Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Sprider Stores: Η τρίτη εισηγμένη (μετά τη Fintexport και τη Νutriant) που πτωχεύει το 2013 - Σε δεινή κατάσταση η Alapis και η Shelman

Sprider Stores: Η τρίτη εισηγμένη (μετά τη Fintexport και τη Νutriant) που πτωχεύει το 2013 - Σε δεινή κατάσταση η Alapis και η Shelman
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών άναψε το πράσινο φως για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στις εισηγμένες επιχειρήσεις και ειδικά για όσες αδυνατούν να κεφαλαιοποιήσουν τα δάνειά τους και υποχρεωτικά είτε θα υπαχθούν στο Πτωχευτικό Δίκαιο και θα εκκαθαρισθούν είτε θα μεταβιβασθούν σε distress funds με υψηλή έκπτωση (discount) και όχι με υπεραξία (premium).
Σήμερα η Sprider Stores μετά από 35 χρόνια λειτουργίας ανέστειλε την λειτουργία των 44 καταστημάτων στην Ελλάδα και ενός καταστήματος στη Βουλγαρία. Στην ίδια δυσμενή θέση, δηλαδη οδεύοντας προς την χρεοκοπια ειναι και η Alapis αλλά και η Shelman.
Είχαν προηγηθεί μέσα στη χρονιά τα πρόσφατα παραδείγματα της Nutriart και της «Πετζετάκις» Βορείου Ελλάδος που αποτυπώνουν το αρνητικό κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς στα έξι χρόνια της ύφεσης αλλά και στα χρόνια πριν και μετά το ευρώ δημιουργήθηκε στο χρηματιστήριο η νέα μεγάλη γενιά των πτωχευμένων εταιρειών του 21ου αιώνα. Περισσότερες από 50 εισηγμένες τις δύο τελευταίες δεκαετίες οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, ενώ χάθηκαν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ταυτόχρονα, οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις άφησαν χρέη εκατοντάδες εκατ. ευρώ στις τράπεζες και οδήγησαν χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία. Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην πώληση αρχικά επιχειρηματικών δανείων που είτε τα έχουν διαγράψει είτε έχουν σχηματίσει υψηλές προβλέψεις. Οι τράπεζες –τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση– θα ξεκινήσουν τις πωλήσεις από προβληματικά δάνεια χωρίς αξιόλογες εγγυήσεις, έστω και με ζημία ή από τις περιπτώσεις εταιρειών που μέρος των δανείων έχει ήδη κεφαλαιοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν καταστεί μέτοχοι. Οπως εξηγούν στελέχη εταιρειών με εξειδίκευση στις τραπεζικές αναλύσεις, «δεν μπορεί η τράπεζα να βρεθεί με επιχειρήσεις στην κατοχή της. Δεν είναι η δουλειά της να κάνει τον επιχειρηματία». Η έλλειψη παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την ύφεση και τον ήδη υψηλό δανεισμό των επιχειρήσεων, έχουν ωθήσει περισσότερες από 60 εισηγμένες της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται προς αναζήτηση συμμαχιών και συγχωνεύσεων. Μία στις τρεις εισηγμένες αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Η εντολή που δίνεται από τις πιστώτριες τράπεζες είναι να προχωρήσουν άμεσα στην πώληση βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή δικτύων διανομής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Ισχυρή πίεση ασκείται και στους βασικούς μετόχους αυτών των επιχειρήσεων να βοηθήσουν στις ταμειακές ροές, καθώς ο βρόχος του δανεισμού στραγγαλίζει καθημερινά εκατοντάδες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αυτοί αρκούνται στην αναζήτηση στρατηγικών συμφωνιών για την πώληση των επιχειρήσεών τους. Ομως, τα ξένα και εγχώρια επενδυτικά funds σε αυτή τη χρονική στιγμή αναζητούν εξωστρεφείς επιχειρήσεις που να συνδυάζουν τον χαμηλό δανεισμό και τις σταθερές ταμειακές ροές.
Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, μιλώντας στο www.bankingnews.gr, το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις που θα αφορούν τις αδύναμες επιχειρήσεις. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών με δυνατούς ισολογισμούς, που πιθανότατα θα επωφεληθούν από τις χαμηλές αποτιμήσεις και θα προβούν σε εξαγορές. Τέλος, θα κορυφωθούν οι πλειστηριασμοί για τις εταιρείες που οδηγούνται στην πτώχευση.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης