Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mακραίνει η λίστα των εισηγμένων για το άρθρο 99 - Ο Όμιλος Xατζηϊωάννου ήταν η 26η κατά σειρά εταιρεία - Αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός, εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς

Mακραίνει η λίστα των εισηγμένων για το άρθρο 99 - Ο Όμιλος Xατζηϊωάννου ήταν η 26η κατά σειρά εταιρεία - Αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός, εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς
Το 2013 θα διπλασιασθεί ο αριθμός των εισηγμένων που θα προσφύγουν στο αρθρο 99 καθώς χθές ήταν η σειρά του Xατζηϊωάννου και της θυγατρικής Sprider Stores.
H λίστα αναμονής μακραίνει στα Πρωτοδικεία της χώρας και το πρώτο δίμηνο του 2013 για τις επιχειρήσεις που αναμένουν να συζητηθεί το αίτημά τους για την υπαγωγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Η μητρική εταιρία Xατζηϊωάννου και η θυγατρική της Sprider Stores προστέθηκαν στην λίστα των εισηγμένων που έχουν υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 και ανέρχονται πλέον σε 26 από το 2005 μέχρι και σήμερα.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο  ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο εννεάμηνο του 2012 σε 68.284 ευρώ έναντι105.438 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καταγράφοντας μείωση  κατά 35,2%.
Οπως αναφερόταν στην ανακοίνωση η  πορεία της θυγατρικής του Ομίλου Sprider Stores  έχει επηρεάσει κατά κύριο λόγο τόσο την δραστηριότητα όσο και τα αποτελέσματα του Ομίλου  Xατζηϊωάννου.
Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 42,8% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 44,3% το εννεάμηνο του 2012, ως αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι ο Όμιλος προωθεί συνεχώς ανταγωνιστικές προσφορές με στόχο της αύξηση των μεριδίων αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας,διαμορφώθηκαν σε ζημίες 21.307 ευρώ  έναντι ζημιών 7.506 ευρώ. στο εννεάμηνο του 2011.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η έδρα της εταιρείας στην Ανθούσα Αττικής, δέχθηκε εμπρηστική επίθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τα κεντρικά της γραφεία και οι αποθήκες. Οπως σημείωνε ο όμιλος το  ύψος των ζημιών ανήλθαν σε  12.944  ευρώ, ενώ το σύνολο των ενδεχόμενων αποζημιώσεων, όπως απεικονίζεται στα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια διαμορφώνεται σε  10.369 ευρώ.
Οπως αναφέρουν τα δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, για να υπαχθεί μία επιχείρηση στη διαδικασία εξυγίανσης θα πρέπει:
α) να έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων της στην Ελλάδα, β) να βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών και
γ) να εμφανίζει υψηλά χρέη από οποιονδήποτε λόγο προς οποιοδήποτε πρόσωπο. Η εμπειρία των τελευταίων ετών στις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των διατάξεων του άρθρου 99 δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Ενα πολύ μικρό ποσοστό, που δεν ξεπερνάει το 4%, κατάφερε να εξυγιανθεί και να επιστρέψει σε πορεία ανάκαμψης.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης