Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι τρεις λόγοι που αποχωρούν οι εισηγμένες από το ΧΑ - Γιατί η παραμονή στην χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει με πολυτέλεια

Οι τρεις λόγοι που αποχωρούν οι εισηγμένες από το ΧΑ - Γιατί η παραμονή στην χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει με πολυτέλεια
Τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρίες να επιδιώξουν την διαγραφή τους από τη χρηματιστηρική αγορά.
Ο πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι για εταιρίες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ)  το κόστος συμμετοχής στο ΧΑ μπορεί να φτάσει το 1% έως 3% του κύκλου εργασιών παρά το πάγωμα των τιμων που έχει αποφασίσει η διοίκηση της Εχαε την τελευταία διετία.  
Ο δεύτερος λόγος εξόδου είναι οι χαμηλές τιμές που έχουν διολισθήσει οι μετοχές με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα κεφάλαια για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό του 90% του μετοχικού κεφαλαίου και μέσω του squezze out να διαγραφεί η μετοχή από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Τρίτος λόγος είναι ότι οι εισηγμένες απαλλάσονται  από την υποχρεωτική  ανά τρίμηνο δημοσιοποίηση στοιχείων , αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου αλλά και την εξοικονόμηση χρόνου και θέσεων εργασίας για εργαζόμενους που απασχολούνταν αποκλειστικά με την αλληλογραφία με το χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα πολλοί επιχειρηματίες έχουν απογοητευθεί από την καθίζηση των αποτιμήσεων καθώς  εκτιμούν ότι αδικείται η εικόνα των σοβαρών και νοικοκυρεμένων εταιριών που συγκρίνονται με την ίδια λογική  με τις ζημιογόνες και πτωχευθείσες εταιρίες.
Όπως εξελίσσεται η ύφεση που εχει διαβρώσει όλα τα στρώμματα του επιχειρηματικού κόσμου,  ακόμη και η παραμονή στο ΧΑ με ένα ετήσιο κόστος  κατά μέσον όρο 6.000 έως 10.000 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά  και αποτελούν πολυτέλεια  για την πλειοψηφία των εισηγμένων που είναι ζημιογόνες την τελυταία τριετία.
Μετά την πτωχευθείσα Ιμάκο και τις εκδόσεις Λυμπέρη που διεγράφησαν οριστικά από το ΧΑ το 2009 και το 2010 αντίστοιχα , σε πορεία εξόδου από την χρηματιστηριακή  αγορά βρίσκεται και τρίτη  εταιρία από τον κλάδο των ΜΜΕ, ο ΔΟΛ μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που κατατέθηκε  την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κύκλος των νέων αποχωρήσεων από την αγορά συνεχίζεται και το 2012 αφού 4 εισηγμένες (Rilken, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Interfish Ιχθυοκαλλιέργειες, ΔΟΛ) επιδιώκουν την έξοδό τους μέσω ισάριθμων δημοσίων προτάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία 2010-2012 δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα εισαγωγή εταιρίας, όταν το 2009 και το 2008 εισήχθησαν από 1 εταιρία κάθε χρονιά και θα πρέπει να επιστρέψουμε την διετία της χρηματιστηριακής «φούσκας» 1999-2000 όταν είχαν εισαχθεί συνολικά 92 επιχειρήσεις. Νέο ιστορικό ρεκόρ διαγραφών μέσω δημοσίων προτάσεων κατεγράφη το 2011 στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Συνολικά 11 εισηγμένες αποχώρησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, έναντι 9 διαγραφών το 2010.
Επίσης, 119 εισηγμένες από το 2004 μέχρι και φέτος έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. είτε μέσω δημοσίων προτάσεων είτε μέσω διαγραφών με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα για το πρώτο εξάμηνο του 2012 αναμένεται και η αποχώρηση της Rilken αφού είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση της γερμανικής μητρικής Henkel. Δεν αποκλείεται πάντως και τη νέα οικονομική χρονιά να υποβληθούν δημόσιες προτάσεις για όσες εισηγμένες - θυγατρικές πολυεθνικών έχουν παραμείνει στην ελληνική αγορά. Το 2011 διεγράφησαν οι εξής μετοχές: Vivere, Emporiki Bank, Folli Follie, Elmec Sport, Δίας Επενδυτική, Interinvest ΑΕΕΧ, Euroline ΑΕΕΧ, Βάρδας, Marfin Egnatia, Vivartia και Crown Hellas. Το 2010 διεγράφησαν μέσω των υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων οι εξής
εισηγμένες: Rainbow (ημερομηνία διαγραφής 3 Φεβρουαρίου), Singular Logic (30 Μαρτίου), Μπενρουμπής (7 Σεπτεμβρίου), ΑΒ Βασιλόπουλος (1η Οκτωβρίου), Εκδόσεις Λυμπέρη (1η Οκτωβρίου), Αγροτική Ασφαλιστική (12
Οκτωβρίου) και Informer (2 Δεκεμβρίου). Το 2009 είχαν διαγραφεί από το Χ.Α. οι μετοχές της Πειραιώς Leasing, του Ρόκα, της Γρηγόρης και της Multirama. To 2008 το Χ.Α. διέγραψε έξι εισηγμένες (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνική Ασφαλιστική). Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές εισηγμένων (37).

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης