Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά τις ανούσιες αναλαμπές, πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,47% στις 1.425 μον. – Ελλάκτωρ +4% και Fed στο επίκεντρο

Μετά τις ανούσιες αναλαμπές, πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,47% στις 1.425 μον. – Ελλάκτωρ +4% και Fed στο επίκεντρο
Παρά την αναβάθμιση από Moody’s 13/9… έρχεται πτώση στο ΧΑ
(upd25) Με απώλειες έκλεισε σήμερα 20 Αυγούστου 2024 το χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.421 μονάδες, με την Coca Cola και τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, με τον τζίρο να είναι υποτονικός.
Επιφυλακτικό ήταν και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς όλοι αναμένουν τα μηνύματα που θα δώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole.
Αναλυτικά στις τράπεζες, πτώση κατέγραψαν η Πειραιώς -1,15% και Εθνική -1,97%, ενώ η Eurobank και η Alpha Bank έκλεισαν πέριξ του -0,7%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός της Coca Cola που έκλεισε στο -1,92% και της Jumbo που έχασε 1,48%, πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Σαράντης και Motor Oil. 
Ο Γενικός Δείκτης μετά την ανάκτηση των 1.400 μονάδες, δυσκολεύεται να κινηθεί προς τον επόμενο στόχο των 1.440 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1. 373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και του εκθετικού αντίστοιχα.
Παρά τις διακοπές του Αυγούστου και τις γεωπολιτικές εντάσεις οι μετοχές αντέδρασαν και βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τα χαμηλά επίπεδα τιμών της 5ης Αυγούστου όταν σημειώθηκαν επιθετικές ρευστοποιήσεις.

O ΓΔ έχει πάρει πίσω όλη την πτώση της 5ης Αυγούστου

Για μία ακόμη φορά, η απότομη διόρθωση της εγχώριας αγοράς, αλλά και των αγορών διεθνώς έδωσε ευκαιρία για εύκολη αποκομιδή κερδών από όσους, έχουν ενστερνιστεί το ανοδικό σενάριο και είδαν την πτώση ως ευκαιρία για τοποθετήσεις και όχι ως το τέλος της ανόδου.
Στελέχη της αγοράς παρατηρούν πως η αγορά δεν είχε δώσει μεγάλες διορθώσεις και όποτε διόρθωνε το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν τέτοιο που δεν πρόσφερε μεγάλες ευκαιρίες.
Μία διόρθωση της τάξης του 10% μετά από ένα ράλι ήταν μία δικαιολογημένη κίνηση και την εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι με τον καλύτερο τρόπο.
Ο γενικός δείκτης στις 5 Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 6,27% και στις 1.341 μονάδες αλλά έγραψε χαμηλό στις 1.320 μονάδες.
Σήμερα είναι στις 1.432 μονάδες, δηλαδή 6,79% υψηλότερα.
Ουσιαστικά έχει πάρει πίσω όλη την πτώση της 5ης Αυγούστου, αλλά όχι και την πτώση 2,95% της συνεδρίασης στις 2 Αυγούστου.
Στις 9 συνεδριάσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου έχουμε 8 ανοδικές και μόλις μία πτωτική, με τις έξι τελευταίες να είναι ανοδικές.
Το ανοδικό κλίμα συντηρείται καθώς ενόψει του Σεπτεμβρίου, η αγορά έχει δυο σημαντικές ημερομηνίες:
1)τις εισροές- εκροές για το rebalancing του MSCI στις 30 Αυγούστου,
2)αλλά και τις πιθανές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου απο DBRS και Μoodys αντίστοιχα, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν αγορές σε τίτλους.
Επίσης θετικά επιδρά το μπαράζ εκθέσεων που συνεχίζεται ακάθεκτο για τις τράπεζες (UBS, Morgan Stanley- Deutsche bank ) με όγκους μετοχών που δεν συνηθίζονται τον Αύγουστο.
Ωστόσο παρά τις αναλαμπές που σημειώνονται οι επενδυτές δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, οι μετοχές δεν πρόκειται να τροχοδρομήσουν ανοδική πορεία, ούτε να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά. Το πάρτι εξαντλείται στα υψηλά των 1.500 μονάδων

Αυτές οι 4 μετοχές έβγαλαν την καλύτερη αντίδραση

Την καλύτερη ευκαιρία για κέρδη πρόσφερε η Εθνική Τράπεζα αφού από το κλείσιμο της συνεδρίασης του «πανικού» (5/8) έχει άνοδο 13,13%.
Η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε χθες άνω του 1% και έτσι έχει άνοδο 12,62% στο ίδιο διάστημα, έχοντας όμως πλησιάσει ξανά τα 4 ευρώ.
Διψήφιο ποσοστό ανόδου (11,09%) και για τη ΔΕΗ, ενώ 10% για την Ελλάκτωρ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Cenergy έχουν άνοδο άνω του 8% με τον ΟΤΕ να διατηρεί την εξαιρετική συμπεριφορά του τελευταίου διαστήματος και να δείχνει πως θέλει να αφήσει πίσω τις εποχές της αδιαφορίας και της απαξίωσης.
Υπάρχουν μετοχές πάντως που αν κάποιος επενδυτής τις επέλεγε, σήμερα δε θα είχε κάποια ιδιαίτερη απόδοση.
Η Jumbo για παράδειγμα έχει οριακή υποχώρηση 0,17%, αφού εκτός από τη συνεδρίαση του φόβου, υπήρξε και η νέα προειδοποίηση για την πορεία των εσόδων από τη διοίκηση, λόγω της Ερυθράς Θάλασσας.
Χωρίς μεταβολή η μετοχή της Σαράντης και με οριακή άνοδο 0,51% το Αεροδρόμιο Αθηνών που μάλλον δεν έχει πάει χρηματιστηριακά όπως περίμεναν επενδυτές και αναλυτές κατά την περίοδο της εισαγωγής.
Άνοδο 1,75% έχει σημειώσει η Τέρνα Ενεργειακή και 2,17% η Lamda Dev.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο -0,27% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,20%.
Μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις υπήρξαν στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά οι πιέσεις στις τράπεζες οδήγησαν τον γενικό δείκτη σταθερά σε αρνητικά εδάφη.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,47% στις 1.425 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.434,65 μονάδες και χαμηλό τις 1.420,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 15,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,8 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.

Τράπεζα Κύπρου: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 13/9 για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου για να δώσουν οι μέτοχοι το «πράσινο φως» στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ντεμπούτο να αναμένεται στις 23 Σεπτεμβρίου 2024.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company (η «Εταιρία») ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την προτεινόμενη εισαγωγή των συνήθων μετοχών της στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τη διαγραφή των Συνήθων Μετοχών από τη δευτερογενή εισαγωγή διεθνών εμπορικών εταιρειών στο Επίσημο Μητρώο του London Stock Exchange Group και την επακόλουθη ακύρωση της εισαγωγής στο LSE, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τους μετόχους της Εταιρίας και από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, καθώς και υπό τις συνθήκες της αγοράς.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.425 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.260 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Ιταλία στις 33 μ.β.

Σταθεροποίηση κατέγραψε σήμερα 20/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν το συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole αυτήν την εβδομάδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,61% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφηκε και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,87% και το 2ετές στο 4,08%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Σε αναζήτηση προσήμου η Wall Street - Απογοήτευσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Ελάχιστες διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα παρουσιάζουν οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος του Conference Board και η «βουτιά» του δολαρίου σε χαμηλό 7 μηνών, αντιστάθμισαν τον ενθουσιασμό εν αναμονή της ομιλίας (23/8) του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.

Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,21% στις 40.810 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,03% στις 5.610 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,02% στις 17.881 μονάδες.

Κέρδη στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Reserve Bank of Australia.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε 1,8% κλείνοντας στις 38.062,92 μονάδες.
Ο ευρείας βάσης Topix ενισχύθηκε κατά 1,11% και έκλεισε στις 2.670,54 μονάδες.
Επίσης, ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε κατά 0,83% υψηλότερα, κλείνοντας στις 2.696,63 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο 1,28% στις 787,44 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,22%, κλείνοντας την ημέρα στις 7.997,7.
Ωστόσο, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,48%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 έκλεισε κατά 0,67% χαμηλότερα.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με την αβεβαιότητα σχετικά με τη διαμόρφωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να παραμένει.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 0,5%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,26% στις 8.335 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,23% στις 18.464 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,13% στις 7.511 μονάδες.
Οι παγκόσμιες αγορές θα επικεντρωθούν σε βασικά γεγονότα της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα. Τα πρακτικά από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell, Jackson Hole, Wyoming, την Παρασκευή.

Αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,9560 ευρώ, με πτώση -1,97% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5830 ευρώ, με πτώση -0,75%, με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8720 ευρώ, με πτώση -1,15% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,8 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0050 ευρώ, με πτώση -0,74%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,20 ευρώ, με άνοδο +1,84% με όγκο 40 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,18 ευρώ, με πτώση -0,49% με όγκο 2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 31,66 ευρώ, με πτώση -1,92% και κεφαλαιοποίηση στα 11,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 15,23 ευρώ, με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 6,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 16,10 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,20 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 4,88 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,53 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 4,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32,85 ευρώ, με άνοδο +1,55% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,56 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,81 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,17 ευρώ, με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση 2,26 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,0950 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,40 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,70 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,50 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,7880 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 670 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,50 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Γερμανία στις 104 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 20/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,61% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -33 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 20/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 20 Αυγούστου του 2024 στο 3,61%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 20/8/2024 στο 2,24%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφάνισε απόδοση στο 2,64% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 είχε απόδοση 2,85% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές είχε απόδοση 3,06% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 είχε απόδοση 3,61% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,12%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης