Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Απόβαση των private equity funds στο ελληνικό χρηματιστήριο - Για ποιες εισηγμένες εταιρίες ενδιαφέρονται; - Τι αναφέρει ο Μιχάλης Παναγής της Eurodrip

Απόβαση των private equity funds στο ελληνικό χρηματιστήριο  - Για ποιες εισηγμένες εταιρίες ενδιαφέρονται; - Τι αναφέρει ο Μιχάλης Παναγής της Eurodrip
Ασφυκτιούν οι εισηγμένες από την έλλειψη ρευστότητας καθώς τη τελευταια 3ετία έχουν κλείσει αεροστεγώς οι εγχώριες γραμμές πίστωσης.
Οι πληροφορίες του www.bankingnews αναφέρουν ότι το 2013 θα εξελιχθεί σε μία χρονιά με εξαγορές, στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ενισχυθούν με «φρέσκα» κεφάλαια, καθώς η εγχώρια διατραπεζική αγορά δείχνει αδύναμη τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι να υποστηρίξει τις εισηγμένες εταιρείες.
Τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν κατ΄ αρχήν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Eurodrip από το αμερικανικό private equity funds «Waarmenk Holding».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μιχάλη Παναγή, «οι Αμερικανοί είχαν εντοπίσει την εταιρεία εδώ και αρκετούς μήνες και ενδιαφέρθηκαν να την αποκτήσουν προκειμένου να δυναμώσει ακόμη περισσότερο και να εισέλθει σε νέες αγορές».
Ο κ. Παναγής που παρέμεινε στη θέση του CEO υπογραμμίζει ότι «το πλάνο των επενδυτών για την ανάπτυξη της Eurodrip έχει ορίζοντα επταετίας, ενώ σε μηνιαία βάση γίνεται ενημέρωση».
Ανάλογη κίνηση έγινε και στην S&B της οικογένειας Κυριακόπουλου. Aυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την υποβολή δημόσιας πρότασης από τη Rhone Capital, η οποία θα οδηγήσει εκτός Χ.Α. τη μετοχή της S&B, όπως ακριβώς θα συμβεί και με την Eurodrip.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί και η εξαγορά του 51% των ΚΑΕ από τον ελβετικό όμιλο Dufry.
Oι διαχειριστές των private equity φαίνεται να προτιμούν εταιρείες με εξωστρεφή προσανατολισμό ή με δυνατότητες επέκτασης στο εξωτερικό, καθώς βλέπουν πως τα περιθώρια ανάπτυξης με αποκλειστική δραστηριοποίηση στην Eλλάδα, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, είναι περιορισμένα. Mεταξύ των κλάδων που ενδιαφέρουν τους ξένους, ξεχωρίζουν οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα καταναλωτικά προϊόντα, το λιανικό εμπόριο, η μεταποίηση και τα υλικά κατασκευής.
To πρώτο δίμηνο του 2013 βρέθηκαν στην Αθήνα για επαφές με στελέχη εισηγμένων οι εκπρόσωποι των εταιρειών BC Partners, Apax Partners και Texas Pacific Group (τρία από τα ισχυρότερα private equity σε διεθνές επίπεδο). Στην παρούσα φάση, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται κυρίως εταιρείες που συνεχίζουν να κινούνται ικανοποιητικά παρά την κρίση και υπό φυσιολογικές μακροοικονομικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα που θα επιτύχουν στο μέλλον.
Eπιπλέον, μελετούν εταιρείες που ναι μεν δεν έχουν την καλύτερη χρηματοοικονομική διάρθρωση, αλλά εκτιμάται ότι μπορούν να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς στο μέλλον εφόσον χρηματοδοτηθούν επαρκώς.
Στην ενέργεια η TΕΡΝΑ Eνεργειακή έχει προσελκύσει ενδιαφέρον στο παρελθόν από private equity αλλά και εταιρείες κολοσσούς, αλλά δεν φαίνεται διάθεση πώλησης από τους βασικούς μετόχους. Στον κλάδο των αλυσίδων λιανικής ενδιαφέρον παρουσιάζει o όμιλος Φουρλής αλλά και η Jumbo. Σταθερά στο στόχαστρο των funds βρίσκεται ο κλάδος της Yγείας.
Eπίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και για τις Πλαίσιο, Creta Farm, Πλαστικά Θράκης.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης