Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρικά ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ μέσα σε 2 μήνες, επιταχύνοντας τις αγορές της

Εταιρικά ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ μέσα σε 2 μήνες, επιταχύνοντας τις αγορές της
Η ΕΚΤ ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου 2016 να αγοράζει - μέσω έξι εθνικών κεντρικών τραπεζών - ομόλογα έκδοσης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Σε 15 δισ. ευρώ αύξησε τις συνολικές της αγορές εταιρικών ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους δύο μήνες εφαρμογής της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης στους τίτλους έκδοσης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, η ΕΚΤ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5/8 επιτάχυνε τις αγορές της εταιρικών ομολόγων σε 1,76 δισ. ευρώ - αξία αυξημένη κατά 29% σε σύγκριση με την προηγούμενη - επιβραδύνοντας παράλληλα τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου 2016 να αγοράζει - μέσω έξι εθνικών κεντρικών τραπεζών - ομόλογα έκδοσης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που διαθέτουν τουλάχιστον μία πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade) και δεν είναι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις προσλήψεις και στις επενδύσεις μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού.
Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα του ευρώ έχει δαπανήσει 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως για την αγορά εταιρικών ομολόγων, ένα ρυθμό που δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων δεν είναι όσο μεγάλη θα χρειαζόταν.
Ένα στα πέντε εταιρικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ είχε αρνητική απόδοση, που σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα λάβει λιγότερα χρήματα απ' όσα επένδυσε, αν διακρατήσει τα συγκεκριμένα ομόλογα μέχρι την ωρίμανσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης