Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

O Roubini ξαναχτυπά - Κάτω από το 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ο κίνδυνος είναι ορατός - Η χώρα θα χρειαστεί από 10 έως και 20 χρόνια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της - Η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν συμφέρει κανέναν

O Roubini ξαναχτυπά - Κάτω από το 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ο κίνδυνος είναι ορατός - Η χώρα θα χρειαστεί από 10 έως και 20 χρόνια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της - Η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν συμφέρει κανέναν
Κάτω από το 50% τοποθετεί τις πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ στο προσεχές μέλλον ο διάσημος οικονομολόγος Νοuriel Roubini, προειδοποιώντας ωστόσο πως ο κίνδυνος για για ελληνική έξοδο είναι ακόμη ορατός.
Όπως ανέφερε σε νέα τοποθέτησή του, η Ελλάδα μπορεί να μην φύγει από το ευρώ στο άμεσο μέλλον, αλλά για να εξασφαλίσει οριστικά την παραμονή της, η Ευρωζώνη θα πρέπει να καταστεί μια "μεταβιβαστική ένωση".
"Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, η Ευρωζώνη πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια ένωση μεταβιβαστική", τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος και προειδοποιεί: Όλοι πρέπει να αντιληφθούν την εξής πραγματικότητα: Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα. Η χώρα θα χρειαστεί από 10 έως 20 χρόνια, προκειμένου να κατορθώσει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, μέσω της λιτότητας που εφαρμόζει και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί.
"Πρέπει όλοι να είναι υπομονετικοί με την Ελλάδα", διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Roubini. "Πρέπει να υπάρχει προθυμία για το καλό της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ανέπαφη, είτε για οικονομικούς, πολιτικούς ή γεωπολιτικούς λόγους. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ευκαιρία", προσθέτει.
"Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ακόμη σημαντική, ωστόσο έχει περιοριστεί κάτω του 50%", εκτιμά στη συνέχεια ο Roubini.
Αναφερόμενος ο ίδιος, στη συνέχεια, στη στάση της Γερμανίας έναντι στο ελληνικό ζήτημα, σημειώνει τα εξής: Η γερμανική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως δεν μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση του ευρώ δεν είναι προς το συμφέρον κανενός...
Στο μεταξύ, όπως τόνισε χθες ο Roubini και ανέφερε το www.bankingnews.gr, σε μεγάλο πονοκέφαλο αναμένεται να αναδειχθεί για την Ευρωζώνη, κατά το επόμενο έτος, 2013, το δημοσιονομικό σύμφωνο, αφού αναμένεται να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση το σύνολο των χωρών που απαρτίζουν το ευρώ...
"Τον επόμενο χρόνο θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας ακόμη και στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι έχει συμφωνηθεί να προωθηθεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία θα κληθούν μαζί με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα", δήλωσε χθες ο Roubini, στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο.
"Η ύφεση της Ευρωζώνης δεν θα τελειώσει με το τέλος του 2012, αλλά θα συνεχίσει και το επόμενο έτος, τουλάχιστον", πρόσθεσε.
Μάλιστα, προειδοποίησε πως η "αδυναμία" της ΕΚΤ να αποδυναμώσει το ευρώ, καθιστά ακόμη και τη Γερμανία μια λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία.
Σύμφωνα με τον Roubini, η Ευρωζώνη πρέπει τάχιστα να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
"Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να κάνουν θυσίες, αλλά μετά από 4-5 χρόνια ύφεσης, πρέπει να δουν φως στο τούνελ. Διαφορετικά, χωρίς ανάπτυξη, η μόνη απάντηση στη λιτότητα θα είναι μια διευρυμένη κοινωνική έκρηξη", προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης