Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σφοδρή η κρίση στην Ελλάδα - Χειρότερη ακόμη και από αυτή που έζησαν οι ΗΠΑ το 1930 σύμφωνα με τη Moody's - Πορτογαλία, Ινδία και Κίνα θα ζήσουν τις συνέπειες της κρίσης σε μεγαλύτερο βαθμό

Σφοδρή η κρίση στην Ελλάδα - Χειρότερη ακόμη και από αυτή που έζησαν οι ΗΠΑ το 1930 σύμφωνα με τη Moody's - Πορτογαλία, Ινδία και Κίνα θα ζήσουν τις συνέπειες της κρίσης σε μεγαλύτερο βαθμό
Η κρίση χρέους της Ευρώπης, η γενική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα εγχώρια πολιτικά προβλήματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ το 2012 φαίνεται να είναι χειρότερο από το 2009, για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ινδία και την... Κίνα.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 2012 έχει αποδειχθεί η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που δεν κατάφερε να αποφύγει ύφεση το 2009, ενώ σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, η οποία ανέκαμψε το επόμενο έτος, η ελληνική οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται, κατά 5,4% πέρυσι ενώ εκτιμάται ότι το 2012 θα συρρικνώθει κατά 5,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Με πολλούς τρόπους, η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί ένα παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη για πιθανή αύξηση του δημόσιου χρέους. Οι όροι βοήθειας της είναι πραγματικά τιμωριτικοί, αναφέρει ο Tu Packard, ανώτερος οικονομολόγος της Moody Analytics, ο οποίος επισήμανε ότι η αγορά απλά παίρνει τα μηνύματα του δυσοίωνου outlook της χώρας λόγω του αρνητικού σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει.
Η κατάσταση είναι τόσο δυσεπίλυτη που πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ στο επόμενο έτος, να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα, και στη συνέχεια να το υποτιμήσει ώστε να γίνει η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική. Αλλά με τη διαδικασία αυτή, το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού θα βυθιστεί, αναφέρει ο Packard.
Η Πορτογαλία είναι επίσης μια χώρα που τελεί υπό... διάσωση με υψηλό χρέος και μια οικονομία που συρρικνώνεται. Στην κορύφωση της Μεγάλης Ύφεσης, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%, ενώ φέτος οδεύει στο -3%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ακόμα, η Πορτογαλία κάνει ό, τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν από την Ελλάδα. Λαμβάνει τα δύσκολα μέτρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, έχει μειώσει το έλλειμμα του 2010 κατά το ήμισυ το 2011, μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, και φέτος θα μειώσει τους μισθούς στο δημόσιο κατά 14%, κερδίζοντας επαίνους από το ΔΝΤ για την σε μεγάλο βαθμό τήρηση των δεσμεύσεων της.
Η επιτυχία της όμως δεν είναι εξασφαλισμένη με κανένα τρόπο. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 15,2% και τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολο για την Πορτογαλία να πετύχει στόχο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, το χρέος της είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στην Ελλάδα.
Η τρίτη χώρα που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο είναι η Ινδία, η οποία κινδυνεύει να γίνει η πρώτη από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα), που η πιστοληπτική ικανότητα της μειωθεί στο καθεστώς junk.
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της Ινδίας ανέμενε διψήφια αύξηση στα φορολογικά της έσοδα το 2012, τώρα όμως η πρόβλεψη είναι μόλις στο 6,8%, αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο. Ο υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, και η εποχή των μουσώνων που πλήττει την αγροτική παραγωγή, σε συνδυασμό με μια πολιτική κρίση που έχει φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, έχουν προκαλέσει συρρίκνωση της επιχειρηματικής, επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η τέταρτη χώρα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη όλων. Η Μεγάλη Ύφεση έχει μειώσει τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας κατά ένα τρίτο, κάτω από το 9,2% το 2009, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα η Κίνα αυτό το έτος αυξάνεται με ακόμη πιο αργό ρυθμό: 7,5% έως 8,0% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης είναι τεχνητή. Το Πεκίνο έχει συσφίγξει τον δανεισμό στην προσπάθεια της να δαμάσει τον πληθωρισμό.
"Η πιστωτική φούσκα που εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά ακινήτων, περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία," ανέφερε ο Τοντ Lee, της IHS / Global Insight.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι εξαγωγές υποχωρούν, ειδικά εκείνων που προορίζονται για την Ευρώπη. "Τα πράγματα έχουν γίνει πιο επισφαλή", ανέφερε ο Lee, αλλά ο ίδιος διατήρησε τις προβλέψεις του στο 7,8% για φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης