Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ρευστότητα μοναδική προτεραιότητα των εισηγμένων το 2011 - Τα αρνητικά ρεκόρ του 2010

tags :
Η ρευστότητα μοναδική προτεραιότητα των εισηγμένων το 2011 - Τα αρνητικά ρεκόρ του 2010
Εκπνέει σε λίγες ώρες το 2010 και τα τελευταία διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων έχουν μοναδικό θέμα την διατήρηση ρευστότητας. «Καμία επιχείρηση δεν πτώχευσε λόγω ζημιών αλλά επειδή δεν είχε κεφάλαιο κίνησης» ακούγεται στις συσκέψεις λίγο πριν οι manager εκμεταλλευθούν το διήμερο της Πρωτοχρονιάς για ξεκούραση και επιστρέψουν ξανά στο καμίνι των προβλημάτων.
Η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας είναι το μείζον θέμα για τις διοικήσεις των εισηγμένων. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr  υπάρχουν πλέον αρκετές εισηγμένες οι οποίες πληρώνουν το προσωπικό τους από δανεισμό που έχουν λάβει για να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες. Η κάθετη πτώση του περιθωρίου κέρδους έχει ροκανίσει την άντληση φρέσκου χρήματος, όταν ειδικά το λιανεμπόριο δουλεύει με επιταγές 180 ημερών. Οι ζημιογόνες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών για πρώτη φορά μετά το 1958( που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία) θα ξεπεράσουν σε  αριθμό τις κερδοφόρες το 2010. Θυμίζουμε ότι το 2007 οι εισηγμένες είχαν φθάσει στην κορύφωση της ανάπτυξής τους με ετήσια κέρδη 11,27 δισ. ευρώ ποσό που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ στη κερδοφορία των εισηγμένων. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν αδύναμο σημείο το γεγονός ότι η δραστηριότητά τους είναι κυρίως στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιέζονται ως προς τα περιθώρια κέρδους, λόγω της σοβαρής μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης που επηρεάζουν τις πωλήσεις τους. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε δραματικές περικοπές λειτουργικών εξόδων που φθάνουν μέχρι και τις πάγιες ανάγκες που πολλές φορές είναι εις βάρος της ανάπτυξης. Σε ό, τι αφορά τον δανεισμό, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν στραφεί σε πιο μακροπρόθεσμα σχήματα χρηματοδότησης (ομολογιακά συν μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός), ενώ μικρότερη αύξηση εμφανίζει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.
Οι συνολικές υποχρεώσεις αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένες καθώς οι διοικήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τον δανεισμό και να διατηρήσουν σταθερές τις ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων, όπως είναι η πληρωμή των πρώτων υλών, της μισθοδοσίας και των πάγιων λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα:
εάν υποστούν οικονομική αιμορραγία λόγω της εγχώριας ύφεσης, πώς θα υποστηρίξουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις και κυρίως πώς θα διατηρήσουν την επίδοση των παραγωγικών τους μονάδων, όταν θα πρέπει να αφαιρούν ρευστότητα από το εξωτερικό για να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα. Εκείνο που προβληματίζει τους επιχειρηματίες είναι η διακοπή των γραμμών πιστώσεων από τις τράπεζες που έχουν σκληρύνει ακόμη πιο πολύ την συμπεριφορά τους αφού η πλειοψηφία των 16 τραπεζών όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση εντός του 2011.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης