Τελευταία Νέα
Ελλάδα

UBS: Κίνδυνος επαναληπτικών εκλογών στις 10 Ιουνίου εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάζουν επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα – Έρχονται σκληρά μέτρα μετά τις εκλογές

tags :
UBS: Κίνδυνος επαναληπτικών εκλογών στις 10 Ιουνίου εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάζουν επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα – Έρχονται σκληρά μέτρα μετά τις εκλογές
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UBS για τις ελληνικές εκλογές, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα έρχεται από τις 7 Μαΐου αντιμέτωπη με δύο σοβαρές προκλήσεις: Τον σχηματισμό κυβέρνησης και νέα μέτρα λιτότητας ύψους 3 δισ. ευρώ.
Με τον τίτλο «Greek elections: Be woried, Be very woried» (Ελληνικές εκλογές: Να είστε ανήσυχοι, να είστε ανήσυχοι πολύ), περιγράφει με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο την επόμενη μέρα των εκλογών. Ο κίνδυνος να μη σχηματιστεί κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλος, με την ευθύνη να πέφτει στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Εάν αποτύχουν οι προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να επαναληφθούν οι εκλογές μάλλον στις 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη UBS, λαμβάνοντας υπόψιν τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου της χώρας, σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι ότι μέσα σε ένα περίπου μήνα, η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για περικοπές 3 δις. ευρώ, και επιπλέον 12 δις. ευρώ για την περίοδο 2013-14. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μη καταβληθεί η επόμενη δόση.
Στην τελευταία μάλιστα εξέλιξη, η UBS προσθέτει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ανάγει σε «προεκλογική σημαία» την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, γεγονός που είναι άτοπο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μία ελευθερία κινήσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αφήσει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ήδη καταγράφεται στενότητα στην ρευστότητα και αύξηση των καθυστερούμενων πληρωμών, είναι πολύ πιθανό τα χρήματα του ελληνικού κράτους να εξαντληθούν άμεσα, χωρίς να υπάρξει η επόμενη δόση.
Τα δύο κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα δίλημμα. Είτε να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είτε να τις τηρήσουν και να συγκρουστούν με την Τρόικα. Στην τελευταία περίπτωση είναι απίθανο να συνεχιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας, ενώ οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις ενδέχεται να μην πληρωθούν, και στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση πάλι θα έχει απέναντι της του φορολογούμενους, με σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει κοινωνική αναταραχή.
Τέλος, σύμφωνα με τη UBS, σε περίπτωση που σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, τότε η κυβέρνηση έχει τέσσερις επιλογές:
-Να υπάρξει άμεση τήρηση των δεσμεύσεων για περικοπές (μεγάλες πιθανότητες)
-Να μην άπραγη η κυβέρνηση περιμένοντας από ΕΕ και ΔΝΤ να αλλάξουν τους όλους της συμφωνίας (κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών)
-Να κοπεί νέο εναλλακτικό νόμισμα για την πληρωμή των αναγκών του δημοσίου (κίνδυνος ανατροπής του νομισματικού status)
-Να βγει από το ευρώ (αβέβαιη η πορεία της χώρας)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης