Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρ. Κύπρου: Καταρχήν συμφωνία για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου και τη μείωση του μισθολογικού κόστους – Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων – Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ταμείου προνοίας

tags :
Τρ. Κύπρου: Καταρχήν συμφωνία για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου και τη μείωση του μισθολογικού κόστους – Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων – Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ταμείου προνοίας
Σε καταρχήν συμφωνία για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, κατέληξαν Τράπεζα Κύπρου και η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης,  επικράτησε πνεύμα συναίνεσης μεταξύ των δύο πλευρών, προτάσσοντας το συμφέρον της τράπεζας η οποία θα συνεχίσει να απασχολεί πέραν των 4000 εργαζομένων, μετά και την εφαρμογή της καταρχήν συμφωνίας.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να επικυρώσει την καταρχήν συμφωνία. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει την καταβολή τουλάχιστον ενός μηνιαίου μισθού για κάθε δύο έτη υπηρεσίας στην Τράπεζα.  Διαδικαστικά η καταρχήν συμφωνία θα παραπεμφθεί στην αρχή εξυγίανσης που είναι η Κεντρική Τράπεζα για να επικυρώσει με τη σειρά της τη συμφωνία.
Η ΕΤΥΚ θα θέσει ενώπιον όλων των αρμοδίων σωμάτων και ειδικότερα υπόψη των επηρεαζόμενων υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής για τελική έγκριση.  Όλα τα μέρη θα ενημερώσουν σχετικά και τον υπουργό Οικονομικών για τις τελικές τους αποφάσεις.

Εν αναμονή της έκθεσης της KPMG για το ταμείο προνοίας


Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ταμείου προνοίας, καθώς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα βρίσκονται σε αναμονή για την ολοκλήρωση της έκθεσης της KPMG για αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τρ. Κύπρου, που θα καταδείξει και το ύψος του κουρέματος, περιλαμβανομένων και των ταμείων προνοίας.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους υπαλλήλους ότι θα λάβουν το 75% όσων δικαιούνται κατά την αφυπηρέτηση τους, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει το πώς, όπως μεταδίδαμε και χθες.  Με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, η διοίκηση αναμένει ότι θα αποχωρήσουν 1000 με 1500 άτομα.
Μαζί με τις μισθολογικές αποκοπές ύψους 15% που θα εφαρμοστεί για τους υπαλλήλους της Τρ. Κύπρου – για τους υπαλλήλους της Λαϊκής έγιναν σχετικές περικοπές τον Οκτώβριο – η Τράπεζα ελπίζει να εξοικονομήσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως ή το 30% του μισθολογίου.
Όσον αφορά το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων, η κεντρική τράπεζα Κύπρου, εκτιμά ότι θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με βάση τη νομοθεσία, τα ταμεία προνοίας δεν καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας καταθέσεων αλλά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να περιορίσει το ύψος του κουρέματος των ταμείων προνοίας της Λαϊκής, στα επίπεδα του κουρέματος της Τρ. Κύπρου, με τη χρήση χρημάτων από το πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης