Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στις 7 ανέρχονται το 2013 οι διαγραφές εισηγμένων μετά και την έξοδο του ΔΟΛ - Τέσσερα χρόνια χωρίς νέα εισαγωγή στο ΧΑ - Ερωτηματικό η δημόσια εγγραφή για την Probank που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο ΧΑ

Στις 7 ανέρχονται το 2013 οι διαγραφές εισηγμένων μετά και την έξοδο του ΔΟΛ - Τέσσερα χρόνια χωρίς νέα εισαγωγή στο ΧΑ - Ερωτηματικό η δημόσια εγγραφή για την Probank που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο ΧΑ
Στις 7 ανέρχονται για το 2013 οι διαγραφές εισηγμένων μετά και τη διαγραφή της μετοχής του ΔΟΛ μετά τη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου.
Πιό συγκεκριμένα από το ξεκίνημα της χρονιάς έχουν διαγραφεί οι εξής εισηγμένες: Iπποτούρ(11/2), Olympic Catering(11/2), Ζάμπα(14/6), Altius Επενδυτική(25/6), Eurodrip (12/7), S&B(12/7) και δημοσιογραφικός οργανισμός λαμπράκη(26/7). Υποψήφιες εταιρείες για να διαγραφούν μέσα στο 2013 είναι ακόμη η Microland, η εταιρεία ξηρών καρπών Kαρδασιλάρης, η Πετζετάκις και η Τεξαπρέτ, οι οποίες έχουν λάβει προθεσμία από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να άρουν τους λόγους που επιβάλλουν τη διαγραφή των μετοχών τους. Οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση δημοσιοποίησης εξάμηνης έκθεσης αναφοράς προόδου των ενεργειών για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 4 χρόνια όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Η μοναδική αίτηση εισαγωγής νέας μετοχής για τη φετεινή χρονιά είχε εκδηλωθεί από τη διοίκηση της Probank. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν νεότερα για την εισαγωγή της τραπεζας στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς καθυστερί η εξεύτερη κεφαλαίων από την τράπεζα που αν δεν τα καταφέρει θ απορροφηθεί με απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το 2012 διεγράφησαν από το ΧΑ οι εξής εισηγμένες: Sciens (11/7), Interfish(30/7), Euroline αεεχ(13/8), Ελφίκο(2/11), Ευσωσυμμετοχές(2/11) και Elbisco(28/11).
Το 2011 είχαν διαγραφεί 9 εισηγμένες και το 2010 είχαν διαγραφεί 11 εταιρείες. Στη διάρκεια του 2009 που ξεκινά ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα, οδηγούνται εκτός ταμπλό 4 εισηγμένες λόγω δημόσιας πρότασης (Πειραιώς Leasing, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Χ. Ρόκας και Multirama ΑΕΒΕ), ενώ διεγράφησαν άλλες 4 εισηγμένες (Γενέρ, Ελλατέξ, Εργάς, Ετμα) λόγω οικονομικής ασφυξίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41).
Οι βασικές αιτίες για το κύμα εξόδου των εισηγμένων την τελευταία τετραετία είναι: α) οι συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις εξαιτίας της εγχώριας ύφεσης, β) η μηδενική εμπορευσιμότητα των περισσότερων μετοχών, που δεν διασφαλίζει την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, γ) οι αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών εξαιτίας συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Ωστόσο, το σημαντικότερο κίνητρο για να εξέλθει μία εισηγμένη είναι ότι από το 2009 δεν μπορεί να αντλήσει φθηνά κεφάλαια από την αγορά εξαιτίας της αδυναμίας των επενδυτών να συμμετάσχουν στις αυξήσεις, αφού είναι ξεκάθαρη η έλλειψη φρέσκου χρήματος.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης