Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διπλάσιες οι ζημιογόνες εισηγμένες στο α' 3μηνο του 2012 - 40 εταιρείες αδυνατούν να δημοσιεύσουν ισολογισμούς - Άλλαξε άρδην το προφίλ εσόδων του ελληνικού επιχειρείν

tags :
Διπλάσιες οι ζημιογόνες εισηγμένες στο α' 3μηνο του 2012 - 40 εταιρείες αδυνατούν να δημοσιεύσουν ισολογισμούς - Άλλαξε άρδην το προφίλ εσόδων του ελληνικού επιχειρείν
Η πέμπτη χρονιά ύφεσης στην χώρα μας έχει σαρώσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και δεν θα πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός της οριακής τελικής γραμμής στα αποτελέσματα του α' τριμήνου.
Εφόσον αθροιστούν οι έκτακτοι παράγοντες διαπιστώνεται ότι τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ μέγεθος ικανό για να γυρίσει σε βαθύ κόκκινο την τελική γραμμή. Η προέλευση τους εντοπίζεται κυρίως στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών από την απομείωση των ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI, την εξαγορά υβριδικών τίτλων, την αποτίμηση των αποθεμάτων στις εταιρίες διύλησης αλλά και την πώληση της Telecom Serbia στον ισολογισμό του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την επεξεργασία της Βeta αχεπευ οι 228 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα εμφάνισαν ζημιές μετά από φόρους ύψους 23,398 εκατ. ευρώ εναντι καθαρών κερδών 633,773 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ο φετεινός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 19,042 δισ. ευρώ ενισχυμένος κατά 1,6% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε το φετεινό τρίμηνο στο 1,803 δισ. ευρώ έναντι 2,077 δισ. ευρώ του α? τριμήνου του 2011.
Οπως εξηγεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta αχεπευ ο κύκλος εργασιών στο ξεκίνημα της φετινής χρήσης παρουσιάζει οριακή αύξηση καθώς έχει επηρεαστεί από την μεγάλη συνεισφορά του κλάδου καυσίμων καθώς χωρίς αυτών θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 3,8%. Το λειτουργικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιριών συρρικνώθηκε εκ νέου (-13%) στα 1,8 δις ευρώ λόγω των επιβαρύνσεων που αφορούν την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και ειδικότερα του ενεργειακού κόστους το οποίο «ακύρωσε» τις όποιες προσπάθειες μείωσης των διοικητικών εξόδων ή των αναδιαρθρώσεων που προηγήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα. Την μεγαλύτερη επίπτωση στην μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας είχαν οι εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκου, η ακτοπλοία και οι εκδόσεις.
Η συνεισφορά των τραπεζών -που άλλοτε αποτελούσε το ήμισι των κερδών της αγοράς- διατηρήθηκε αρνητική στα 300 εκ. ευρώ χωρίς να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης για μια σειρά εταιριών ζητήθηκε παράταση με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς δημοσιεύσεις για το α'  τρίμηνο να ανέρχονται σε 14 ενώ θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 26 που έχουν τεθεί εκτός χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης.
Το πλειοψηφικό ρεύμα ζημιογόνων εταιρων διατηρήθηκε για ένα ακόμα τρίμηνο σε αναλογία 2:1 και από ότι φαίνεται η περίοδος του εξαμήνου του 2010 όταν υπήρχε ισσοροπία μεταξύ ζημιογόνων και κερδοφόρων εταιριών θα αργήσει να επιστρέψει. Για τα υπόλοιπα τρία τρίμημα της χρονιάς ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει στην ανάλυσή του ότι η χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθεί στην λογική του «βλέποντας και κάνοντας» για τις περισσότερες διοικήσεις αφού οι αβεβαιότητες του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος είναι πλέον ζωτικές για την λειτουργία των περισσότερων εταιρειών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης