Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά αρνητικές αποδόσεις σε βρετανικά κρατικά ομόλογα λόγω αστοχιών του QE της BoE

Για πρώτη φορά αρνητικές αποδόσεις σε βρετανικά κρατικά ομόλογα λόγω αστοχιών του QE της BoE
Τα gilts ωρίμανσης (λήξης) το 2019 και 2020 πλέον προσφέρουν απόδοση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων -0,10%
Αρνητικές κατέστησαν για πρώτη φορά οι αποδόσεις ορισμένων κρατικών βρετανικών ομολόγων (gilts) την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, μετά τη χθεσινή αδυναμία της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (ΒοΕ) να αγοράσει το σύνολο της αξίας των ομολόγων που προσδοκούσε, στο πλαίσιο του ενισχυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που πλέον εφαρμόζει.
Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η BoE στόχευε στην αγορά ομολόγων 1,17 δισ. στερλίνων, όμως δεν κάλυψε το στόχο της για 52 εκατ. στερλίνες λόγω έλλειψης διαθέσιμων τίτλων, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω άνοδο των τιμών τους, μειώνοντας την απόδοση ορισμένων βρετανικών ομολόγων κάτω από το μηδέν.
Συγκεκριμένα, τα gilts ωρίμανσης (λήξης) το 2019 και 2020 πλέον προσφέρουν απόδοση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων -0,10%.
Η BoE αγοράζει βρετανικά κρατικά ομόλογα από το 2009, στο πλαίσιο προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει με στόχο την παροχέτευση μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, σε μια προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης, των τιμών, της απασχόλησης και τελικά της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της βρετανικής στερλίνας ανακοίνωσε έναν νέο εξαμηνιαίο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αξίας 60 δισ. λιρών λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit, όμως για πρώτη φορά χθες δεν υπήρχαν αρκετά βρετανικά κρατικά ομόλογα για εφαρμόσει την πολιτική της.
Όπως εύστοχα τονίζει το BBC, το πρόβλημα έλλειψης ομολόγων προς αγορά από την BoE στη δευτερογενή αγορά έγκειται κυρίως στην έλλειψη διάθεσης από τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία να πωλήσουν κρατικά ομόλογα που κατέχουν, τα οποία αγόρασαν σε χαμηλότερες τιμές, προσφέροντάς τους τις αποδόσεις εκείνες που χρειάζονται για να τιμήσουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης