Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χαμηλοί τόνοι από τους χρηματιστές καθώς δεν βλέπουν γρήγορα αλλαγή κλίματος

tags :
Χαμηλοί τόνοι από τους χρηματιστές καθώς δεν βλέπουν γρήγορα αλλαγή κλίματος
Δεν θα βελτιωθεί η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), ούτε θα αναχαιτισθούν τα κύματα πωλητών στην αγορά μετοχών, εάν η κυβέρνηση δεν δώσει πρώτα σαφή δείγματα «δημοσιονομικού νοικοκυρέματος» που πρακτικά αυτή τη περίοδο σημαίνει πιστή τήρηση του μνημονίου.
Όπως δηλώνει στο www.bankingnews.gr ο κ, Βασίλης Καραρίζος διευθυντής τμήματος ανάλυσης της Proton Bank «θα πρέπει να τηρούμε χαμηλούς τόνους αυτή την περίοδο και η προσοχή μας να είναι στην εφαρμογή των όρων του μνημονίου καθώς απομένει και η τελευταία δόση για το 2010 ύψους 9 δισ. ευρώ την οποία θα λάβει η χώρα μας τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Λίγοι είναι οι διαχειριστές, αλλά και οι αναλυτές που πείθονται με τη δέσμευση ότι μπορεί να κοπεί ο γόρδιος δεσμός της ελληνικής οικονομίας με τη σπατάλη και τη διαφθορά, ακόμη και σε βάθος τριετίας. Ο κ. Εμμανουήλ Βάρσος, χρηματιστής, υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα συναντά συνεχώς τείχη στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τα ελλείμματα και να περιορίσει το σπάταλο κράτος». «Δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της  λέει ο κ. Βάρσος και προσθέτει ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει τις πλαγιοκαθοδικές πορείες του με έντονα στοιχεία μεταβλητότητας όσο δεν ανακοινώνονται στοιχεία βελτίωσης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.
Ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει ότι το κομβικό σημείο για την χρηματιστηριακή αγορά είναι το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές: άνοιγμα επαγγελμάτων, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις. Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να ισορροπήσει μόνο εάν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του spread των δεκαετών ομολόγων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών σημειώνει στο www.bankingnews.gr ότι «η ελληνική  οικονομία εισέρχεται, από την ανάγκη του κράτους να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, σε μια περίοδο «δημοσιονομικού νοικοκυρέματος», που λόγω της περιοριστικής πολιτικής που αυτή απαιτεί, θα οδηγηθεί σε σημαντική μείωση του ΑΕΠ, αλλά και αύξηση της ανεργίας». Και προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ, σε συγκρίσιμα επίπεδα (μη υπολογίζοντας τη σύλληψη φοροδιαφυγής), θα μειωθεί κατά 7,5% το 2010 και 4% το 2011, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί κατά 5% και 2,5% αντιστοίχως. Ομως, από τα μέσα του 2012, η χώρα θα επιτύχει να εισέλθει σε ανάπτυξη, και μάλιστα κατά το 2012 εκτιμούμε ότι θα επιτευχθεί 2% ανάπτυξη του ΑΕΠ. Βραχυπρόθεσμα, οι χρηματιστηριακές αξίες εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα και ίσως ρευστοποιήσεις».

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης