Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε αναζήτηση ρευστότητας οι εισηγμένες εταιρίες που έλαβαν κόκκινη κάρτα από τις τράπεζες - Προειδοποιήσεις για επερχόμενες χρεοκοπίες - Αναζητούν απεγνωσμένα στρατηγικούς επενδυτές

tags :
Σε αναζήτηση ρευστότητας οι εισηγμένες εταιρίες που έλαβαν κόκκινη κάρτα από τις τράπεζες - Προειδοποιήσεις για επερχόμενες χρεοκοπίες - Αναζητούν απεγνωσμένα στρατηγικούς επενδυτές
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται αυτές τις μέρες σε αρκετές εισηγμένες. Oι πρόεδροι αυτών των εταιρειών -με μέση κεφαλαιοποίηση από 100 έως 300 εκατ. ευρώ- αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική ασφυξία που επικρατεί στη χώρα.
Το μήνυμα που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις -ακόμη και οι δανειακώς ενήμερες- από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ξεκάθαρο: «Αναζητήστε πάση θυσία γραμμές πίστωσης από αλλού, καθώς η επιλογή όσων δανειοδοτηθούν θα είναι πολύ αυστηρή». Tην «πόρτα» ξένων funds χτυπούν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας στρατηγικούς εταίρους, σε μια προσπάθεια να «τροφοδοτήσουν» τα επενδυτικά τους σχέδια και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Στον αντίποδα, υπάρχουν κι εκείνες οι εταιρείες που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, επιδιώκοντας την αναδιάρθρωση των δανείων τους ή ψάχνοντας προστασία από τους πιστωτές τους. Αυτές, ναι μεν είναι ισχυρές, αλλά... ρίχνουν και θεμέλια για την αύξηση των μεριδίων αγοράς και την αναδιοργάνωση των δικτύων τους.Tα σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι παραπάνω από απαραίτητα για το μέλλον των εταιρειών. Aκόμα κι εκείνοι οι επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος παρέμεναν πιστοί θιασώτες τού να προχωρήσουν κατά μόνας, πλέον έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους και συνομιλούν με ξένα funds που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Eλλάδα σε ομίλους που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και που γιʼ αυτούς είναι ευκαιρία από τη στιγμή που πολλές εταιρείες αποτιμώνται χαμηλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν μάλιστα πως η προσέλευση επενδυτών τη δεδομένη στιγμή είναι σχεδόν μονόδρομος, ακόμη και για εύρωστους ομίλους.Ισχυροί όμιλοι, που κάποτε ήταν οι πρωταγωνιστές των εξαγορών και των επενδύσεων, σήμερα, με την επιδείνωση της ύφεσης, προσπαθούν να ρευστοποιήσουν τα «ασημικά» τους για να κερδίσουν πόντους στον ανταγωνισμό. Το τελευταίο 12μηνο είχαμε στο Χ.Α. τρεις περιπτώσεις private equity funds που εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο ισάριθμων εισηγμένων, προσφέροντας την πολυπόθητη ρευστότητα. Πρόκειται για τη Εurobank Properties, όπου εισήλθε η Fairfax Financial Holdings Limited, τη Eurodrip, όπου απέκτησε την πλειοψηφία της ελληνικής εταιρείας και οδήγησε τη μετοχή εκτός Χ.Α. το αμερικανικό fund Waarmenk Holding, και τη Rhone Capital που επίσης οδήγησε εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό τη μετοχή της S&B.
Τα private equity funds είναι προφανές ότι ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν προοπτική να ανακάμψουν, αλλά έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης των σχεδίων τους. Στόχος τους είναι η απόκτηση του μετοχικού ελέγχου αυτών των εταιρειών, ενώ η «υπόσχεση» προς τους λοιπούς μετόχους είναι ότι μπορεί στο μέλλον να έχουν κάποιο όφελος. Η εξαγορά μιας εταιρείας από ένα fund συνήθως οδηγεί σε πλήρη αναδιοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει από την πώληση δραστηριοτήτων και παγίων μέχρι και μεγάλες περικοπές προσωπικού, που θεωρούνται από τους νέους ιδιοκτήτες απαραίτητες για την ανάκαμψη. Τα distress και τα hedge funds ανέρχονται σε χιλιάδες και οι έδρες τους βρίσκονται στις οικονομικές μητροπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ η «χρηματιστηριακή δύναμη πυρός» που διαθέτουν ανέρχεται σε περισσότερα από 15-20 τρισ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης