Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το φόρο υπεραξίας

tags :
Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το φόρο υπεραξίας
Σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο οικονομικών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη από την επιτροπή που έχει συσταθεί για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 2 Ιανουαρίου 2011. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο κ. Σταματόπουλος γενικός διευθυντής φορολογίας του υπουργείου οικονομικών, από την Ένωση Ελληνικών τραπεζών ο γενικός γραμματέας Χ. Γκόρτσος, από τις χρηματιστηριακές-θυγατρικές τραπεζών ο πρόεδρος της Eurobank αεπευ Κώστας Μητρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Το ζητούμενο είναι να συμφωνηθούν οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το φόρο υπεραξίας που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναμένεται να καταργηθεί ο φόρος 0,15% για κάθε χρηματιστηριακή συναλλαγή που θα ισχύσει μέχρι και 30 Δεκεμβρίου 2010. Η Κυβέρνηση προτείνει φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών 20% για το πρώτο τρίμηνο του έτους και από τον 4ο μήνα μέχρι και τη λήξη του έτους να υπάρξει άλλη μία φορολόγηση 10%.
Συνολικά τα κέρδη από την πώληση των μετοχών στη διάρκεια του έτους θα εισέρχονται στην ενιαία φορολογική κλίμακα του 45%. Ο ΣΜΕΧΑ αντιδρά θεωρώντας ότι μ αυτό τον τρόπο θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας μόνο οι μικροεπενδυτές καθώς οι ξένοι δεν θα φορολογούνται λόγω της διεθνούς νομοθεσίας για αποφυγή διπλής φορολογίας και οι μεγαλοεπενδυτές που δεν ρευστοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν θα πληρώνουν μεγάλους φόρους. Παράλληλα δεν έχει προσδιορισθεί και το ύψος της αμοιβής για την ΕΧΑΕ που έχει αναλάβει τη διαδικασία υπολογισμού και παρακράτησης του φόρου υπεραξίας που θα αποδίδεται στο Δημόσιο.
Οι ξένοι ρωτούν πώς θα διενεργείται η πιστοποίηση αποφυγής διπλής φορολόγησης και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις θεματοφυλακής πολλαπλών κωδικών. Για παράδειγμα, ένας Βρετανός θεσμικός επενδυτής που επενδύει και στη Γερμανία, πληρώνει φόρο μόνο στη χώρα του.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η τουρκική κυβέρνηση που επέβαλε παρόμοιους φόρους υπεραξίας, αναγκάσθηκε να τους πάρει πίσω μετά την πρακτική εφαρμογή ενός διμήνου. Από πλευράς χρηματιστών εκφράζουν μια σειρά από
ερωτήματα: ποιος Έλληνας ιδιώτης που έχει τις σχετικές δυνατότητες δεν θα καταφύγει σε ξένες ή ελληνικές τράπεζες που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε φορολογικούς παραδείσους (Guernsey, Jersey, Λουξεμβούργο κ.τλ.), καθώς όλοι γνωρίζουν να ανοίγουν λογαριασμό και να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές, παράγωγα, δομημένα προϊόντα κ.τλ., χωρίς κανέναν φόρο υπεραξίας και συναλλαγών; Ηδη γίνεται αυτό για να αποφευχθεί ο φόρος 0,15% επί των πωλήσεων μετοχών. Δεν θα επεκταθεί και για τον φόρο υπεραξίας; Σε άλλες περιπτώσεις ύπαρξης παρόμοιων φόρων επί της υπεραξίας (επί των κερδών) χρηματο-οικονομικών προϊόντων όπως είναι το 15% επί των κερδών συναλλαγών ξένου συναλλάγματος εκτός οργανωμένης αγοράς και δομημένων ομολόγων, γιατί δεν αποφέρουν έσοδα για το Δημόσιο, ενώ γίνονται δισεκατομμύρια ευρώ τέτοιες συναλλαγές ημερησίως και υπάρχουν ανάλογα κέρδη;

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης