Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Τι περιμένουν οι αναλυτές της IBG για το πρώτο 3μηνο- τιμή στόχου

tags :
ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Τι περιμένουν οι αναλυτές της IBG για το πρώτο 3μηνο- τιμή στόχου
Προεπισκόπηση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2016: Θετικά καθαρά κέρδη

Η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2016 στις 26 Μαΐου μετά το κλείσιμο της αγοράς. Θα ακολουθήσει τηλεφωνική συνδιάσκεψη την ίδια ημέρα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Σχόλιο: Τα αποτελέσματα αναμένεται να εμφανίσουν βελτιώσεις σε όλες τις βασικές γραμμές των οικονομικών αποτελεσμάτων, με τις προσπάθειες του παρελθόντος να αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα έχουν ωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα και καταθέσεις), αλλά τα χαμηλότερα επιτόκια βάσης θα επηρεάσουν την πλευρά του ενεργητικού, περιορίζοντας την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους στο 1% σε τριμηνιαία βάση.

Ομοίως, ξεκινώντας από ένα ομολογουμένως πολύ χαμηλό επίπεδο, οι προμήθειες εκτιμώνται ότι θα ανέβουν κατά ένα εντυπωσιακό 48% σε τριμηνιαία βάση στα EUR 31εκ., λόγω περιορισμένης χρήσης των τίτλων του Πυλώνα ΙΙ και των σχετικών προμηθειών τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο όμιλος πλήρωνε περίπου EUR 50εκ. ανά τρίμηνο σε προμήθειες στο Δημόσιο για τη χρήση των ομολόγων των Πυλώνων ΙΙ/ΙΙΙ το 2015. Αντίθετα, τα μη οργανικά έσοδα εκτιμώνται χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση, λόγω των αδύναμων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις και των μειωμένων εσόδων από τον τομέα ασφάλισης.

Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε συνολικά έσοδα ύψους EUR 530εκ. για το τρίμηνο. Από την πλευρά του κόστους, αναμένουμε το συνολικό κόστος 6% χαμηλότερο από το εποχικά υψηλό επίπεδο του 4ου τριμήνου 2015 και 1% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών ελέγχου του κόστους.

Έχοντας υποθέσει βελτίωση της δυναμικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε ευθυγραμμίσει τις εκτιμήσεις μας για τις προβλέψεις με τις εκτιμήσεις της διοίκησης (το κόστος ρίσκου του 2016ε κυμαίνεται μεταξύ 150-170μ.β. επί των καθαρών δανείων), έχοντας υπολογίσει προβλέψεις ύψους EUR 161εκ. (κόστος ρίσκου στις 165μ.β.).

Εξαιρουμένων των δικαιωμάτων μειοψηφίας και των δραστηριοτήτων που έχουν διακοπεί (Τουρκία), αναμένουμε θετικά καθαρά κέρδη της τάξης των EUR 18εκ., συμπεριλαμβανομένων επίσης περαιτέρω απομειώσεων λοιπών στοιχείων ενεργητικού ύψους EUR 30εκ.

Δεδομένου ότι αναμένουμε επίσης μια συμβολή στα καθαρά κέρδη ύψους EUR 48εκ. από την Finansbank, εκτιμούμε τα συνολικά καθαρά κέρδη στα EUR 59εκ. Για το τελευταίο θέμα, υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει συμφωνήσει να πωλήσει τη θυγατρική της στην Τουρκία, με την πώληση να αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στα τέλη του 2ου τριμήνου. Επομένως, τα αποτελέσματα του ομίλου αναμένεται να περιλαμβάνουν τα κέρδη της Finansbank (ως διακοπείσα δραστηριότητα) σε ξεχωριστή γραμμή.

____________

Αγορά:  Αμετάβλητη Σύσταση

Τρέχουσα Τιμή: EUR 0,31

Τιμή-Στόχος: EUR 0,41

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης