Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, αλλά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα στοιχειώνει πάντα τις αγορές - Η κρίση θα είναι παρούσα τουλάχιστον μέχρι το 2014 - Η Ευρώπη χρειάζεται εδώ και τώρα ανάπτυξη και επενδύσεις

Societe Generale: Η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, αλλά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα στοιχειώνει πάντα τις αγορές - Η κρίση θα είναι παρούσα τουλάχιστον μέχρι το 2014 - Η Ευρώπη χρειάζεται εδώ και τώρα ανάπτυξη και επενδύσεις
Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει πάντα στο τραπέζι, προειδοποιεί στην τελευταία 87σέλιδη έκθεσή της για τα ευρωπαϊκά δρώμενα η Societe Generale.
Όπως, όμως, ο οίκος σημειώνει στην εν λόγω έκθεσή του "Outlook 2013: European Credit – Still Occupying The Sweet Spot", το βασικό σενάριο των αναλυτών του προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη ως έχει, χωρίς να χρειαστεί καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αλλά τονίζει: Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πάντα πιθανή. Το αν θα συμβεί ή όχι βρίσκεται ανάμεσα στους εξής δύο παράγοντες:
- Την ικανότητα των τοίχων προστασίας που χτίζουν οι Ευρωπαίοι έναντι της κρίσης χρέους.
- Την πιθανότητα της καταστροφής...
Η θέση της Societe Generale είναι σαφής: Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη παραμένουν. Η φύση της πολιτικής δράσης των Ευρωπαίων μπορεί να ήταν τέτοια μέχρι σήμερα, ώστε να κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο (την κατάρρευση της Ευρωζώνης), αλλά η συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς ή πανηγυρισμούς.
"Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα είναι παρόντες και το 2013, ενώ είναι αυτοί που θα προκαλέσουν νέους τριγμούς στις αγορές", υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Κατά τη Societe Generale, μια οριστική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους κρίνεται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σύντομα. "Η Ευρωζώνη χρειάζεται ανάπτυξη εδώ και ώρα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συμβεί αυτό, από το να υπάρξουν επενδύσεις", προειδοποιεί ο οίκος και συμπληρώνει: Πρέπει σύντομα να μειωθεί το χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, όσο οι κυβερνήσεις παραμένουν πιστές στην πολιτική της λιτότητας.
"Tο 2013 θα παραμείνει ένα έτος εξαιρετικά δύσκολο", υποστηρίζει, μιλώντας με όρους μακροοικονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, η ύφεση της Ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος θα κινηθεί πέριξ του 0,3%. Ειδικότερα, ο οίκος βλέπει ανάπτυξη μόνο στη Γερμανία (στα επίπεδα του 0,8%), στάσιμη τη γαλλική οικονομία και βαθιά ύφεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.  
"Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα παραμείνει μαζί μας τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις - διαφωνίες - διαπραγματεύσεις γύρω από τα καυτά θέματα της Ευρωζώνης, όπως η τραπεζική και η δημοσιονομική ένωση", διαμηνύει η Societe Generale.
Kαι προειδοποιεί: Η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής για τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι μακρά και επώδυνη...
Εστιάζοντας στη συνέχεια ο οίκος στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, διαμηνύει πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις...
"Θα βιώσει εκ νέου μέσα στο 2013 η ευρωπαϊκή αγορά την αστάθεια και μεταβλητότητα των δύο προηγούμενων ετών;" διερωτάται η Societe Generale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης