Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το χειρότερο εξάμηνο στο ΧΑ από το 2002 που εφαρμόζονται τα διεθνή λογιστικά πρότυπα

tags :
Το χειρότερο εξάμηνο στο ΧΑ από το 2002 που εφαρμόζονται  τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
Έχει παγώσει η χρηματιστηριακή κοινότητα από τον καταιγισμό των ζημιών που ανακοινώθηκαν χθες από περισσότερες από 50 εισηγμένες ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεχωρίζει η ανακοίνωση της Alpha Bank (ανακοινώνει αποτελέσματα πριν την έναρξη του ΧΑ).

Εάν διατηρηθεί αυτό το μπαράζ των ζημιών, θα ψάχνουν με το μικροσκόπιο στο υπουργείο οικονομικών να βρουν κερδοφόρες εισηγμένες. Οι περισσότερες εισηγμένες εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις τους από την ημέρα που εισήλθαν στο ΧΑ. Ο ιός της ύφεσης έχει εξαπλωθεί σ’ όλο το ταμπλό έχοντας δημιουργήσει ένα μούδιασμα σε χρηματιστηριακά γραφεία, αναλυτές και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Όσο άσχημα και να είναι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2010 για την πλειονότητα των εταιρειών, κάθε μέτοχος ή επενδυτής θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπʼ όψιν μια σειρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια (κεφαλαιοποίηση, δείκτης Ρ/Ε, μερισματική απόδοση, κεφαλαιακή διάρθρωση, εμπορευσιμότητα). Έτσι ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι...
Η κάθετη πτώση της κατανάλωσης προκαλεί έμφραγμα στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, με συνέπεια καθημερινά οι διοικήσεις πολλών εμπορικών εταιρειών να βρίσκονται σε ραντεβού με διευθυντές τραπεζών για να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές πίστωσης. Το περιθώριο κέρδους για μεγάλο αριθμό εισηγμένων έχει υποχωρήσει κάτω από το 5% και σε πολλές περιπτώσεις συρρικνώνεται στο 1% και 2%.
Αυτό που προτιμούν οι εταιρείες είναι να έχουν επαρκή ρευστότητα για την αγορά πρώτων υλών ή εμπορεύματος και για να μειώνουν τον δανεισμό τους. Μόνο αυτές οι δύο προτεραιότητες απασχολούν το management πολλών εισηγμένων. Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα φειδωλές στο άνοιγμα νέων γραμμών πίστωσης προς τις επιχειρήσεις. Ζητούν μεγάλες εγγυήσεις από τους managers των εισηγμένων που αφορούν είτε σε επίπεδο ακινήτων (προσημειώσεις) που διαθέτει η εταιρεία είτε να πεισθούν από τη διοίκηση της εταιρείας ότι έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, ενώ δεν συζητούν για κεφαλαιοποίηση των μετοχών που βρίσκονται σε απαξιωτική πορεία. Σε λίγο καλύτερη κατάσταση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν το «μαξιλάρι» του τζίρου από τις ξένες αγορές.
Οι περισσότερες εισηγμένες χρησιμοποιούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να διακρατήσουν ρευστότητα, καθώς διαπιστώνουν ότι η εγχώρια ζήτηση βαίνει συνεχώς μειούμενη.


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης