Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την προσέλκυση εφοπλιστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την προσέλκυση εφοπλιστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Το τελευταίο διάστημα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, έχει αυξήσει τις επαφές του με εφοπλιστικούς κύκλους προσπαθώντας να προσελκύσει εταιρείες.
Μόνο τυχαία δεν ήταν όπως φαίνεται η πρόσφατη δήλωση-κάλεσμα του Αλέξη Πιλάβιου, αντιπροέδρου της ΕΧΑΕ, προς τους εφοπλιστές να έρθουν στο Χρηματιστήριο, είτε αντλώντας κεφάλαια μέσω ομολόγων, είτε βάζοντας τις μετοχές τους προς διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος έχει αυξήσει τις επαφές του με εφοπλιστικούς κύκλους προσπαθώντας να προσελκύσει εταιρείες.
Άλλωστε όπως είχε γράψει το ΒΝ από τις πρώτες μέρες που εξελέγη νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος ανάμεσα στις βασικές του προτεραιότητες ήταν οι εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας να έρθουν στο ελληνικό χρηματιστήριο,
Σύμφωνα τότε με πληροφορίες που υπήρχαν ο κ.Κοντόπουλος προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο που παίζει το Χ.Α. στην Ελληνική Οικονομία, είχε σκοπό να καταβάλει προσπάθειες ώστε να έρθουν στο χρηματιστήριο εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας και τώρα φαίνεται πως αυτές οι προσπάθειες εντείνονται.
Να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια (20 σχεδόν) έχει δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά εκτός από κάποιες ημερίδες ή γενικότερα προσπάθειες δεν έχει υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Η ευχή Πιλάβιου

Πριν λίγες μέρες, και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο, για την είσοδο του ομολόγου της Capital Shipping του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, Αλέξης Πιλάβιος, εξέφρασε την ευχή να έρθουν και άλλες εταιρείες του κλάδου στην αγορά.
Ανέφερε μάλιστα πως στην κατηγορία των εταιρικών ομολόγων έχουν γίνει αρκετές εισαγωγές, αλλά το παράδειγμα της Capital πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, τονίζοντας μάλιστα όχι μόνο με έκδοση εταιρικών ομολόγων αλλά και με έκδοση μετοχών.
Να σημειωθεί πως μία ακόμα λύση που προτείνει η διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι και η δεύτερη εισαγωγή.
Μία εταιρεία δηλαδή που είναι εισηγμένη για παράδειγμα στην Νέα Υόρκη να εισαχθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο (dual listing).
Η θυγατρική της Capital, CPLP Shipping Holdings άντλησε μέσω εταιρικού ομολόγου 100 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως είναι το δεύτερο ομόλογο της Capital, καθώς πριν λίγους μήνες (Οκτώβριος 2020) εταιρεία του ομίλου είχε αντλήσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.
Εταιρικό ομόλογο έχει εκδώσει επίσης η Safe Bulkers Participation αλλά και η Costamare Participations.
Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στη μεγάλη δύναμη που έχουν οι Έλληνες παγκοσμίως στο χώρο της ναυτιλίας και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κύρους της αγοράς, φέρνοντας τις εταιρείες τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης