Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τράπεζες και ΧΑ -0,23% στις 917 μον. - Ισχυρή αντίσταση οι 940 - 950 μον.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τράπεζες και ΧΑ -0,23% στις 917 μον. - Ισχυρή αντίσταση οι 940 - 950 μον.
Κύριος πρωταγωνιστής είναι οι τράπεζες με σωρευτικά κέρδη 16% από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφού και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαιο
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 917 μονάδες και εύλογα καθώς η αγορά έχει συσσωρεύσει κέρδη +4% το τελευταίο πενθήμενο με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει με κέρδη +7%.
Ειδικότερα με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι τράπεζες, πλην της Πειραιώς που έκλεισε με θετικό πρόσημο ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη τραπεζικα blue chips, με την Viohalco +2,68% και τον ΟΠΑΠ -1,83%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917 μονάδες με υψηλό  ημέρας τις 921 μονάδες, ενώ υπολείπεται 66 μονάδες για να φτάσει στο υψηλό του 2022 δηλαδή τις 973 μονάδες του Φεβρουαρίου 2022, ωστόσο δεν αποκλείουμε ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αγγίξει τις 1.000 μονάδες μετά από πολλά χρόνια… στη συνέχεια πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια διόρθωση στις αγορές…
Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην τελευταία άνοδο αποδίδεται στον πληθωρισμό που έχει κορυφώσει και θα βαίνει μειούμενος και στην επιβράδυνση των αυξήσεων στα επιτόκια ενώ ο κίνδυνος από την Ουκρανική κρίση έχει αρχίζει να ξεθωριάζει με επενδυτικούς όρους.
Στο εσωτερικό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Κύριος πρωταγωνιστής είναι οι τράπεζες με σωρευτικά κέρδη 16,13% από την αρχή του τρέχοντος έτους,  αφού και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαιο.
Ένας επιπλέον λόγος που έχει προστεθεί είναι και το γεγονός ότι τέλη Νοεμβρίου κάθε χρονιάς καταγράφονται ωραιοποιήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των funds, των μετόχων, των αμοιβαίων κεφαλαίων και συνολικά των επενδυτών.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,29% και ακολούθησαν Eurobank -1,17% και Alpha Bank -1,14% ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε η Πειραιώς στο +0,45%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +2,68, ΔΕΗ +1,95%.....ενώ υποχώρησαν ΟΠΑΠ -1,83%, ΑΔΜΗΕ -1,37%..
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο +3,12% και ο FTSE 25 +3,45%. Ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε με κέρδη +5,62% στο πενθήμερο.
Οι προσδοκίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται έχουν επιδράσει και στην αγορά ομολόγων όπου καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% ενώ το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις άγγιξαν το 4%.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις, με το ελληνικό 10ετές στο 4,14%, το ιταλικό 10ετές στο 3,86% και το γερμανικό 1,96%.
.
Οι κύριες αιτίες  στην αλλαγή του κλίματος…

1)Οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ήδη η FED το έχει επισημάνει ενώ και η ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου 2022 θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50%, θα ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση 0,50% και μια τρίτη αύξηση 0,25% και μετά τέλος οι αυξήσεις των επιτοκίων…
Μετά το στοίχημα των αγορών θα είναι να προβλέψουν πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων αν και αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει…
Τα επιτόκια κορυφώνουν δεν θα δούμε ακραίες νομισματικές πολιτικές και αυτό είναι ένας ουσιώδης παράγοντας για να αναθαρρήσουν οι επενδυτές και να ανακάμψουν οι μετοχές…
2)Ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει και θα βαίνει μειούμενος…
Ο ρυθμός επιβράδυνσης του πληθωρισμού ίσως να μην είναι ο ενδεικνυόμενος αλλά ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, ήδη καταγράφεται στα μέταλλα μείωση τιμών…
3)Το ουκρανικό που αποτέλεσε τον ισχυρό καταλύτη της ευρύτερης αποσταθεροποίησης, έχει τιμολογηθεί ως κίνδυνος και πλέον αρχίζει να ξεθωριάζει με όρους επενδυτικούς…
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστεί για μήνες, θα αποτελεί ένα σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό γεγονός αλλά με όρους αγορών έχει τιμολογηθεί πλήρως…
4)Τέλη Νοεμβρίου κάθε χρονιάς καταγράφονται ωραιοποιήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των funds, των μετόχων, των αμοιβαίων κεφαλαίων και συνολικά των επενδυτών.
Η τάση ωραιοποίησης με άνοδο τιμών ήδη καταγράφεται οπότε ένας επιπλέον λόγος έρχεται να προστεθεί…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,01%.
Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 921,23 μονάδων ( +0,16%) και 914,04 μονάδων ( -0,62%) και ο Τραπεζικός Δείκτης μεταξύ 668,54 μονάδων ( +0,13% ) και 657,45 μονάδων (-1,53% ).
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,23% στις 917 μονάδες έχοντας υψηλό στις 921,23 μονάδες και χαμηλό τις 914,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,8 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,17 εκατ. ευρώ και όγκου 400 χιλ. τεμαχίων  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 81,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, η Jumbo 15 χιλ. τεμάχια αξίας 230 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 300,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,84 εκατ. ευρώ και η Revoil 3 χιλ. τεμάχια αξίας 4,3 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 μονάδεςη, η βασική στήριξη των 864 – 861 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών),  οι 850 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 940 -  950 μονάδες και ακολουθούν οι 973 μονάδες ( υψηλό έτους ) και οι 100 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 661 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 620, οι 600, οι 585, οι 575 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 752 μονάδες ( υψηλό έτους).

Επιδείνωση  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,42% -  Το spread με την Γερμανία στις 218 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 25/11 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά την σημαντική αποκλιμάκωση που σημειώθηκε χθες 24/11 απόρροια των προσδοκιών γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες οδηγούνται στην επιβράδυνση των αυξήσεων στα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει και  βαίνει μειούμενος.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,14%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,86% και το γερμανικό 10ετές στο 1,96%.
Φαίνεται επίσης ότι και στις αγορές ομολόγων αρχίζουν να κορυφώνονται οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει στο 5% και υποχώρησε στο 4,07%, απόρροια κυρίως των προσδοκιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνονται.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να είναι η τελευταία αύξηση της τάξεως των 75 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ήδη η Fed έχει προειδοποιήσει ότι η επόμενη αύξηση θα είναι 50 μονάδων βάσης, κατά τη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο.
Ταυτόχρονα, πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,73% και το 2ετές στο 4,50% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες,  επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Στο α΄ τρίμηνο του 2023 θα αξιολογήσει τα δεδομένα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον χρόνο των placement

Στο α΄ τρίμηνο του 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφασίσει για τον χρόνο διεξαγωγής των placement, αξιολογώντας όχι μόνο τις χρηματιστηριακές τιμές, την συγκυρία στις αγορές, τις αξιολογήσεις των συμβούλων αλλά και τις προθέσεις των επενδυτών…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση τον νέο νόμο που διέπει την λειτουργία του Ταμείου ορίζει με ποια διαδικασία θα υλοποιηθούν τα placement η διάθεση μετοχών σε επενδυτές.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει σταθερά ότι αυτό που χρειάζονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι στρατηγικούς επενδυτές, διαθέτουν κεφάλαια, ρευστότητα και έχουν μειώσει εντυπωσιακά τα NPEs.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μεγάλη διασπορά μετοχών, αυξημένο free float, χρειάζονται ξένους επενδυτές, χρειάζονται ιδιώτες έλληνες επενδυτές και μικροεπενδυτές και επίσης χρειάζονται με μειοψηφικά πακέτα της τάξης του 5% με 10% συμμετοχή του δημοσίου ως κοινού μετόχου χωρίς όμως ειδικά προνόμια, όπως άσκηση veto…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Attica bank και το 69,51% της Attica bank.
Για τις συμμετοχές αυτές έχουν επενδυθεί 54 δισεκ. σε κεφάλαια και funding gap δηλαδή χρηματοδοτικά κενά για τις τράπεζες που έσπασαν σε καλή και κακή.
Με όρους κεφαλαίων το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 38,5 δισεκ. η αξία του οποίου σήμερα εμφανίζει ζημία, λογιστική υποαξία περίπου 93%...
Προφανώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι καταδικασμένο να υποστεί μια τεράστια ζημία…
Ωστόσο οι όροι διεξαγωγής των placement πρέπει να έχουν ως εφαλτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο.
Το ίδιο έπραξε και το αμερικανικό δημόσιο όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers κατέρρευσαν τράπεζες, όπως η Citigroup και μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως η AIG.
Μετά από λίγα χρόνια το αμερικανικό δημόσιο πούλησε με κέρδος τις συμμετοχές του…
Στην περίπτωση του ΤΧΣ νομοτελειακά δεν μπορούν να πωληθούν οι συμμετοχές στις ελληνικές τράπεζες με κέρδος…ωστόσο γνώμονας πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση του οφέλους για το Ταμείο και όχι με τι discount – έκπτωση θα αγοράσουν τις μετοχές ορισμένοι ξένοι επενδυτές…

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 24/11 οι ασιατικές αγορές με έντονες τις προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής,  ωστόσο το νέο ρεκόρ στα κρούσματα covid 19 στην Κίνα εντείνει τις ανησυχίες.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,35%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,01%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,10% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,10%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 25/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον όγκο συναλλαγών να είναι περιορισμένος,  λόγω της χθεσινής αργίας στη Wall Street, η οποία θα κλείσει νωρίτερα και σήμερα ( Black Friday).
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. 
Eιδικότερα, με ρυθμό 0,4% έτρεξε η οικονομία της Γερμανίας το γ΄τρίμηνο 2022, λίγο περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis δήλωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε κατά 0,4%, αντί για 0,3% που είχε αναφερθεί στην πρώτη ανάγνωση.
Το γερμανικό ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αντί για το 1,1% της αρχικής εκτίμησης.
Ήπια άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου στο +0,40% στα 124,25 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,15% στα 85,46 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,46% στα 78,30 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,05% και ο Nasdaq στο -0,30%. και το ETF GREC στο +1,15% ( 26,45 δολ. ).

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καταγράφηκανι στις  τράπεζες, μετά τα σωρευτικά κέρδη +7% του τελευταίου πενθήμερου, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,82 ευρώ, με πτώση -1,29% με όγκο 435 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με πτώση -1,14% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλ αιοποίηση 2,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4665 ευρώ, με άνοδο +0,45%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακ
ό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0970 ευρώ, με πτώση -1,17%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,75 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 781 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0948 ευρώ, με άνοδο +1,28% με όγκο 35 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.
.
Μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτέ ςτάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψανViohalco +2,68%, Quest +2,14%, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ... 
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ...
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,55 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση στα 8,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,38 ευρώ, με πτώση -0,52% και αποτίμηση 6,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,78 ευρώ, με άνοδο +1,95% και αποτίμηση 2,59 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,73 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 401 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -1,83% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,18 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 954 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,87 ευρώ, με πτώση -1,01% και  κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,44 ευρώ, με πτώση -0,70% κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,02 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,77 ευρώ, με άνοδο +1,6% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,06 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 752 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6640 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,032 ευρώ, με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.+

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,14%  - Το spread με την Ιταλία στις 28 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 25/11 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,14% και το 10ετές ιταλικό 3,86% με το μεταξύ τους spread στις 28 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης από 219 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 28 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 25/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 25 Νοεμβρίου του 2022 στο 3,86%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/11/2022 στο 1,96%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,38% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,88% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,94% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,96%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης