Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ερημωμένα τα 2/3 του ταμπλό του Χ.Α. – Δεν χωρά άλλη φορολόγηση των επενδυτών – Μέτρα ενίσχυσης της αγοράς χρειάζονται και όχι νέοι φόροι

Ερημωμένα τα 2/3 του ταμπλό του Χ.Α. – Δεν χωρά άλλη φορολόγηση των επενδυτών – Μέτρα ενίσχυσης της αγοράς χρειάζονται και όχι νέοι φόροι

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν αντέχει άλλη επιβάρρυνση από πιθανή εφαρμογή διπλής φορολόγησης (φόρος υπεραξίας και φόρος συναλλαγών)

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εδώ και χρόνια «βλέπει» την ανάποδη όψη της… οργιώδους, άναρχης και ακραία στρεβλής άνθισης της επενδυτικής κουλτούρας της φούσκας του ’99! Από την υπερβολή και τους 1,15 εκατ. κωδικούς του ’99 έχουμε φτάσει πλέον στην απαξίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχει γίνει ένα (σκληρό) «γκέτο» μιας ελίτ εγχώριων και μερικών ξένων επενδυτών. Οι ενεργοί κωδικοί έχουν περιοριστεί μόλις στους… 30 – 40.000 (τους καλούς μήνες), ενώ όλη η ρευστότητα και το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις 25 του FTSE και ορισμένες ακόμη του μεσαίου χώρου. Από εκεί και πέρα κυριολεκτικά το… χάος, καθώς υπάρχουν περίπου 70 μετοχές που δεν ανοίγουν καν στο ταμπλό ενώ γενικότερα τα 2/3 των μετοχών του Χ.Α. είναι ωσεί παρόν στην αγορά με ελάχιστη έως ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα καθημερινά!

Παράλληλα, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι απαξιωμένα καθώς αποτελούνται από μετοχές μικρής αποτίμησης που έχουν εδώ και χρόνια κάκιστη πορεία στο ταμπλό, ασχέτως με την πορεία της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Έτσι, το να μιλάμε για νέα φορολόγηση των κερδών από το Χ.Α. φαντάζει ως… ανέκδοτο αν μη τι άλλο, καθώς – πλην των ανωτέρω – μιλάμε για μια αγορά που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, με τεράστιες ζημιές, ασχέτως με την αντίδραση που έχει λάβει χώρα από τα περυσινά χαμηλά 22,5 ετών! Πολλά σενάρια και οργιώδης φαντασία συνοδεύουν μονίμως τις συζητήσεις, για το ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες πλούσιοι, που παίζουν στο Χρηματιστήριο.

Στοιχεία τα οποία φαίνεται ότι υιοθέτησαν ακρίτως και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών. Όλοι οι μύθοι κάποτε καταρρίπτονται. Ακόμα και όταν έχουν κυριολεκτικά στοιχειώσει στη μνήμη των περισσότερων πολιτών, εξαιτίας όσων ανοσιουργημάτων συντελέσθηκαν το 1999, με την αφαίμαξη τεράστιου πλούτου από όλες τις ελληνικές οικογένειες.

Σήμερα όμως, με την κρίση να έχει κυριολεκτικά τσακίσει τις όποιες οικονομίες αποταμιευτών και συνταξιούχων και να έχει απομακρύνει χιλιάδες μικροεπενδυτές από την χρηματιστηριακή αγορά, οι καταστάσεις έχουν τραγικά διαφοροποιηθεί. Το γεγονός αυτό, όμως, προφανώς δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ή απλώς αγνοείται επιδεικτικά από όσους κρατούν το μαρκαδόρο γραφής ή σβησίματος αξιών – είτε χρηματικών είτε ζωής. Και εξηγούμεθα: Από τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τους Έλληνες επενδυτές στο Χρηματιστήριο προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία:

 

Ο «χάρτης» των επενδυτών στο Χ.Α.

 

1) Το 78,13% των Ελλήνων Επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο, κρατηθείτε (!), μέχρι 3.000 ευρώ.
2) Το 10,85% έχει χαρτοφυλάκιο από 3.000 μέχρι 9.000 ευρώ. Δηλαδή, τα 9/10 των επενδυτών έχουν συνολικό χαρτοφυλάκιο μέχρι 9.000 ευρώ. Μιλάμε για σημερινές αποτιμήσεις, ενώ τα κεφάλαια που αρχικά επενδύθηκαν είναι απείρως υψηλότερα, χωρίς καμιά σύγκριση.
3) Χαρτοφυλάκιο από 9.000 μέχρι 15.000 ευρώ κατέχει ένα ποσοστό 3,58% των επενδυτών.
4) Χαρτοφυλάκιο από 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ κατέχει ένα ποσοστό 3,34% των επενδυτών. Δηλαδή, το 96% του συνόλου των Ελλήνων επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο αξίας, maximum 30.000 ευρώ!! Μιλάμε για επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ, εμπεριστατωμένα και μελετημένα, όχι για… υπολογισμούς κάποιες μικρής ΑΧΕ…
Αυτούς λοιπόν φαίνεται πως… λαμβάνουν ως πλούσιους τα στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών κ.κ. Ρεφενές και Καραβίτης, που θέλουν να βάλουν και φόρο 15%; (Ας ξεχάσουμε το ''χωρατό '' με την τήρηση Βιβλίων και την... εγγραφή στο ... ΤΕΒΕ!!). Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι, όταν κάποιος αγοράζει μετοχές, συνεισφέρει με τον τρόπο του στο να συγκρατηθούν και να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις, αυξάνοντας ταυτοχρόνως και τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, το παράδειγμα πολλών επιχειρήσεων που, κυριολεκτικά γιγαντώθηκαν και μεγαλούργησαν μετά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο, όπως Folli Follie Group, Jumbo, Πλαίσιο Computers, Κρι – Κρι και αρκετές ακόμη. Την παράμετρο αυτή, λοιπόν, φαίνεται ότι αγνοούν στο Υπουργείο Οικονομίας και επιμένουν στη θέσπιση παρόμοιων μέτρων, που ελάχιστα θα συνεισφέρουν σε έσοδα, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, πολλαπλάσια προβλήματα και πιθανά νέα φυγή των Ελλήνων επενδυτών από τη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Δεν «αντέχει» άλλη φορολόγηση η αγορά

 

Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, έως τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο φορολόγησης των συναλλαγών σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.α.). Πρόκειται για φλέγον ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εγχώρια αγορά και παραμένει ακόμη σε φάση διαβούλευσης μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των φορέων της Κεφαλαιαγοράς. Όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, το πρόβλημα είναι η διπλή φορολόγηση που από την 1η Απριλίου του 2014 θα υφίστανται οι εγχώριοι επενδυτές, εν αντιθέσει με τους αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. από ξένες ΑΧΕ. Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές σε ελληνικές μετοχές θα επιβαρύνονται διπλά, με την επιβολή φόρου υπεραξίας 15% (δηλαδή αν ο συμψηφισμός κερδών και ζημιών από συναλλαγές σε ελληνικές μετοχές είναι θετικός τα κέρδη θα φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 15%), ενώ θα διατηρείται και ο φόρος συναλλαγών! Φόρος υπεραξίας λοιπόν, συνάμα με φόρο συναλλαγών! Διπλή φορολόγηση σε μια απαξιωμένη αγορά!
Μια αγορά λοιπόν στην οποία η δραστηριοποίηση των εγχώριων επενδυτών έχει πληγεί τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται μέτρα ανάπτυξης, ενίσχυσης και έλκυσης περισσότερων επενδυτών, παρά περαιτέρω αφαίμαξη μέσω νέων φόρων…

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης