Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πολύπλευρη επιδείνωση διεθνώς βύθισε τράπεζες και ΧΑ -2,17% στις 918 μον. - Ορατές ξανά οι 850 μον.

Η πολύπλευρη επιδείνωση διεθνώς βύθισε τράπεζες και ΧΑ -2,17% στις 918 μον. - Ορατές ξανά οι 850 μον.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία συντηρούν μια επιδεινούμενη κατάσταση με παγκόσμιες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 918 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες έως -3% ενώ απώλειες κατέγραψε και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία συντηρούν μια επιδεινούμενη κατάσταση με παγκόσμιες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές προεκτάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 918 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 920 μονάδων και με βασική την στήριξη τις 900 μονάδες ενώ στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 950 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -3,24% και ακολούθησαν Πειραιώς -2,57%, Alpha Bank -2,53% ενώ η Εθνική περιόρισε τις απώλειες στο -1,28% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -3,36%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΔΕΗ -5,51%,  Viohalco -5,11%, Τιτάν -5,11% ....
Ως ψήφος αποδοκιμασίας χαρακτηρίζεται η έκβαση επανέκδοσης του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, λήξης 2025 με επιτόκιο στο 2,51%.
Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,8 δισεκ. ευρώ ενώ οι προσφορές ανήλθαν μόλις στα 4,8 δισεκ. ευρώ. 

Πρόκειται για επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με κουπόνι 2%.
Από εδώ και πέρα το ελληνικό δημόσιο θα δανείζεται με όλο και χειρότερους όρους, καθώς τα επιτόκια του παρελθόντος ήταν διαστρεβλωμένα και δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο ιστορικό του χαμηλό είχε διαμορφωθεί στο 0,54% ενώ το τελευταίο διάστημα ξεπέρασε το 3% ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και 3,5%.
Η σημερινή έξοδος στις αγορές αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης ων ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου που σε συνάρτηση με την πληθωριστική καταιγίδα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός πόλεμος ΕΕ - Ρωσίας, καθώς η Ρωσία ενεργοποίησε το όπλο της ενέργειας και σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου σε όσες χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, αρχής γενομένης από την Πολωνία και τη Βουλγαρία ενώ στις  25/5 λήγει το «τελεσίγραφο» σε Ελλάδα... οδηγώντας σε ράλι τις τιμές του φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +6,6% στα 1110 ευρώ ενώ νωρίτερα κατέγραψε άνοδο άνω του 10%.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Von der Leyen διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία με την Γερμανία και Αυστρία να φαίνεται να υποκύπτουν στους όρους και  να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράζουν φυσικό αέριο πληρώνοντας σε ρούβλια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα οδηγηθεί ξανά προς τις 850 μονάδες δηλαδή θα σημειώσει πτώση 10% το επόμενο διάστημα

Η Ουκρανική κρίση συνεχίζεται, η εμπόλεμη κατάσταση μπορεί να  διαρκέσει μήνες οπότε η αστάθεια θα παραμείνει στο προσκήνιο, με το ελληνικό χρηματιστήριο να οδηγηθεί ξανά προς τις 850 μονάδες δηλαδή θα σημειώσει πτώση 10% το επόμενο διάστημα αλλά και τις 780 μονάδες στην περίπτωση που ο δείκτης βαρόμετρο στις ΗΠΑ ο S&P υποχωρήσει έως τις 3.500 μονάδες από τις 4.175 μονάδες που βρίσκεται με κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τις 4.200 μονάδες.
Οι βασικοί λόγοι είναι :
1)Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χειραγωγείται καθώς ορισμένα funds που επηρεάζει η Goldman Sachs και άλλοι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι στηρίζουν την αγορά…
2)Η αναβάθμιση παρωδία της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s σε ΒΒ+ και η έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομόλογου με επιτόκιο 2,40% - 2,45% δεν είναι τίποτε άλλο μια προσπάθεια το ελληνικό δημόσιο να βρει κεφάλαια για να καλύψει το μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού που συνεχίζει να επιδεινώνεται…
4)Η FED στις 4 Μαίου θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν.
5)Η Κίνα έχει πρόβλημα με την οικονομία και τα νέα lockdowns για τον covid 19.
6)Η Wall street ήταν και παραμένει μια φούσκα που συντηρήθηκε και από τις επαναγορές ιδίων μετοχών που έφθασαν τα 880 δισεκ. δολάρια τα προηγούμενα έτη.
7)Οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δεν αποδίδουν, η ποσοτική χαλάρωση ήταν πολιτική έκτρωμα που γέννησε ένα έκτρωμα τον πληθωρισμό που δεν μπορούν να ελέγξουν.
8)Η Ευρώπη πλήττεται σοβαρά από πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση και το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Η απόφαση της Δύσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα… και στην Δύση.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,74% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,79%.
Λίγο πριν τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις  στις τράπεζες, περιξ του -4% με εξαίρεση την Εθνική -2% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, Τιτάν -6%, Viohalco -5%, ΔΕΗ -5% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,44% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,69%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,17% στις 918 μονάδες έχοντας υψηλό στις 932,01 μονάδες και χαμηλό τις 913,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,02 εκατ. ευρώ, ο όγκος 31,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και όγκου 841 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 626 χιλ. τεμάχια αξίας 2,46 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ διακίνησε 46,4 χιλ. τεμάχια αξίας 832 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 168,3 χιλ. τεμάχια αξίας 2,38 εκατ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 918 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 920 μονάδων και ακολουθούν οι 910, οι 900, οι 889 ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 865, οι 850 και οι 840 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη αντίσταση βρίσκονται οι 950 - 960 μονάδες και ακολουθούν οι  980 και οι 1000 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 655 μονάδες, διασπώντας την  πρώτη στήριξη των 660 μονάδων και ακολουθούν οι 650, οι 630, οι 620, οι 610 και οι 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι 700, οι 720 μονάδες και οι 750 μονάδες.

Moody's: Διατηρεί το θετικό outlook για τις ελληνικές τράπεζες - Βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίων

Τις θετικές προοπτικές (σταθερό Ba3) για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023.
Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες πλήρους εφαρμογής των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν, επειδή οι τράπεζες πήραν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τιτλοποιήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προκαταβολικά το 2020-2021.
Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς, καθώς οι καταθέσεις των πελατών θα αυξηθούν.
Το λειτουργικό περιβάλλον θα είναι δύσκολο, αν και η οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση πιστώσεων θα παραμείνουν υγιείς

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,03% - Ψήφος αποδοκιμασίας η επανέκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,51%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/4 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών..
Ως ψήφος αποδοκιμασίας χαρακτηρίζεται η έκβαση επανέκδοσης του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, λήξης 2025 με το επιτόκιο στο 2,51% 
Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,8 δισεκ. ευρώ ενώ οι προσφορές ανήλθαν μόλις στα 4,8 δισεκ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι λόγω της στρέβλωσης και χειραγώγησης που προκάλεσε η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση είχαν φθάσει οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 0,54% για να εκτιναχθούν στο άνω του 3%... δηλαδή εκεί που έπρεπε να ήταν… εσχάτως αν και δεν αποκλείεται να δούμε και 3,5% επιτόκια στην Ελλάδα.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισμαστικής  χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους», είπε η Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο, αλλά η Lagarde είπε ότι η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει στις αρχές του τριμήνου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, καθώς η ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων θεωρείται προϋπόθεση για οποιαδήποτε κίνηση επιτοκίου.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, δήλωσε την αποφασιστικότητα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην ομιλία του την Πέμπτη 21 Απριλίου, προαναγγέλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πιο επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θα είναι «στο τραπέζι» κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο «να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα».

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 27/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,17%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +2,49%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,12% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,1%.

Έντονη μεταβλητότητα τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα 27/4 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός πόλεμος ΕΕ - Ρωσίας.
Ειδικότερα, η Ρωσία ενεργοποίησε το όπλο της ενέργειας και σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου σε όσες χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, αρχής γενομένης από την Πολωνία και τη Βουλγαρία  οδηγώντας σε ράλι τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Von der Leyen διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία με την Γερμανία και Αυστρία να φαίνεται να υποκύπτουν στους όρους και  να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράζουν φυσικό αέριο πληρώνοντας σε ρούβλια.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με άνοδο +4,07% στις 2.412 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +6,6% στα 1110 ευρώ ενώ νωρίτερα κατέγραψε άνοδο άνω του 10%.
Ήπια πτώση καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,41% και τα 104,21 δολ. το βαρέλι και το αργό στο -0,41% στα 104,21 δολ. το βαρέλι.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,35% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,81% (26,58 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,9340 ευρώ, με πτώση -1,28%, με όγκο 4,85 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1160 ευρώ, με πτώση -2,53% με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,40 ευρώ, με πτώση -2,57%, με όγκο 2,54 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9976 ευρώ, με πτώση -3,24%, με όγκο 6,42 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,70 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με πτώση -1,92% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1418 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 34 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 174 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν και στις μη τραπεζικες μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ,  Viohalco, Τιτάν,.... ..
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,98 ευρώ, με πτώση -0,50% και αποτίμηση 8,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,15 ευρώ, με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση στα 7,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,6350 ευρώ, με πτώση -5,51% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,02 ευρώ, με πτώση -2,16% και  αποτίμηση 4,95 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με πτώση -5,11% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,91 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,69 ευρώ, με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -1,94% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,98 ευρώ, με πτώση -2,65% και κεφαλαιοποίηση 743 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,68 ευρώ, με πτώση -2,89% και κεφαλαιοποίηση 630 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0282 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,03% - Το spread με την Ιταλία στις 43 μ.β

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 27/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,03%, το 10ετές ιταλικό 2,56% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,74%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισματικής  χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο, αλλά η Lagarde είπε ότι η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει στις αρχές του τριμήνου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, καθώς η ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων θεωρείται προϋπόθεση για οποιαδήποτε κίνηση επιτοκίου.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, δήλωσε την αποφασιστικότητα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην ομιλία του την Πέμπτη 21 Απριλίου, προαναγγέλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πιο επιθετικές κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θα είναι «στο τραπέζι» κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο «να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα».
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης από 220 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 47 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 27/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τις πληθωριστικές πιέσεις
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Απριλίου του 2022 στο 2,56%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/4/2022 στο 0,79%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,43% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,83% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,77% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,20% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης