Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διχασμένοι οι επενδυτές λόγω ΗΠΑ – Η ανάκαμψη των τραπεζών, τα αποτελέσματα και η εκτίναξη του τζίρου

Διχασμένοι οι επενδυτές λόγω ΗΠΑ – Η ανάκαμψη των τραπεζών, τα αποτελέσματα και η εκτίναξη του τζίρου
Αναλυτές περιμένουν καθαρά κέρδη για την Εθνική Τράπεζα το 2022 1,02 δισ. ευρώ μαζί με έκτακτα (προσαρμοσμένα κάτω από 500 εκατ. ευρώ)...
Σχετικά Άρθρα
Δύο πρόσωπα είχε η χθεσινή συνεδρίαση και η πορεία της αύξησε περαιτέρω τη μεταβλητότητα της αγοράς και τα επίπεδα αδρεναλίνης των επενδυτών.
Το Χρηματιστήριο και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν μεγάλη κίνηση χθες.
Στον απόηχο της διάσωσης της SVB, οι επενδυτές αντέδρασαν με νέες ρευστοποιήσεις.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ακόμα και με απώλειες άνω του 3% για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης με το Χ.Α. να ακολουθεί.
Το βασικό ερώτημα για τους πολλούς ήταν ποια είναι αυτή η Silicon Valley Bank και γιατί ρίχνει τόσο τις αγορές.
Οι αισιόδοξοι διατύπωναν την άποψη πως πρόκειται για μία μικρή τράπεζα και αν ήταν στην Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν μία μικρή συνεταιριστική.
Βέβαια, αυτή κατά τα λοιπά μικρή τράπεζα, ανάγκασε τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ να πάρουν γρήγορα μέτρα και να σώσουν τις καταθέσεις και τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει δηλώσεις για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αν ήταν μία τόσο ασήμαντη τράπεζα, ποιος ο λόγος για τέτοιες παρεμβάσεις, αναρωτήθηκαν οι πιο απαισιόδοξοι της αγοράς.
Ξένοι αναλυτές σημειώνουν τη νέα παρέμβαση Μπάϊντεν αλλά και πως τώρα έχουν 3 πράγματα σημασία: Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ως ποσοστό επί των καταθέσεων (70% ήταν στη SVB), το πως είναι στα βιβλία τους (διακράτηση έως τη λήξη ή διαθέσιμα προς πώληση) και οι εκροές καταθέσεων.
Η λύση σύμφωνα με κάποια έμπειρα στελέχη είναι η υπομονή.

Ο τζίρος έκπληξη

Όλοι όμως, ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι τονίζουν πως ο χθεσινός τζίρος δείχνει ότι έγιναν μεγάλες τοποθετήσεις στα χαμηλά της αγοράς και ουσιαστικά αυτές οι τοποθετήσεις έφεραν τη βελτίωση των αποτιμήσεων, ειδικά στις τράπεζες. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 152 εκατ. ευρώ.
Στην Εθνική έγιναν 26,6 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank 25 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς 19,1 εκατ. ευρώ και στη Eurobank 12 εκατ. ευρώ.
Χθες ήταν η πρώτη μέρα παρέμβασης των αμερικανικών αρχών και πρέπει να δούμε τις αντιδράσεις, λένε οι πιο ψύχραιμοι, αλλά από το τζίρο φαίνεται πως μπαίνουν κεφάλαια από ξένα χαρτοφυλάκια.
Η ανοδική αντίδραση της Wall Street, έδωσε ώθηση στις εγχώριες τράπεζες και κατέγραψαν μεγάλη κίνηση με αποτέλεσμα να κλείσουν και με αξιόλογη άνοδο (+0,97% ο τραπεζικός δείκτης από -5,26% και με μεγάλο τζίρο).

Ώρα αποτελεσμάτων

Σήμερα (14 Μαρτίου) είναι μεγάλη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα μάθουμε τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία αναμένεται να είναι πολύ καλά, ενώ η διοίκηση θα αναλύσει και το επιχειρηματικό της πλάνο.
Την Τετάρτη 15 Μαρτίου είναι η σειρά της Alpha Bank.
Και μπορεί η πρόθεση μερίσματος να κόπηκε από τον SSM, αν και κανείς δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα, φαίνεται όμως πως θα επιβεβαιωθεί σήμερα από την Εθνική, μετά και τη σχετική ανακοίνωση της Eurobank για επαναγορά μετοχών από το ΤΧΣ, ωστόσο η ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών δεν έχει ανατραπεί.
Όμως η Εθνική και λόγω αποτελεσμάτων πήγε από το -5,33% στο +3,73% κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και με αποτίμηση 4,33 δισ. ευρώ. Αναλυτές περιμένουν καθαρά κέρδη το 2022 1,02 δισ. ευρώ μαζί με έκτακτα (προσαρμοσμένα κάτω από 500 εκατ. ευρώ).
Η εκτίμηση αυτή δίνει ακόμα μία ελκυστική αποτίμηση στη μετοχή έναντι των ομοειδών του Νότου.
Η Πειραιώς από το -5,52% έκλεισε με άνοδο 0,71%, η Eurobank από -6,08% έκλεισε με οριακές απώλειες 0,27% και η Alpha Bank από -5% έκλεισε με απώλειες 0,04%.

Πόσο έχει στοιχίσει η διόρθωση

Η διόρθωση που ξεκίνησε στο Χ.Α. στις 28 Φεβρουαρίου λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχει φέρει απώλειες 13,86% στον τραπεζικό δείκτη και θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες αν χθες έκλεινε στα χαμηλά ημέρας και όχι με άνοδο.
Η Alpha Bank στο ίδιο διάστημα έχει χάσει 18,92%, η Πειραιώς 16,78%, η Eurobank 10,74% και η Εθνική 10,70%.
Ο γενικός δείκτης στο ίδιο διάστημα χάνει 7,06%. Ο ΟΤΕ χάνει 8,95%, η Μυτιληναίος 8,07%, τα ΕΛΠΕ 7,66%, η Motor Oil 7,02%, ενώ η Ελλάκτωρ χάνει 12,59%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης