Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Bιοχάλκο: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου για την αλλαγή έδρας - Η μετοχή θα διαγραφεί από το ΧΑ μετά τις 30 Νοεμβρίου χωρίς να απαιτηθεί δημόσια πρόταση

tags :
Bιοχάλκο: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου για την αλλαγή έδρας - Η μετοχή θα διαγραφεί από το ΧΑ μετά τις 30 Νοεμβρίου χωρίς να απαιτηθεί δημόσια πρόταση
Η χθεσινή ανακοίνωση της Βιοχάλκο όπως ήταν φυσικό προκάλεσε κραδασμούς στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αν και η διοίκηση της Βιοχάλκο υπογραμμίζει ότι δεν μεταφέρονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των θυγατρικών.
Ασφαλείς πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι ήδη είχαν ενημερωθεί κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης για την απόφαση της μεταφοράς της έδρας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η διοίκηση της Βιοχάλκο είχε ξεκινήσει να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για το άνοιγμα πιστωτικών γραμμών από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η μετοχή της Βιοχάλκο θα παύσει να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα είναι εισηγμένη στο Euronext.
Όπως αναφέρουν στο www.bankingnews.gr πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του ομίλου, δεν απαιτείται δημόσια πρόταση για να συγκεντρωθεί το 95% του μετοχικού κεφαλαίου της Βιοχάλκο, αλλά υπάρχει ειδικό άρθρο που αναφέρει ότι εφόσον η μετοχή διαπραγματεύεται σε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο(euronext) μπορεί να αποχωρήσει από το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ακριβό κόστος χρήματος στην Ελλάδα υποχρεώνει τον μεγαλύτερο μεταλλουργικό όμιλο της χώρας να μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο βασικός λόγος για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο είναι να ανοίξει γραμμές πίστωσης σε ξένους τραπεζικούς ομίλους προκειμένου να εξασφαλίσει μελλοντικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τόσο τις επενδύσεις των θυγατρικών όσο και πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης.
Αυτή τη χρονική στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού ομίλου, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος είναι δανεισμένος σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες με τις οποίες διατηρεί άριστη συνεργασία και βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αναδιάρθρωση του δανεισμού που εξυπηρετείται κανονικά.
Για τη διοίκηση της Βιοχάλκο δεν υφίσταται θέμα χαμηλότερης φορολόγησης στις Βρυξέλλες, αφού στο Βέλγιο ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 34% έναντι 26% που είναι ο αντίστοιχος συντελεστής στην Ελλάδα, ενώ όπως διευκρινίζεται τα μερίσματα που εισπράττει η μητρική εταιρεία συμμετοχών από τις θυγατρικές της θα συνεχίσουν να φορολογούνται στην Ελλάδα.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης