Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Από τη Ρωσία με αγάπη! - Αυτός είναι ο λόγος που αναβαθμίστηκαν οι ελληνικές μετοχές στους δείκτες FTSE Russell

Από τη Ρωσία με αγάπη! - Αυτός είναι ο λόγος που αναβαθμίστηκαν οι ελληνικές μετοχές στους δείκτες FTSE Russell
Το ΒΝ επικοινώνησε με τον οίκο FTSE Russell και ρώτησε στέλεχός του αν ο λόγος που περιλαμβάνονται πλέον περισσότερες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές
Σχετικά Άρθρα

Όχι, δεν αγάπησε ξαφνικά ο οίκος FTSE Russell τις ελληνικές μετοχές, ούτε είδε τις προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία και προχώρησε στη μεγάλη αύξηση των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες του στην πρόσφατη αναδιάρθρωση.
Ο λόγος που έγινε αυτή η μεγάλη αλλαγή είναι πως η αναδιάρθρωση που έγινε στις 19 Αυγούστου και θα ισχύσει από την έναρξη της συνεδρίασης της 19ης Σεπτεμβρίου (το rebalancing στις 16 Σεπτεμβρίου) είναι πως έχουν αφαιρεθεί οι μετοχές από τη Ρωσία.
Άλλωστε όπως είναι γνωστό οι οίκοι όταν αναθεωρούν δείκτες, ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδολογία. 
Υπενθυμίζεται πως στις 2 Μαρτίου ο οίκος είχε ανακοινώσει πως λόγω της διακοπής των συναλλαγών στη Μόσχα και των περιορισμών στους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις προχώρησε στη διαγραφή των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες του.
Το κενό που δημιουργήθηκε καλύπτεται από την πρόσφατη αναδιάρθρωση σύμφωνα με την οποία αναβαθμίστηκαν 11 μετοχές στον Large Cap από τον Mid Cap, αναβαθμίστηκαν 10 μετοχές από τον Small Cap στον Mid Cap και εντάχθηκαν και 4 μετοχές στον Micro Cap.
Είναι όμως μόνο οι ελληνικές μετοχές που αναβαθμίστηκαν; Όχι.
Στον large cap αναβαθμίστηκαν από τον Mid Cap αλλά και τον Small Cap 24 μετοχές από την Τουρκία ενώ για πρώτη φορά ο οίκος επιλέγει και μετοχές από την Ισλανδία.
Το ΒΝ επικοινώνησε με τον οίκο FTSE Russell και ρώτησε στέλεχός του αν ο λόγος που περιλαμβάνονται πλέον περισσότερες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές.
Η απάντηση ήταν: «Λάβετε υπόψη κ.Κατικά πως η αναδιάρθρωση του Σεπτεμβρίου (σημ. τότε μπαίνουν σε ισχύ οι αλλαγές) είναι η πρώτη πλήρης αναδιάρθρωση από τότε που αφαιρέθηκαν οι ρωσικές μετοχές από τον δείκτη τον περασμένο Μάρτιο.
Επομένως υπάρχει μεγάλος αριθμός μετοχών που προωθήθηκαν ή εντάχθηκαν στο δείκτη».

Ποιες μετοχές αναβαθμίστηκαν

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου για τις αναδυόμενες αγορές στον Large Cap μετακομίζουν Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap τώρα αναβαθμίζονται Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.
Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται λόγω αποτίμησης η Τράπεζα Αττικής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης