Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται την Τετάρτη η δίκη του συμβούλου επενδύσεων που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε πάνω από 12 εκατ. ευρώ

tags :
Συνεχίζεται την Τετάρτη η δίκη του συμβούλου επενδύσεων που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε πάνω από 12 εκατ. ευρώ
Συνεχίζεται την Τετάρτη το πρωί σε αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης του κ. Θωμά Καρύδα που έχει χαρακτηρισθεί ως Έλληνας Μέιντοφ καθώς κατηγορείται από τα θύματά του ότι έχει αποσπάσει περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ τα έτη 2003-2008.
Η δίκη ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου αλλά διεκόπη καθώς ο κατηγορούμενος ζήτησε την αναβολή της δίκης για το 2011, πρόταση που δεν απεδέχθη η έδρα του δικαστηρίου και όρισε γι αύριο την συνέχιση της εκδίκασης.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στις 6 Οκτωβρίου επικράτησε ένταση από τους επενδυτές που κατηγορούν τον επενδυτικό σύμβουλο ότι τους απέσπασε περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται τον Νοέμβριο του 2009, όταν ορισμένοι εκ των πελατών και νυν κατηγόρων του οικονομολόγου ζήτησαν να τους επιστραφούν τα κεφάλαια των οποίων τη διαχείριση του είχαν καλοπροαίρετα εμπιστευθεί, αφού τους είχε υποσχεθεί δελεαστικές αποδόσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Η αρχή της ιστορίας, που θυμίζει σε μικρογραφία τη μεγαλύτερη επενδυτική «πυραμίδα» της Γουόλ Στριτ και το σκάνδαλο του Μπερνάρ Μέιντοφ, ύψους 60 δισ. δολαρίων, εντοπίζεται χρονικά στο 2003. Εκείνη την εποχή ο κατηγορούμενος φέρεται να εκπροσωπεί ένα επενδυτικό fund με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ και να υπόσχεται σε πελάτες που είχε από την προηγούμενη θητεία του στο Χ.Α.
την εξασφάλιση γενναίων αποδόσεων. Εκείνη τη χρονική στιγμή η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πράγματι, όπως αναφέρεται και στις μαρτυρίες των θυμάτων του, ο εν λόγω επενδυτικός σύμβουλος καταφέρνει να αποσπάσει, από το 2003 μέχρι και το 2005, περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η παγίδα την οποία φέρεται να έστηνε σε πελάτες που προέρχονταν κυρίως από προσωπικές του γνωριμίες ήταν το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεων σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του συγκεκριμένου επενδυτικού fund, καθώς εμφανιζόταν ως ο νόμιμος εκπρόσωπός του στην Ελλάδα.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης