Υγεία & Χρηστικά Νέα

K. Mποτόπουλος (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) στο bankingnews.gr: Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η απαγόρευση του short selling και μετά τις 25 Ιουλίου - Στις 24 Ιουλίου η οριστική απόφαση

K. Mποτόπουλος (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) στο bankingnews.gr: Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η απαγόρευση του short selling και μετά τις 25 Ιουλίου - Στις 24 Ιουλίου η οριστική απόφαση
«Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει να διατηρήσουμε την απαγόρευση του short selling και μετά τις 25 Ιουλιου που εκπνέει η σχετική απαγόρευση» υπογράμμισε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο www.bankingnews.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
Ωστόσο συμπληρώνει «θα συνεδριάσει το δ.σ της Ε.Κ. ακριβώς την προηγούμενη στις 24 Ιουλίου για να λάβουμε την σχετική απόφαση».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιτροπές κεφαλαιαγορων της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ιταλίας έχουν διατηρήσει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.  Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση του short selling τέθηκε σε ισχύ στις  9 Αυγούστου 2011 και οδεύουμε προς την συμπλήρωση ενός έτους. Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Ο κ. Μποτόπουλος προωθεί νομοθετικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της ενίσχυσης και της απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου.
Στόχος των νομοθετικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Κ., είναι να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων και να ενισχυθεί η διαφάνεια μέσω ταυτόχρονης απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου.
«Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο πιο ευκρινές στους επενδυτές εξωτερικού και εσωτερικού», σημειώνει ο κ. Μποτόπουλος, δίνοντας και το στίγμα μιας προσπάθειας να δημιουργηθούν, προληπτικά αυτήν τη φορά, προϋποθέσεις από τις εποπτικές αρχές, που να συμβάλουν στον εθνικό στόχο ανάταξης της οικονομίας και επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Όσον αφορά στις δημόσιες προτάσεις, η Ε.Κ. κλείνει το «παράθυρο» που αφορούσε στην δυνατότητα εξόδου μιας εταιρείας από το Χρηματιστήριο κατόπιν συγχώνευσης δια εξαγοράς της εισηγμένης εταιρείας από μη εισηγμένη. Επίσης ρυθμίζεται αναλυτικά το θέμα του δίκαιου και εύλογου ανταλλάγματος που πρέπει να προσφερθεί στους μετόχους μειοψηφίας σε περίπτωση που το αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης συνίσταται όχι σε μετρητά αλλά σε κινητές αξίες. Σχετικό με το προσφερόμενο στους μετόχους μειοψηφίας αντάλλαγμα θα λαμβάνονται πλέον υπόψιν οι συναλλαγές των τελευταίων 12 μηνών και όχι 6, όπως ισχύει σήμερα. Όσον αφορά στην παροχή πίστωσης (margin) με σχέδιο νόμου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία MiFID και ρυθμίζει την παροχή πίστωσης με έγγραφη σύμβαση.
Νέο στοιχείο είναι ότι πλέον ως ασφάλεια μπορούν να παρασχεθούν οι κινητές αξίες που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Σχετικά με τη σύσταση νέων ΟΣΕΚΑ, η Ε.Κ. θα προτείνει τη μείωση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την δημιουργία αυτών προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση νέων ενώ προτείνει νέο σχέδιο νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης. Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί πρίν τις εκλογές της 6ης ΜαΪου και θα θέσει υπόψιν του
υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο κ. Μποτόπουλος   είναι:
Α. Η υποχρέωση των μελών του ΔΣ να εκφέρουν επιχειρηματική κρίση ή άποψη Β. Καλύτερος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Γ. Πολιτική αμοιβών η οποία αποφασίζεται από το ΔΣ και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Δ. Αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των 2/3 στη Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστούν σημαντικές αποκλίσεις στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης