Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατεβάζει τον πήχη για το χρέος η Ελλάδα - Μόνος ρεαλιστικός στόχος η μείωση των επιτοκίων - Αβέβαιη η ένταξη στο QE

Κατεβάζει τον πήχη για το χρέος η Ελλάδα - Μόνος ρεαλιστικός στόχος η μείωση των επιτοκίων - Αβέβαιη η ένταξη στο QE
Οι θεσμοί αρνούνται οποιαδήποτε πρόταση παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
Ποιά έχει καταστεί η ρεαλιστική η προσέγγιση της κυβέρνησης όσον αφορά το περιβόητο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους;
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύκλος διαπραγματεύσεων που λήγει με την δεύτερη αξιολόγηση και στόχο έχει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, για τον οποίο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν είναι δεδομένος, έχει σαν απώτερη κατάληξη την μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων από το 2022 και πέρα και την υποκατάσταση των κυμαινόμενων με σταθερά.
Αυτή είναι και το μόνο δυνατό κέρδος που μπορεί να πάρει στο επόμενο διάστημα η ελληνική πλευρά και αν το πετύχει θα επιχειρήσει να το "πουλήσει" στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Αλλά και να το χρησιμοποιήσει για ενίσχυση των προσδοκιών μεσοπρόθεσμα.
Σχετικοί σχεδιασμοί υπάρχουν από τον ESM για την περίοδο 2022-2028 με μετατόπιση αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων.
Ήδη κατά το παρελθόν διαμέσου του Γιώργου Σταθάκη έχει οριοθετήσει το πεδίο αναδιάρθρωσης μετά το 2022, ενώ ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα ομολόγησε ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις πριν το 2018.
Οι μειώσεις των επιτοκίων θα επιχειρηθεί να συνδυαστούν με μειώσεις των πλεονασμάτων μετά το 2018 κάτω από 3,5% για να μπορούν οι στόχοι να είναι ρεαλιστικότεροι και να εξοικονομηθούν πόροι.
Αυτός ο στόχος που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αλλάζει τελείως τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για μειώσεις των πλεονασμάτων την προσεχή διετία και θέτουν τα νούμερα χρονικά σε επίπεδα που συνάγουν με όσα αυτή την στιγμή επιβάλλουν οι θεσμοί.
Σε πρώτο πλάνο όμως είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης καθώς η κυβέρνηση στόχο έχει να βγει στις αγορές το 2017.
Πηγές προσκείμενες στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν αισιοδοξία για την ανταπόκριση του ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση και προβάλλουν σαν βασικό στόχο της δεύτερης αξιολόγησης την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί και την βασική στρατηγική του Μαξίμου για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη.
Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα δώσει στην διαπραγμάτευση τις ομαδικές απολύσεις και απελευθέρωσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και όρους.
Αυτά θα περιλαμβάνουν την επιδείνωση των δεδομένων μιας επιχείρησης, η οποία θα υποχρεούται να προειδοποιεί.
Επίσης σε περίπτωση που ανακύψουν ζητήματα δημοσιονομικής απόκλισης για θέματα που η κυβέρνηση θα θέλει να πάρει πρωτοβουλίες, θα δοθεί στους θεσμούς η εναλλακτική της περαιτέρω αύξησης των εμμέσων φόρων.
Τέλος, αρνητικά είναι τα μηνύματα στο μέτωπο της θέσπισης κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, με τους θεσμούς να αρνούνται τις ελληνικές προτάσεις.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:26, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης