να αντιμετωπίζει η διοίκηση της Τιτάν τη συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, για το 2021 παρά τις κινήσεις που έκανε και την αύξηση των τιμών δεν κατάφερε να αποφύγει τη μικρή μείωση των EBITDA.
Όμως η διοίκηση εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά αισιόδοξη μακροπρόθεσμα και παρά τα γεωπολιτικά ρίσκα που υπάρχουν, οι μεγάλες επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα δεν έχουν διαφοροποιηθεί και αναμένεται να γίνουν.
Επιπλέον, φαίνεται πως οι αγορές αντιδρούν καλά στις αυξήσεις αλλά και μία επιβράδυνση της ζήτησης θα μπορούσε να τη διαχειριστεί καλά.
Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2021 αυξήθηκε 28 εκατ. ευρώ στα 713 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των επενδύσεων (125,4 εκατ. ευρώ από 84,3 εκατ. ευρώ το 2020), του υψηλότερου κεφαλαίου κίνησης και των αναγκών για να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη και των τελευταίων πληρωμών στην IFC για την αποπληρωμή εξαγοράς των μειοψηφικών συμμετοχών που κατείχε στις δραστηριότητες του ομίλου στη Ν.Α. Ευρώπη και Αίγυπτο.
Ο δείκτης net debt/ebitda είναι στις 2,6 φορές, ενώ για την τρέχουσα χρήση οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένονται στα 150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το 2021 τα χρηματοοικονομικά κόστη μειώθηκαν στα 33,6 εκατ. ευρώ από 52,5 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση ανέφερε το γεωπολιτικό ρίσκο και τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.
Ο κόσμος έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και οι τιμές ενέργειας βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Η Τιτάν δεν έχει έκθεση στην Ουκρανία ή στη Ρωσία αλλά οι επιπτώσεις λόγω της ενέργειας και οι ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν τις τάσεις και θα αυξήσουν το ρίσκο.
Το κόστος ενέργειας είναι η πιο σημαντική επίπτωση στον όμιλο Τιτάν και στις περισσότερες χώρες που δραστηριοποιείται λόγω αυτής της αύξησης, προχωράει σε νέα τιμολογιακή πολιτική και νέα αύξηση τιμών.
Περνάει τις αυξήσεις στον καταναλωτή αλλά κοιτάει και τον ανταγωνισμό.
Όσο είναι ανταγωνιστική η Τιτάν δεν υπάρχει θέμα, ανέφερε η διοίκηση.
Αν κάνει αυξήσεις πάνω από τον ανταγωνισμό θα αντιμετωπίσει όμως θέμα.
Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε αλλά και την απόφαση για νέες αγορές μετοχών και την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται πως αρκετοί αναλυτές περίμεναν μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή έκλεισε χθες στα 12,74 ευρώ με άνοδο 1,76% και αποτίμηση 998 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα καθαρά κέρδη των 89,6 εκατ. ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 11,1 φορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης