Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι εισηγμένες θα επιδιώξουν τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις θυγατρικών

tags :
Οι εισηγμένες θα επιδιώξουν τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις θυγατρικών
Η πρώτη μεγάλη συγχώνευση του 2010 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και αφορά τον όμιλο Κουτσολιούτσο όπου τα  ΚΑΕ θα απορροφήσουν Folli-Follie και Elmec  και θα παραμείνουν η μοναδική μετοχή του ομίλου Κουτσολιούτσου στο Χρηματιστήριο Αθηνών...

Η απόφαση ελήφθη στις αρχές του έτους καθώς η διατηρηση πλέον πολλών μετοχών του ίδιου ομίλου στο ΧΑ κρίνεται ασύμφορη και επίσης συμμαζεύονται δαπάνες και κόστη και ορθολογίζονται οι επενδύσεις. Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το καταλύτη να δούμε την ίδια εικόνα και σε άλλους ομίλους επιχειρήσεων καθώς οι εισηγμένες δεν έχουν την πολυτέλεια των τραπεζών να περιμένουν τις εξελίξεις. Οι συζητήσεις που εξελίσσονται αυτή την περίοδο έχουν ημερομηνία λήξεως μετά τα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2010. Ολες οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν από τώρα πως θα ολοκληρώσουν τη χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες καθώς το φθινόπωρο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο και βέβαια το ζητούμενο είναι πως θα σταδιακά θα επανακάμψουν για να μπορούν να πάρουν βαθιές πνοές το 2011 που θα φανούν τα πρώβτα σημάδια βελτίωσης από την εφαρμογή του Μνημονίου. Η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας είναι το άλφα και το ωμέγα για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η πίεση που αισθάνονται οι εισηγμενες έγινε εντονότερη από τις αρχές του 2009 όταν αποχώρησαν από το ΧΑ ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τα οποία την τετραετία 2004-2007 είχαν διοχετεύσει στο ΧΑ περισσότερα από 16 δισ. ευρώ. Ηταν τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια που είχαν αυξήσει το ποσοστό τους στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων και ενθάρρυναν τις διοικήσεις να είναι πιό εξωστρεφείς και να συμμετέχουν σε όσα περισσότερα οδοιπορικά παρουσιάσεων (road shows) είχαν την δυνατότητα σε Ευρώπη και Αμερική. Βέβαα δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές ανήκαν και αρκετά hedge funds   που «χάρισαν» στο ελληνικό χρηματιστήριο στιγμές δόξας και από θυγατρικές που διατηρούσαν στους φορολογικούς παραδείσους, ανέβαζαν και κατέβαζαν τους δείκτες του Χ.Α. με φρενήρεις ρυθμούς, χωρίς πάντα να υπάρχει σημαντικό υπόβαθρο στις μετοχές που είχαν επενδύσει.
Η χρηματιστηριακή πίεση από την μία σε συνδυασμό με την αλόγιστη έκθεση αρκετών εισηγμένων στον τραπεζικό δανεισμό αποτελεί εκρηκτικό κοκτέιλ για τον επιχειρηματικό κλάδο. Η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί ρίγη σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι διοικήσεις των οποίων ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να κλείσουν την τρύπα του δανεισμού τους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αρκετές εισηγμένες θα προχωρήσουν σε πώληση ακινήτων, σε περικοπή κόστους και όσους δύναται σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους -καθώς οι τράπεζες δεν επιδιώκουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση των δανειστών τους- με στόχο τη μελλοντική επιβίωσή τους.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης