Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

«Η θέση του ΤΤ στο νέο τραπεζικό τοπίο και ο ρόλος του στην Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας»

«Η θέση του ΤΤ στο νέο τραπεζικό τοπίο και ο ρόλος του στην Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας»
Τη σπουδαιότητα του ρόλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην ελληνική οικονομία επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της 1ης Επιστημονικής - Οικονομικής Ημερίδας, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι φορέων, καθώς και η επίσημη προσκεκλημένη της ημερίδας, κ. Laurie Dufays, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κοινού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταμιευτηρίων και του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων (ESBG-WSBI).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βαλαβάνη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Π. Κατηφές, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ν. Μαριάς, καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος.
Βασικοί εισηγητές στην Επιστημονική Ημερίδα ήταν ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ι. Τσαμουργκέλης και η κ. Laurie Dufays. Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο δημοσιογράφος κ. Χρ. Γιαννούλης.
Ισορροπία στον κλάδο
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Μάρδας ο οποίος, αφού έκανε μία εμπεριστατωμένη αναδρομή στην ελληνική οικονομία και στα διαχρονικά προβλήματα που την απασχολούν τόνισε για το τραπεζικό σύστημα ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ότι η συρρίκνωση των δημόσιων τραπεζών θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία.
Όχι στη αντιαναπτυξιακή συρρίκνωση
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τσαμουργκέλης, ο οποίος τάχθηκε κατά της συρρίκνωσης του τραπεζικού κλάδου και του περιορισμού του αριθμού των τραπεζών, φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από χώρες όλου του πλανήτη, όπου ο σημαντικός αριθμός τραπεζών βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση του ανταγωνισμού. «Οι πολλές και διαφορετικές τράπεζες» σύμφωνα με τον κ. Τσαμουργκέλη «μπορούν να δώσουν ρευστότητα στο σύστημα, να μειώσουν το κόστος χρήματος, να χρηματοδοτήσουν τις μεταρρυθμίσεις και την πραγματική οικονομία». Όπως λειτουργεί σήμερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και με την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον καθηγητή «περιορίζονται οι δυνατότητες ανάκαμψης, επιμηκύνεται η κρίση και αποελληνοποιείται η επιχειρηματικότητα».
Τα Ταμιευτήρια αντέχουν σε περιόδους κρίσης
Η κεντρική ομιλήτρια κυρία Dufays ακολούθως, παρουσιάζοντας πραγματικά στοιχεία από όλα τα Ταμιευτήρια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, ανέφερε τον ουσιώδη κοινωνικό ρόλο του ιδιαίτερου αυτού τραπεζικού μοντέλου και τη διαχρονικότητα της προσφοράς του στην παγκόσμια οικονομία για παραπάνω από δύο αιώνες. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε ότι στην περίοδο της κρίσης, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια αντέχουν και προσφέρουν περισσότερο από κάθε άλλο τραπεζικό ίδρυμα για τους εξής λόγους: προσφέρουν χαμηλά επιτόκια δανεισμού και υψηλά επιτόκια καταθέσεων, στηρίζουν παραδοσιακά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που την περίοδο της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί. Αναφερόμενη ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, επισήμανε ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζικού κλάδου με ιστορική και κοινωνική σημασία.
Κλείνοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Α. Δεληχάτσιος τόνισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς ως η Τράπεζα της Λαϊκής Αποταμίευσης. Υπογράμμισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στηρίζεται στους εργαζόμενους και στη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Επεσήμανε τέλος ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης