Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α' 3μηνου του 2012 για το 1/3 των εισηγμένων - Κυριαρχεί ο όρος "επιβίωση" - Καμία νύξη για ανάκαμψη

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα α' 3μηνου του 2012 για το 1/3 των εισηγμένων - Κυριαρχεί ο όρος
Ίσως το πιο βίαιο τρίμηνο από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το 2008 αναμένεται να είναι το α' τρίμηνο του 2012 για τις 265 εισηγμένες που σήμερα ολοκληρώνουν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.
Η λέξη «επιβίωση» κυριαρχει στις ανακοινώσεις των εισηγμένων. Καμία ωραιοποίηση ή έστω κάποια παράγραφο για ανάκαμψη.
Οι πάντες μιλούν για διαχείριση των κεφαλαίων και συνεχή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για να μην διακοπεί η πίστωση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Merit χρηματιστηριακή και τον αναλυτή Ν. Χριστοδούλου υπογραμμίζει τα εξής:
« τα πρώτα αποτελέσματα από 80 εισηγμένες που έχουμε συλλέξει ως τώρα βελτιώνουν την πολύ  άσχημη κατάσταση του Δ τριμήνου του 2011 αφού οι κερδοφόρες υπερτερούν των ζημιογόνων,  αλλά μάλλον πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν πάντα υπάρχει ασυμμετρία στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων με τις περισσότερες ζημιογόνες να ανακοινώνουν αποτελέσματα στο τελευταίο διήμερο.
Συνολικά στις 80 εταιρείες παρατηρούμε μια αύξηση του τζίρου κατά 6,6% που εν πολλοίς οφείλεται στις 2 εταιρείες διυλιστηρίων που επηρεάζονται από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Αφαιρώντας τις 2 αυτές εταιρείες η συνολική αύξηση είναι στο 1% και οφείλεται σε εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος, η Ιντραλότ και κυρίως η ΔΕΗ που αύξησε τα τιμολόγια της. Αντίστοιχα, στην καθαρή κερδοφορία παρατηρούμε μια αύξηση της τάξεως του 28% λόγω και των έκτακτων κερδών από ΟΤΕ και Τράπεζα Κύπρου. Αφαιρώντας αυτές τις 2 εταιρείες τα μετά φόρων κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 62%, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι επηρεάζονται από την εγχώρια ύφεση και τα μοναδικά ευχάριστα αποτελέσματα έρχονται από εξαγωγικές. Το αν το τελικό αποτέλεσμα παραμείνει κερδοφόρο θα εξαρτηθεί από την κερδοφορία των 4 τραπεζών και ειδικότερα πόσες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα εγγράψουν αυτή τη φορά».
Ανάμεσα στις τελευταίες ανακοινώσεις θετικά χαρακτηρίζουμε τα αποτελέσματα της Motor Oil τηρουμένων των συνθηκών. Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων είναι περισσότερο συγκυριακή λόγω και των ανοδικών τιμών του πετρελαίου. Τα περιθώρια κέρδους συρρικνώθηκαν λόγω των συνθηκών της εγχώριας αγοράς και επομένως η λειτουργική κερδοφορία εμφανίζεται χαμηλότερη,  ενώ πέρυσι υπήρξαν έκτακτα κέρδη από ανατίμηση αποθεμάτων που οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά ΕΑΤΑΜ  για Α τρίμηνο. Η καθαρή κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 36,7% επηρεαζόμενη και από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα. Ανάλογη η εικόνα και στα ΕΛΠΕ που αναφέρουν μια οριακή αύξηση στα συγκρίσιμα κέρδη τριμήνου λόγω και αυξημένων κερδών από ΔΕΠΑ και Elpedison, ενώ τα δημοσιευμένα υποχώρησαν κατά 40% λόγω και πάλι έκτακτων κερδών πέρυσι. Στον αντίποδα ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα των μετοχών της. Τα αυξημένα τιμολόγια, το αυξημένο μερίδιο στη λιανική, η μείωση λειτουργικών δαπανών και η αυξημένη ζήτηση λόγω του βαρύ χειμώνα περιόρισαν τις ζημιές των 2 προηγουμένων τριμήνων. Η εταιρεία παρέμεινε όμως οριακά ζημιογόνα λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής  από υγρά καύσιμα, αυξημένων εισαγωγών και αγορών από τρίτους και μικρότερης παραγωγής από υδροηλεκτρικά, ενώ εκτός από τη μεγάλη μείωση στα λειτουργικά κέρδη εμφάνισε και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος. Μεγαλύτερο πρόβλημα από τη χαμηλή κερδοφορία είναι η ρευστότητα του ομίλου αφού ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά του, κάτι που επηρεάζει όλο τον εγχώριο κλάδο ενέργειας και οι επισφαλείς απαιτήσεις που αυξάνονται διαρκώς χωρίς να  έχουν γίνει οι ανάλογες προβλέψεις.
Παράλληλα, ζημιογόνες παραμένουν η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Σιδενόρ, η Άλκο, η ΕΤΕΜ κ.α. σε κλάδους που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εγχώρια ύφεση, η ΑΝΕΚ και η Attica Group λόγω  εποχικότητας.
Ολοκληρώνοντας να υπενθυμίσουμε ότι στη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2011 κατεγράφη αύξηση κερδών 7,9% μετά από φόρους στο επίπεδο των 444,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, χωρίς τα αποτελέσματα τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών τα κέρδη μετά τους φόρους των υπόλοιπων εισηγμένων κατέγραψαν πτώση 41,8%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης