Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Roadshow μονοπώλιο για τέσσερις τραπεζικές χρηματιστηριακές – Πως διαμορφώνονται τα μερίδια όλων των ΑΧΕΠΕΥ

Roadshow μονοπώλιο για τέσσερις τραπεζικές χρηματιστηριακές – Πως διαμορφώνονται τα μερίδια όλων των ΑΧΕΠΕΥ
Το αποτέλεσμα των παρουσιάσεων είναι οι επενδυτές να επικεντρώνονται σε μια ομάδα εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες αναζητούν επι ματαίω συναντήσεις
Η Ελλάδα επιχειρεί να επικοινωνήσει το αφήγημα της ανάπτυξης, τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας στις εισηγμένες επιχειρήσεις, ωστόσο, οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό κυριαρχούνται από ένα ιδιότυπο μονοπώλιο των τεσσάρων τραπεζικών χρηματιστηριακών (Tράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Alpha Finance).
Και το αποτέλεσμα του μονοπωλίου, είναι ορατό καθημερινά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου κυριαρχούν οι ίδιες εισηγμένες εταιρείες.
Σ ότι αφορά τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές Εuroxx, Optima, Παντελάκης, Merit, Βeta κλπ αυτές έχουν αποκλειστεί από τα roadshow αν και όπως θα δούμε διαθέτουν ικανοποιητικά μερίδια αγοράς, ξένους επενδυτες και, κυρίως, καλύπτουν μια μεγάλη ομάδα από τις ελληνικές εισηγμένες οι οποίες αναζητούν επενδυτές.
Το αποτέλεσμα των παρουσιάσεων, είναι οι επενδυτές να επικεντρώνονται σε μια ομάδα εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες αναζητούν επι ματαίω συναντήσεις.
Εφόσον, όμως, συμμετείχαν και οι μη τραπεζικές χρηματιστηριακές που διαθέτουν πελάτες, οι συναντήσεις θα ήταν περισσότερες, όπως και οι συναλλαγές οι οποίες είναι και το βασικό ζητούμενο των παρουσιάσεων.

Παιχνίδι για 4 + 2 ξένους οίκους

Στις 31 Οκτωβρίου, η ΕΧΑΕ διοργανώνει το roadshow στη Φρανκφούρτη με συμμετοχή 16 εισηγμένων από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, των τεσσάρων τραπεζικών χρηματιστηριακών και κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλη.
Στις 27 -28 Νοεμβρίου στο επενδυτικό roadshow που διοργανώνει η Morgan Stanley στα γραφεία της στο Λονδίνο, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός.
Συμμετέχουν πάλι μόνο οι τέσσερις τραπεζικές χρηματιστηριακές ενώ σύμφωνα με την ΕΧΑΕ έχουν προσκληθεί πάνω από τριάντα εισηγμένες εταιρείες.
Εκεί, οι επενδυτές της Morgan Stanley θα συναντήσουν τις διοικήσεις των εισηγμένων, ωστόσο την μερίδα του λέοντος θα έχουν οι εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης για τις οποίες υπάρχουν αναλύσεις από τις τέσσερις τραπεζικές χρηματιστηριακές.
H συμμετοχή των υπόλοιπων χρηματιστηριακών εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσει η Morgan Stanley Λονδίνου, γεγονός δύσκολο καθώς πρόκειται για δική της εκδήλωση.
Ένα τρίτο roadshow αναμένεται να διοργανώσει στη Νέα Υόρκη στις 24 Ιανουαρίου 2024 η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την JP Morgan.
Εδώ δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες, ωστόσο οι τραπεζικές χρηματιστηριακές αναμένεται να έχουν την πρωτοκαθεδρία.

Τα μερίδια αγοράς

Τον Σεπτέμβριο, η Πειραιώς χρηματιστηριακή ήταν πρώτη με μερίδιο 23,92%, η Eurobank με 18,79%, η Εθνική με 9,76%.
Ακολουθεί η Euroxx, η Οptima με 6,54%, η Παντελάκης με 3,74%.
Στο πρώτο εννιάμηνο, η Πειραιώς κατέκτησε την πρώτη θέση με 22,18%, η Eurobank με 17,21% και η Euroxx με 12,08%.
Όπως φαίνεται και από τα μερίδια αγοράς και οι μη τραπεζικές χρηματιστηριακές απορροφούν και δύνανται να απορροφήσουν εντολές ξένων επενδυτών, ωστόσο ο αγώνας είναι άνισος καθώς απαιτείται διπλάσια δική τους τους προσωπική προσπάθεια διότι έχουν να αντιμετωπίσουν την ισχυρή μονοκρατορία των τραπεζικών χρηματιστηριακών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης